• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №11(14) | 19.12.2018 р.

Чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №11(14) | 19.12.2018 р.

Це – вже чотирнадцятий (і одинадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув цілий місяць і за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про майбутні зміни у наданні пільг з податку на нерухомість для с/г виробників;
  • нагадаємо, як «єдинникам» 4 групи слід розрахувати частку с/г доходу;
  • наведемо правила сплати єдиного податку для 4 групи;
  • з’ясуємо, який перелік документів слід подавати фермерам для отримання прямих дотацій від бюджету;
  • розповімо, що з 2019 року пропонують змінити розміри нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі.

Гарного вам читання!

***

 

З 2019 року пропонують змінити розміри нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі
23 листопада ДРС оприлюднила проект наказу Мінагрополітики, яким пропонується викласти у новій редакції додаток 1 до Порядку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення.

Проект розроблено з метою уточнення значень нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі за АР Крим та областями. Очікується, що цей наказ набере чинності з 1 січня 2019 року. Про це ми писали тут.

 

Нові прямі дотації для фермерів: як скористатися?
Мінагрополітики вказало, що для отримання бюджетних субсидій необхідно подавати документи до регіональних відділень Укрдержфонду. Такими документами є:

  • копія статуту ФГ (для юридичної особи) або копія договору (декларації – у разі одноосібного ведення) про створення сімейного ФГ;

  • відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою;

  • копія фінансового документа, що підтверджує наявність чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік (для ФГ). Таким документом має бути форма №2-м або форма №2-мс;

  • копія фінансового звіту за останній квартал – для ФГ, які зареєстровані в поточному (2018) році;

  • довідка, чинна на дату подання заявки, про відсутність заборгованості;

  • згода ФГ щодо надання Мінагрополітики інформації, яка становить банківську таємницю або містить персональні дані.

Звертаємо увагу: скористатися фінансовою підтримкою за цими напрямами можна один раз протягом бюджетного року.

 

Як сплачувати єдиний податок платникам IV групи
Дніпропетровські податківці нагадали, що платники єдиного податку IV групи сплачують єдиний податок щоквартально протягом 30-ти календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, у таких розмірах:

  • у I кварталі – 10%;
  • у II кварталі – 10%;
  • у III кварталі – 50%;
  • у IV кварталі – 30%.

При цьому суми єдиного податку слід сплачувати на відповідний рахунок місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки.

 

З 2019 року зміняться правила надання пільг з податку на нерухомість с/г виробникам
З 1 січня 2019 року завдяки змінам, внесеним Законом №2628пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ буде викладено у новій редакції. За нею пільга з податку на нерухомість поширюватиметься на будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), які відносяться до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Тож за інші види нерухомості, які не відносяться до класу 1271, слід буде сплачувати, починаючи з 2019 року, податок. А також потрібно буде подати на них декларацію з податку на нерухоме майно до 20 лютого – і в 2019 році за 2019 рік це теж доведеться зробити! 

Така ж ситуація виникатиме з нерухомістю с/г виробників, незалежно від її класу, яку сільгосптоваровиробник здає в оренду, лізинг чи у позичку.

Про це ми розповіли у нашій новині.

 

Як «єдинникам» 4 групи слід розрахувати частку с/г доходу?
Дохід платника єдиного податку 4-ої групи, отриманий від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, визначено пп. 298.8.3 ПКУ. Він включає доходи, отримані від:

  • реалізації продукції рослинництва, що вироблена (вирощена) на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування, а також продукції рибництва, виловленої (зібраної), розведеної, вирощеної у внутрішніх водоймах (озерах, ставках і водосховищах), та продуктів її переробки на власних підприємствах або орендованих виробничих потужностях;

  • реалізації продукції рослинництва на закритому ґрунті та продуктів її переробки на власних підприємствах або орендованих виробничих потужностях;

  • реалізації продукції тваринництва і птахівництва та продуктів її переробки на власних підприємствах або орендованих виробничих потужностях;

  • реалізації сільськогосподарської продукції, що вироблена із сировини власного виробництва на давальницьких умовах, незалежно від територіального розміщення переробного підприємства.

Про це та про те, які наслідки виникають, коли у звітному році частка с/г товаровиробництва становить менш як 75%, ми зазначали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»