• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №3(8) | 14.03.2018 р.

Восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №3(8) | 14.03.2018 р.

Це – третій в цьому році (і восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За три тижні, що минули з часу написання попереднього листа, з’явилося достатньо нового, важливого та цікавого.

 

Сьогодні ми:

  • згадаємо про нещодавнє оновлення Державного реєстру РРО;
  • з’ясуємо, на які терміни можуть видаватися готівкові кошти під звіт;
  • дізнаємось думку ДФС щодо можливості розрахунку частинами за товари вартістю понад 50 000 грн;
  • розглянемо, як виправити помилково проведену через РРО операцію «службове внесення»;
  • розкажемо, чи поширюється 50-тисячне готівкове обмеження на внески до статутного фонду;
  • ...а також наведемо позицію податківців щодо правомірності виконання директором функції касира та підпису ним касових документів.

Гарного вам читання!

 

***

Оновлено Державний реєстр РРО. Тепер у ньому 160 моделей реєстраторів
ДФСУ наказом від 20.02.2018 р. №79 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Водночас втратив чинність наказ ДФСУ від 18.12.2017 р. №854.

Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 160 моделей.

Завантажити новий реєстр РРО у zip архіві можна за посиланням.

 

Готівкові кошти під звіт: термін видачі
Податківці із Тернопільської області нагадали, що відповідно до п. 19 розділу ІІ Положення №148, готівка під звіт видається:

  1. на закупівлю сільськогосподарської продукції та заготівлю вторинної сировини на строк не більше 10 робочих днів;
  2. на закупівлю брухту чорних металів і брухту кольорових металів – на строк не більше 30 робочих днів від дня видачі готівки під звіт;
  3. на всі інші виробничі (господарські) потреби – на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання готівки під звіт.

Звертаємо увагу: підзвітна особа має право продовжити строк використання виданих під звіт коштів, якщо готівка одночасно видана як на відрядження, так і для вирішення в цьому відрядженні виробничих (господарських) питань. Строк використання такої готівки продовжується до завершення строку відрядження.

До того ж подальша видача підзвітній особі готівки під звіт проводиться за умови звітування нею у встановленому порядку за раніше отримані під звіт суми.

 

Чи можна розраховуватися готівкою протягом кількох днів за товар вартістю більше 50 000 грн?
По-перше, податківці у підкатегорії 109.13 «ЗІР» зауважили, що чинним законодавством не передбачено обмежень щодо терміну проведення розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги), вартість яких перевищує 50 000 гривень.

По-друге, у разі проведення розрахунків протягом кількох днів (відповідно до умов, визначених у договорі між продавцем та покупцем) обмеження сум розрахунків 50 000 грн стосується кожного окремого дня проведення розрахунків.

Таким чином, щоб у податківців не виникало питання, чому за один товар розрахунки здійснювались у різні дні, краще таку поетапність оплати зафіксувати у договорі.

 

Як та в який строк виправити помилково проведену через РРО операцію «службове внесення»
Для забезпечення відповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, необхідно виправити помилково проведену через РРО операцію «службове внесення» за допомогою реєстрації від’ємної суми розрахунку або операції «службова видача».

Зауважимо, що чинним законодавством не передбачено механізму виправлення помилково проведеної через РРО операції «службове внесення» на наступний день. Тому таку помилку слід виправляти протягом дня її виникнення.

Якщо ж таку помилку не виправити протягом дня, то при перевірках до суб’єкта господарювання буде застосовано штраф у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Про це ми писали у нашій новині.

 

Чи відображати у касовій книзі кошти, внесені на розрахунковий рахунок підприємства через касу банку?
У відповіді на звернення ДФС фахівці Нацбанку вказали: якщо сума фінансової допомоги або внеску до статутного фонду вносяться одним із засновників або директором на розрахунковий рахунок через касу банку, то ці кошти не повинні відображатися у касовій книзі суб’єкта господарювання (вони надійшли на поточний рахунок у безготівковій формі).

Звісно, якщо фіндопомога чи внесок до статутного фонду вносяться через касу підприємства, то ці операції мають бути зафіксовані у Касовій книзі.

Про це читайте тут.

 

Чи має право керівник виконувати функції касира та підписувати касові документи?
Згідно з п. 45 розд. IV Положення №148 установи/підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов’язків покладають на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до письмового розпорядження керівника.

На підставі цієї норми податківці у підкатегорії 109.15 ресурсу «ЗІР» зробили такий висновок: «норми чинного законодавства не містять заборони щодо виконання функцій касира керівником підприємства».

 

Звертаємо увагу: при оформленні касових документів керівник має право підписувати касові документи окремо як касир, та як керівник підприємства.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024260
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350