• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №08(45) | 28.10.2021 р.

Сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №08(45) | 28.10.2021 р.

Це – вже сорок п’ятий (і  восьмий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

  • підкреслимо, що НБУ дав старт запуску системи агрострахування з держпідтримкою;
  • визначимося, чи потрібно сільгосптоваровиробнику сплачувати податок у разі надання в оренду частини приміщення;
  • зауважимо, що з 20 жовтня почав діяти закон щодо стимулювання діяльності фермерських господарств;
  • зазначимо, що з'явилися проєкти постанов щодо державної реєстрації тваринницьких потужностей;
  • розповімо, що Уряд ухвалив допомогу сільгоспвиробникам у разі меліорованих земель.

Гарного вам читання!

***

 

НБУ дав старт запуску системи агрострахування з держпідтримкою
Наприкінці жовтня НБУ зробив перший крок для запуску системи агрострахування. Так, регулятор затвердив вимоги для допуску страховиків до діяльності зі страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Оновлені підходи до агрострахування з державною підтримкою є частиною системи підтримки аграріїв, що складається з кредитування, страхування, відшкодування втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур унаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, сприяння розвитку тваринництва та перероблення сільськогосподарської продукції.

 

Сільгосптоваровиробник здає частину будівлі в оренду: чи потрібно сплачувати податок на нерухомість? 
Податківці підкреслили: якщо сільськогосподарський товаровиробник (юридична та фізична особа) здійснює операції з надання в оренду, лізинг, позичку частини будівлі, споруди, яка перебуває у його власності та належить до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Класифікатора, такий с/г виробник обчислює податкові зобов’язання з податку на нерухомість за зазначеними у відповідних договорах оренди, лізингу, позики частинах будівель, споруд.

 

Стимулювання діяльності фермерських господарств: з 20 жовтня діє закон
18 жовтня Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» № 1788-ІХ

Згідно з пояснювальною запискою, фермерські та особисті селянські господарства спільно виробляють приблизно 50% валової сільгосппродукції.

Також цей закон уточнює склад земель фермерських господарств та визначає коло одержувачів державної підтримки.

І ще. Фермерам зі статусом сімейних фермерських господарств передбачено надання додаткової державної підтримки, зокрема, на сплату ЄСВ. Фермерському господарству, головою якого є особа у віці до 35 років включно, надається грошова допомога коштом державного бюджету.

Ці зміни почали діяти з 20 жовтня. Про це ми писали тут та тут.

 

З'явилися проєкти постанов щодо державної реєстрації тваринницьких потужностей
17 жовтня на сайті Мінекономіки розміщено для обговорення два проєкти постанов, що стосуються тваринницьких потужностей.

Метою проєкту постанови "Про затвердження Порядку здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку" є визначення процедури здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку та імплементація вимог законодавства Європейського Союзу до законодавства України.

Щодо другого проєкту постанови "Про затвердження Порядку затвердження тваринницьких потужностей для цілей експорту, імпорту та здійснення діяльності, що становить високий ризик", то він розроблений відповідно до нового законодавства Європейського Союзу, яке було прийняте з метою вдосконалення механізмів профілактики, контролю та боротьби з інфекційними хворобами тварин на території ЄС, а саме, Регламенту (ЄС) №2016/429 Європейського Парламенту та Ради від 09 березня 2016 року про трансмісивні хвороби тварин.

 

Уряд ухвалив допомогу сільгоспвиробникам у разі меліорованих земель 
11 жовтня 2021 року під час позачергового засідання Кабінету Міністрів України було затверджено порядок надання державної підтримки товаровиробникам, які використовують меліоровані землі.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, держава компенсує 25% витрат тим агровиробникам, які встановили або модернізували системи зрошення у своїх господарствах. Модернізація системи зрошення земель у південних регіонах України дасть змогу збільшити їх врожайність щонайменше удвічі, що сприятиме зростанню ВВП та створенню нових робочих місць. Цього року безповоротна дотація для аграріїв за відповідною програмою становитиме 50 млн грн. 

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»