• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №09(46) | 02.12.2021 р.

Сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №09(46) | 02.12.2021 р.

Це – вже сорок шостий (і  дев’ятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

  • підкреслимо, що сільгосптоваровиробники отримали часткову компенсацію за відсотки у листопаді-грудні 2019 року; 
  • дізнаємося, які товари відносяться до сільгосппродукції;
  • зазначимо, коли реєстрація «єдинника» 4 групи може бути анульована;
  • зауважимо, що вже діє закон про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві;
  • розповімо, чи можна забудовувати землі сільгосппризначення.

Гарного вам читання!

***

Нарешті сільгосптоваровиробники отримали часткову компенсацію за відсотки у листопаді-грудні 2019 року
24 листопада Мінагрополітики затвердило розподіл коштів у розмірі 173 млн грн суб’єктам господарювання АПК для часткової компенсації відсотків, які нараховані та сплачені уповноваженим банкам у листопаді-грудні минулого року.

Кошти отримають близько 3 тис. позичальників, які подали заявки до уповноважених банків.

Загальний обсяг кредитів, залучений такими суб’єктами АПК, склав понад 26,3 млрд грн, з них пільгових (підлягають компенсації) – 19,7 млрд грн.

 

Які товари відносяться до сільгосппродукції?
Податківці в своєму роз’ясненні навели визначення сільгосппродукції за  пп. 14.1.234 ПКУ.

Окремо вони зазначили, що до сільськогосподарської продукції відносяться такі товари:

  • живі тварини, продукти тваринного походження, зазначені у групах 01 – 05 УКТ ЗЕД;
  • продукти рослинного походження, зазначені у групах 06 – 14 УКТ ЗЕД;   
  • жири та олії тваринного або рослинного походження, продукти їх розщеплення; готові харчові жири, воски тваринного або рослинного походження, зазначені у групі 15 УКТ ЗЕД;
  • готові харчові продукти, алкогольні та безалкогольні напої і оцет, тютюн та його замінники, зазначені у групах 16 – 24 УКТ ЗЕД.

 

Коли реєстрація «єдинника» 4 групи може бути анульована?
Реєстрація платника єдиного податку 4 групи є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

  • подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, – в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;
     
  • припинення юрособи (крім перетворення) відповідно до закону – у день отримання контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;
     
  • якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку ІV групи становить менш як 75%;
     
  • якщо платником єдиного податку ІV групи не подано податкову звітність, передбачену пп. 295.9.1 ПКУ та пп. 298.8.1 ПКУ.

Про це ми зазначали тут.

 

З 24 листопада діє Закон про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві 
4 листопада Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3205-2 про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. За це проголосували 262 народні депутати.

Про це у своєму Telegram-каналі написав Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Він зауважив, що ринок землі не відбудеться без  доступних і прозорих механізмів фінансування для агровиробників. Без цього неможлива повноцінна конкуренція на ринку.

«Відтепер малі та середні фермери зможуть ефективніше залучати необхідні кредитні ресурси для розвитку своєї господарської діяльності. Завдяки законопроєкту фермери, які обробляють до 500 га, матимуть гарантії від держави для отримання кредитів у фінустановах», — підкреслив Роман Лещенко.

Фонд надаватиме гарантії в обсязі до 50% непогашеної суми основного боргу та гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років.

19 листопада Закон №1865 було підписано Президентом. Цей Закон набрав чинності з 24 листопада. Його було опубліковано в  "Голосі України" 23 листопада.

 

Чи можна забудовувати землі сільгосппризначення?
Будівництво на орендованій земельній ділянці житлових будинків, господарських будівель та споруд фермерське господарство – орендар погоджує з орендодавцем.

За письмовою згодою орендодавця, орендар може зводити на орендованій земельній ділянці сільськогосподарського призначення споруди та будівлі сільськогосподарського призначення, для здійснення сільськогосподарської діяльності відповідно до виду використання такої земельної ділянки, крім випадків, коли це прямо заборонено законом (наприклад, на земельних ділянках для городництва).

Виключно у встановлених законом випадках на земельних ділянках сільськогосподарського призначення можуть споруджуватися будівлі несільськогосподарського призначення (наприклад, жилі будинки на земельних ділянках для особистого селянського або фермерського господарства). Про це ми писали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»