• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №3(28) | 26.03.2020 р.

Двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №3(28) | 26.03.2020 р.

Це – вже двадцять восьмий (і третій у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць.

За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • поговоримо про новий сервіс від Держгеокадастру;
  • дізнаємося, які новації виникли у порядку надання с/г дотації з ПДВ;
  • розповімо, чи потрібно коригувати декларацію «єдиннику» 4 групи у разі зміни грошової оцінки землі протягом року;
  • зазначимо, що у майбутньому дохід від оренди сільгоспземель буде оподатковуватися по-новому;
  • розкажемо, як карантин впливає на роботу аграріїв;
  • визначимося, як Уряд планує розвивати садівництво, виноградарство та хмелярство.

Гарного Вам читання!

***

 

Онлайн-трансляції розпоряджень землями сільгосппризначення: новий сервіс від Держгеокадастру
За інформацією Держгеокадастру, у режимі реального часу за участю фахівців Головних управлінь Держгеокадастру почали проводититися онлайн-трансляції розпоряджень землями сільськогосподарського призначення.

Зокрема, 11 березня на сайтах ГУДів у розділі “Онлайн-трансляція розпорядження землями с/г призначення” відбулися перші прямі ефіри: Херсонська, Полтавська, Дніпропетровська, Луганська та Черкаська область.

Така ініціатива є гарантією відкритого та неупередженого процесу розпорядження сільськогосподарськими землями, адже надає громадянам можливість бути в курсі рішень територіальних органів служби.

 

Протягом року змінено нормативну грошову оцінку: чи необхідно подавати уточнюючу «єдиннику» 4 групи? 
Тернопільські податківці наголосили, що «єдинник» при поданні декларації має використовувати відомості про Оцінку на дату складання  декларації і застосовувати відомості Оцінок і таких, що наберуть чинності у календарному звітному році.

Якщо у поточному календарному році платник податку отримує витяг з технічної документації Оцінки земельної ділянки, то потрібно уточнення податкових зобов’язань.

Тож при зміні бази оподаткування у звітному періоді «єдинник» четвертої групи має можливість внести зміни до податкової декларації щодо річної суми податку у строки і порядку, передбаченими ст. 50пп. 295.9.5 ПКУ.

 

Дохід від оренди сільгоспземель буде оподатковуватися по-новому
27 лютого у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції».

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект має на меті утворити умови для ліквідації тіньових відносин у використанні земель с/г призначення та забезпечити рівнонапружене оподаткування доходів, одержуваних від такої землі всіма її власниками та користувачами.

Зокрема, запропоновано встановити механізм оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб - власників і користувачів земельних ділянок с/г призначення, який передбачає рівень сплати податків з доходу від використання таких земельних ділянок не нижче, ніж мінімальний розрахунковий податок (поставлене податкове зобов'язання). Про це читайте тут.

 

Як карантин впливає на роботу аграріїв?
Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на онлайн-нараді з аграріями 23 березня повідомив, що підприємства сільського господарства та харчової промисловості під час карантину продовжать працювати.

«Підприємства, які працюють в сфері сільського господарства та харчової промисловості мають особливу важливість для забезпечення продовольчої безпеки, тому їхня діяльність не буде обмежуватися», – прокоментував Тарас Висоцький.

Щодо діяльності тваринницьких комплексів та переробних підприємств, які мають працювати цілодобово, то розроблені інструкції у разі виявлення хворого на коронавірус. Відповідні інструкції будуть обговорюватися разом з асоціаціями.

«Ми розробляємо ідею запровадження тимчасового на таких об’єктах цілодобового режиму біобезпеки та інші рекомендації, щоб надати можливість працювати, адже відгодівлю тварин необхідно продовжувати, також треба виробляти продукти харчування тощо», – повідомив заступник Міністра.

 

Як Уряд планує розвивати садівництво, виноградарство та хмелярство
18 березня Уряд прийняв рішення:

  • розширити напрями об’єктів будівництва, за які надається часткове відшкодування, за рахунок зняття обмежень щодо ємності холодильників для зберігання плодів, ягід, столових сортів винограду та хмелю власного виробництва, та доповнення цехами первинної переробки винограду, плодів та ягід власного виробництва;

  • запровадити часткове відшкодування вартості за новим напрямом: придбання ліній з переробки власно вирощених плодів, ягід та технічних сортів винограду на соки, пюре, виноматеріали.

Також додатково до обмежувальних нормативів встановлюється граничний відсоток відшкодування за кожним напрямом та максимальний обсяг фінансування за даним порядком у сумі не вище 25 млн гривень.

Бюджетні кошти надаються суб’єктам господарювання на безповоротній основі шляхом часткового відшкодування вартості (без урахування ПДВ ) побудованих і реконструйованих та прийнятих у період з 01 січня по 30 вересня 2020 року в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів із зберігання та переробки плодово-ягідної продукції, винограду та хмелю, а також придбаних суб’єктами господарювання у цей же період основних засобів і товарів, виконаних робіт та отриманих послуг.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Яких змін зазнав порядок отримання дотації з ПДВ с/г виробниками? Хто тепер має право на таку дотацію з бюджету? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»