• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №11(36) | 25.11.2020 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №11(36) | 25.11.2020 р.

Це – вже тридцять шостий (і одинадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • зауважимо, що смерть голови фермерського господарства не припиняє постійного користування землею;
  • розповімо, що Уряд удосконалив контроль за використанням бюджетної дотації сільгоспвиробників;
  • наголосимо, що ВРУ підтримала створення Державного аграрного реєстру;
  • проінформуємо, що нормативну грошову оцінку земель пропонують розраховувати за новою уніфікованою методикою;
  • підкреслимо, що перелік сільгосптехніки для держпідтримки розширено;
  • зазначимо, що Комітет з аграрної політики підтримує стимулювання діяльності фермерських господарств.

Гарного вам читання!

 

***

Смерть голови фермерського господарства не припиняє постійного користування землею
Верховний Суд у постанові від 23.06.2020 р., справа №922/989/18 вважає, що після укладення договору тимчасового користування землею, у тому числі на умовах оренди, фермерське господарство з дати державної реєстрації набуває статусу юрособи та з цього часу обов`язки землекористувача земельної ділянки здійснює ФГ, а не громадянин, якому вона надавалась.

При цьому будь-якого документального оформлення такої фактичної заміни землекористувача закон не вимагає та не встановлює. Не вноситься жодних змін й до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, не подаються відповідні відомості й до органів державної влади чи місцевого самоврядування. Достатньо цільового призначення земельної ділянки, яка була надана майбутньому засновнику ФГ.

Саме тому у разі смерті громадянина - засновника СФГ відповідні правомочності та юридичні обов`язки щодо використання земельної ділянки, яка була надана засновнику саме для ведення ФГ, зберігаються за цією юридичною особою до часу припинення діяльності ФГ у встановленому порядку. Про це ми писали ось тут.

 

Уряд удосконалив контроль за використанням бюджетної дотації сільгоспвиробників
Постановою КМУ від 04.11.2020 №1067 з 7 листопада 2020 року внесено зміни до Порядку ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації щодо надання сільськогосподарським товаровиробником контролюючому органу, в якому він перебуває на обліку як платник податку на додану вартість, інформації щодо пов’язаних з ним осіб. Також передбачено, що така інформація про осіб, пов’язаних із сільськогосподарським товаровиробником, які протягом бюджетного року є отримувачами бюджетної дотації, вноситиметься до Реєстру отримувачів бюджетної дотації.

Нагадаємо, що розподіл бюджетної дотації здійснюється у сумі не більше, ніж 150 мільйонів гривень на одного сільськогосподарського товаровиробника на рік з урахуванням пов'язаних з таким сільськогосподарським товаровиробником осіб.

Про це ми писали тут, а докладно про всі зміни розповідали у своїй аналітиці – ось тут.

 

ВРУ підтримала створення Державного аграрного реєстру
4 листопада на засіданні ВРУ було прийнято у другому читанні законопроєкт №3295, який створює єдину державну інформаційну систему – Державний аграрний реєстр, а також удосконалює та розширює державну підтримку для сільгоспвиробників. За відповідне рішення проголосував 281 народний депутат.

«Імплементація цього документу забезпечить аграріям спрощений доступ до програм державної підтримки та публічність її розподілу за допомогою електронної системи – Державного аграрного Реєстру. Крім того, новий Закон розширює коло потенційних отримувачів державної підтримки, зокрема, у сфері тваринництва, садівництва, аквакультури та органічного виробництва. Це сприятиме збільшенню кількості фермерських та інших дрібних господарств у структурі аграрного виробництва, підвищенню їх конкурентозатності та збільшенню податкових надходжень до місцевих бюджетів», – прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

 

Нормативна грошова оцінка земель – за новою уніфікованою методикою
9 листопада 2020 року Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ, яким пропонує затвердити нову уніфіковану Методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок (завантажити).

Уніфікований підхід передбачає визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки як добутку площі земельної ділянки на норматив капіталізованого рентного доходу за одиницю площі, а також п’яти коефіцієнтів, що характеризують регіональні та зональні фактори місцеположення земельної ділянки, місцеположення земельної ділянки, цільове призначення земельної ділянки, належність земельної ділянки до певної категорії земель, а також індексацію нормативної грошової оцінки земель за період від затвердження нормативу капіталізованого рентного доходу до дати проведення оцінки.

Згідно з новою Методикою, формула визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки (Цн) буде такою: 

Цн = Пд х Нрд х Км1 х Км2 х Км3 х Км4 х Кцп х Кмц х Кні

 

Комітет з аграрної політики підтримує стимулювання діяльності фермерських господарств 
17 листопада на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики було розглянуто проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» (№4046).

Проєктом пропонується унормувати склад земельних ділянок фермерських господарств, визначити коло отримувачів державної підтримки через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, уточнити деякі поняття щодо визначень виду фермерського господарства, запровадити державну підтримку фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), що надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню міграції молоді зі сільських територій.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді проєкт Закону №4046 прийняти за основу.

 

Перелік сільгосптехніки для держпідтримки розширено 
У рамках реалізації бюджетної програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» Мінекономіки розширило перелік української сільгосптехніки, вартість якої компенсується з державного бюджету.

До нових одиниць техніки додалися посівний напівпричіпний комплекс Narmada для посіву за технологією Strip-Till, агрегати для внесення рідких мінеральних добрив, зерноочищувальні сепаратори, технологічне обладнання для комбікормових заводів та елеваторних комплексів, зерносушарки, вагове обладнання для зважування сільгосппродукції, напівпричепи, ґрунтообробна техніка, обладнання для утримання ВРХ та свиней тощо.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»