• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №10(13) | 20.11.2018 р.

Тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №10(13) | 20.11.2018 р.

Це – вже тринадцятий (і десятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минув цілий місяць і за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • розглянемо, які документи необхідно оформити для виробництва та продажу меду;
  • розповімо про розширення кола сільгосппідприємств, які мають право на держпідтримку за кредитами;
  • проінформуємо про зміни умов надання Урядом фінансової підтримки фермерів;
  • визначимося, чи виникає ПДВ при продажу аграрної розписки;
  • нагадаємо, до якого бюджету сплачується ПДФО з орендної плати за землю;
  • дізнаємося, як нараховувати ЄСВ на доходи голови фермерського господарства, який виконує функцію керівника

Гарного вам читання!

***

 

Як с/г виробнику почати займатися бджільництвом?
Така галузь сільського господарства, як бджільництво, в нашому законодавстві ще недостатньо врегульована. Основні правила є такими:

  1. слід зареєструвати пасіку;

  2. перевезення пасіки потребує оформлення ветеринарної довідки (при перевезенні у межах адміністративного району) або ветеринарного свідоцтва (при перевезенні за межі району);

  3. для реалізації меду необхідно здійснити реєстрацію потужностей в органах Держпродспоживслужби.

Супровідні ветеринарні документи на мед та продукти бджільництва видаються лише у разі наявності у власника, який звертається за документом, оригіналу ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку.

Докладніше про це читайте у нашій новині.

 

Держпідтримку за кредитами зможуть отримати більше с/г виробників
Постановою від 07.11.2018 р. №918 Уряд розширив коло с/г виробників, яким надаватиметься держпідтримка за кредитами.

Тепер така підтримка надаватиметься всім аграріям. Раніше вона надавалася тільки позичальникам з обсягом чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 млн грн. При цьому перевага надавалася позичальникам, які займаються вирощуванням овочів у відкритому ґрунті, цукрових буряків, садівництвом та ягідництвом.

 

Уряд змінив умови надання фінансової підтримки фермерів
Постановою від 24.10.2018 р. №911 Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств.

Так, з 7 листопада фінансова підтримка надається:

  1. фермерським господарствам, які мають чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 млн гривень, у власності та/або користуванні якого перебувають землі с/г призначення; зареєстрованому в поточному році ФГ, у власності та/або користуванні якого перебувають землі с/г призначення, незалежно від обсягу чистого доходу (виручки);

  2. сільськогосподарським  обслуговуючим кооперативам молочарського, м’ясного напрямів у тваринництві; плодово-ягідного, овочевого напрямів у рослинництві, а також із заготівлі та переробки дикорослих ягід, грибів і рослин.

 

Орендуємо с/г землю у фізособи ПДФО сплачуємо за місцезнаходженням землі
Податківці нагадали, що орендодавець-податковий агент при нарахуванні (виплаті) фізособам орендної плати за земельні ділянки с/г призначення, починаючи з 15.08.2018 року сплачує ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв).

 

Голова фермерського господарства є його керівником: як сплачується ЄСВ?
В індивідуальній консультації від 22.10.2018 р. №4506/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці вказали: якщо голова не є членом ФГ згідно зі статутом, він виконує функції керівника на підставі трудового або ЦПД.

Тому отриманий дохід голови за таким трудовим договором або винагороди за ЦПД буде базою нарахування ЄСВ. При цьому такий голова не має права на добровільну сплату ЄСВ.

 

Чи є ПДВ при продажу аграрної розписки?
В індивідуальній консультації від 04.10.2018 р. №4289/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці роз’яснили, що під час передачі (в тому числі продажу) аграрної розписки як забезпечення розрахунку за раніше придбаний у постачальника товар платник не визначає податкові зобов’язання з ПДВ. Відповідно на дату отримання аграрної розписки немає підстав для формування податкового кредиту та відсутні підстави для визнання ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

 

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»