• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №7(23) | 17.07.2019 р.

Двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №7(23) | 17.07.2019 р.

Це – сьомий у цьому році (і двадцять третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО.

За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо про скасування штрафів щодо касової дисципліни;
  • нагадаємо, які граничні суми поширюються на готівкові розрахунки з самозайнятими особами;
  • визначимося, чи поширюються готівкові обмеження на розрахунки карткою;
  • зазначимо, як заповнювати видаткову відомість при виплаті зарплати;
  • дізнаємося, як ДФС буде карати за невикористання РРО та РК за законопроектом від Мінфіну;
  • зупинимося на правилах проведення розрахунків у разі скасування КОРО.

Гарного Вам читання!

***

 

Штрафи щодо касової дисципліни скасовано: наслідки для бізнесу
20 червня Президент Указом №418/2019 визнав такими, що втратили чинність, 53 Укази Президента, видані з 1994 по 2001 рік (а у 8 Указах були скасовані окремі норми).

Серед скасованих документів –  Указ Президента України від 12.06.1995 р. №436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки». Про це ми повідомляли тут.

Згідно з текстом Указу, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 22 червня 2019 року його було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №116/2019. А отже, з 23 червня 2019 року скасовані фінштрафи за порушення касової дисципліни (переглянути їх можна у довіднику). Залишиться лише адмінвідповідальність, встановлена КпАП.

Детально про наслідки скасування Указу №436 щодо касової дисципліни читайте в аналітиці.

 

За невикористання РРО та РК ДФС буде жорстоко карати: доопрацьовано законопроект
8 липня 2019 року Мінфін оприлюднив вже доопрацьований (з урахуванням зауважень ДРСУ) проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

Завантажити законопроект можна тут>>

У доопрацьованому проекті види штрафів та їх розміри не змінилися порівняно з попереднім варіантом. Зокрема, податківці будуть штрафувати при перевірках за:

  • проведення розрахункових операцій з використанням РРО або РК на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

  • непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи;

  • невідповідності у юридичних осіб на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у Z-звіті, більше ніж на 10% мінзарплати, а в разі використання юридичною особою РК – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;

  • нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання.

Розміри штрафів планують зробити такими:

  • 200% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг), але не менше 50 нмдг (850 грн) – за порушення, вчинене вперше (наразі – 1 грн);

  • 500% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг), але не менше 100 нмдг (1700 грн) – за кожне наступне порушення (наразі – 100% вартості).

 

Розраховуємося готівкою зі самозайнятою фізособою: 10 чи 50 тисяч?
В ІПК від 21.05.2019 р. №2280/К/99-99-13-02-03-14/ІПК податківці дійшли висновків:

  1. фізособа, яка не має статусу підприємця, це не суб’єкт господарювання. А отже, фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність і статусу підприємця не має, з метою проведення готівкових розрахунків визнається звичайною фізособою;

  2. на розрахунки з такою особою поширюється обмеження у розмірі 50 000 гривень.

Залишилось лише нагадати про давню проблему: багато хто з таких самозайнятих осіб (зокрема, з адвокатів) має обидва ці статуси – і підприємця, і особи, яка веде незалежну професійну діяльність. Як бути в такому випадку, податківці в цій ІПК не зазначили, тож це потребує нового запиту. Про це все ми зазначали ось тут.

 

Чи поширюються готівкові обмеження на розрахунки карткою?
Податківці у ІПК від 31.05.2019 р. №2494/ІПК/28-10-27-01-11 наголосили, що розрахунок фізичної особи зі суб'єктом господарювання за товари (надані послуги) за допомогою платіжної картки через платіжний термінал не буде вважатися готівковим розрахунком.

Таким чином, готівкові обмеження не поширюються на проведення розрахунків фізичних осіб із суб'єктом господарювання за допомогою платіжної картки через платіжний термінал. Про це читайте тут.

 

Виплачуєте зарплату за видатковою відомістю: як заповнити ВКО?
У разі видачі заробітної плати за видатковою відомістю касиром чи іншим працівником за розпорядженням керівника у рядку «Видати» касового ордеру, що оформляється на загальну суму проведених касових операцій (видачі готівки за видатковою відомістю) вказуються прізвище, ім’я, по батькові особи, відповідальної за здійснення вказаної господарської операції і правильність її оформлення. Про це читайте ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як скасувати реєстрацію КОРО? Як після цього проводити розрахунки із покупцями (зокрема, у разі відключення електроенергії)? Чи впливає відмова від КОРО на порядок оприбуткування готівки? Про це все ми зазначали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит».

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024306
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024152
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023148
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233002
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 353