• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №2(7) | 21.02.2018 р.

Сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №2(7) | 21.02.2018 р.

Це –другий в цьому році (і сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, що минув з часу написання попереднього листа, з’явилося достатньо нового, важливого та цікавого.

 

Тож цього разу ми:

  • наведемо позицію ДФС щодо можливості використовувати старі форми касових документів;
  • розповімо, для кого ведення касової книги та встановлення ліміту не є обов’язком;
  • визначимося, чи поширюються готівкові обмеження на внесення готівки до каси банку для перерахування на рахунок отримувача;
  • проінформуємо про намір Нацбанку ввести перехідний період для використання нових форм касових документів;
  • поговоримо про долю законопроектів щодо детінізації РРО від Мінфіну та депутатів ВРУ;
  • розкажемо, що буде за недотримання граничних сум при здійсненні готівкових розрахунків;
  • і наостанок – зазначимо, як реєструвати РРО для філії або відокремленого підрозділу.

Гарного вам читання!

 

***

Старі форми касових документів використовувати заборонено – позиція ДФС
Податківці у підкатегорії 109.15 ресурсу «ЗІР» зазначили, що починаючи з 05.01.2018 р. суб’єкти господарювання повинні використовувати для оформлення касових операцій касові документи, які відповідають вимогам типових форм, затверджених Постановою №148.

І це незважаючи на те, що Нацбанк запропонував ввести перехідний період для застосування нових форм касових документів – див. наступну новину.

 

Нацбанк хоче ввести перехідний період для застосування нових форм касових документів
26 січня Нацбанк оприлюднив відповідний проект постанови. За нею пропонується надати можливість суб’єктам господарювання протягом шести місяців привести свою діяльність з використання форм первинного обліку касових операцій до вимог нового Положення №148. Протягом цього періоду редакційні відмінності форм первинного обліку не мають бути підставою для їх незастосування.

На думку НБУ, такий перехідний адаптаційний період дозволить суб’єктам господарювання використовувати раніше надруковані форми первинного обліку касових операцій. Проте поки що ці норми залишаються лише проектом. І тому позиція ДФС (див. вище), на жаль, наразі є вмотивованою.

 

Чи поширюються готівкові обмеження на внесення коштів до каси банку?
Податківці розповіли про це у підкатегорії 109.13 ресурсу «ЗІР». Зокрема, обмеження граничної суми готівкового розрахунку 10 000 (50 000) грн не поширюється на розрахунки, які здійснюються платниками податків шляхом внесення готівки до каси банку для подальшого її перерахування на рахунок отримувача.

Такий вид розрахунку належить до безготівкових, тому готівкові обмеження на них не поширюються.

 

Для кого ведення касової книги та встановлення ліміту не є обов’язком?
Відповідно до п. 39 Положення №148 касову книгу не зобов’язані вести фізособи-підприємці та відокремлені підрозділи, які здійснюють готівкові розрахунки з використанням РРО або РК та ведуть КОРО і не приймають (видають) готівку за касовими ордерами. Детальніше про це читайте у нашій новині.

А от ліміт каси мають право не встановлювати тільки банки і фізособи-підприємці. Це прямо зазначено у п. 14 розд. ІІ Положення №148. З нашою новиною на підставі роз’яснення податківців з підкатегорії 109.15 ресурсу «ЗІР» можна ознайомитися за посиланням.

 

Як депутати ВРУ пропонують боротися з детінізацією торгівлі без РРО (Детінізація №1)
Нагадаємо, що ще у вересні минулого року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №7142. Про нього ми розповідали тут.

А вже 19 січня 2018 року на сайті ВРУ було оприлюднено доопрацьований законопроект №7142 (завантажити). У пояснювальній записці зазначено, що метою цих змін є детінізація окремих галузей економіки України, а саме:

  • торговельної діяльності з продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів;
  • ювелірних чи побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • підакцизних товарів.

 

Як детинізацією займається Мінфін (Детінізація №2)
За результатами засідання робочої групи при Мінфіні з питань запровадження нових технологій у сфері застосування РРО було підготовлено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо створення умов для дистанційної торгівлі та детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг». Ознайомитися з ним можна тут.

Цей проект Мінфін вже направив ДРС. Але ДРС його не погодила. Її висновок: «залишено без розгляду через порушення розробником вимог статті 21 Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» в частині не оприлюднення проекту регуляторного акту. Крім того, не здійснено АРВ». Про подальшу долю цього законопроекту наразі не відомо.

Тож маємо два різні законопроекти щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг. Який з них буде прийнято у якості Закона (і чи буде прийнято взагалі) – покаже час.

 

Що буде за недотримання граничних сум у разі проведення готівкових розрахунків
Перевищення граничних сум розрахунків готівкою призведе лише до накладання адмінштрафу на посадових осіб відповідно до ст. 163-15 КпАП. За перше порушення потрібно буде сплатити штраф від 100 до 200 н.м.д.г. (1700 – 3400 грн), а за повторне порушення протягом року – від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500 – 17000 грн).

Зауважимо: адміністративне стягнення може застосуватися не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення (при триваючому правопорушенні – не пізніш як через два місяці з дня його виявлення). Це передбачено ст. 38 КпАП. Тож податківці під час перевірок зможуть накласти адмінштраф тільки при триваючому порушенні.

Про це все ми писали у своїй консультації (для передплатників).

 

І наостанок – роз’яснення від ДФС
Щодо порядку реєстрації РРО для філії читайте тут («Суб'єкт господарювання, який є платником податку на прибуток, може реєструвати РРО за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів, які розташовані на території іншої, ніж такий суб'єкт, територіальної громади. РРО за місцезнаходженням відокремлених підрозділів та господарських одиниць юридичної особи реєструються за кодом ЄДРПОУ юридичної особи. Отже, правові підстави для реєстрації РРО відокремленим підрозділом (філією) суб'єкта господарювання відсутні»).

 

***

Новий відеокурс «Касові операції: все по-новому» з Т. Мойсеєнко!
Каса на підприємстві є найбільш уразливою ділянкою для застосування податківцями величезних штрафів. А привід у них є! Адже 5 січня 2018 року зазнав суттєвих змін порядок ведення касових операцій, заповнення касових документів та розрахунку ліміту. На двох ексклюзивних відеоуроках ми вже розібрали цсі важливі новації в законодавстві.

Приєднуйтесь!

Касові операції: все по-новому

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024299
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024150
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023146
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232992
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 351