• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №11(27) | 13.11.2019 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №11(27) | 13.11.2019 р.

Це – одинадцятий у цьому році (і двадцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО.

За майже місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  1. проінформуємо про підписання та опублікування законів щодо нових правил роботи з РРО;
  2. визначимося, чи потрібно при перерахуванні коштів за товар чи послугу через банківські рахунки мати РРО;
  3. нагадаємо, який пакет документів має зберігатися у місці застосування РРО;
  4. дізнаємося, чи можна округлювати суму утриманого ПДФО та військового збору;
  5. поговоримо про правила округлення розрахунків з підзвітними особами за ЦПД та лікарняними листками;
  6. зазначимо, що Президент надав завдання Уряду ввести мораторій на перевірки ФОП та змінити штрафи за порушення правил застосування РРО.

Гарного Вам читання!

***

 

Верланов передумав: перерахування коштів за товар чи послугу через банківські рахунки не потребує РРО
Нагадаємо, що 7 листопада під час зустрічі з народними депутатами О. Продан О. та Т. Остріковою на питання «чи потрібно ФОП третьої групи ЄП застосовувати РРО при отриманні за надані послуги у безготівковій формі шляхом перерахування з одного банківського рахунку на інший?» у світлі змін до Закону про РРО, С. Верланов наголосив, що так, потрібно. Але Законом про РРО такого обов’язку не встановлено. Про це ми докладно писали тут.

Згодом, 11 листопада, з’явилося нове роз’яснення від голови ДПС вже на офіційному сайті ДПС. За ним, якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО.

Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця. «Спрацьовує» звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до п. 2 ст. 9 Закону.

«Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їхні клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця», – зазначив голова ДПС Сергій Верланов.

 

Опубліковані закони про нову роботу з РРО та кешбек
19 жовтня 2019 року у «Голосі України» №200 були опубліковані закони №128-ІХ та №129-ІХ.

Закон №128 набере чинності через шість місяців з дня його опублікування (тобто з 19 квітня 2020 року можна буде застосувати програмні РРО), крім: правил сплати штрафів, компенсації покупцям частини вартості за товари, придбані без фіскального чеку, та нових розмірів штрафів за незастосування РРО та інших видів порушень, встановлених у ст. 17 Закону про РРО. Вони почнуть діяти з 1 жовтня 2020 року. Розміри штрафів з цієї дати будуть становити 100% за перше порушення, а за друге та більше – 150%.

З 19 квітня по 1 жовтня 2020 року санкції застосовуватимуться в таких розмірах:

  • 10% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

  • 50% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Тобто до 19 квітня 2020 року правила застосування РРО та види штрафів залишаються незмінними. А от з 19 квітня 2020 року також слід буде здійснювати попереднє програмування переліку товарів в РРО та вести їх облік. Мінфін вже наголосив, що разом з ДПС розробить зручний варіант програмування. В них на це ще є час. Проте такий обов'язок не поширюватиметься на фізосіб-«єдинників» ІІ, ІІІ й IV груп, які не є платниками ПДВ.

Закон №129 набере чинності також через шість місяців з дня його опублікування (з 19 квітня 2020 року), крім:

  • норм ПКУ щодо кешбеку. Вони запрацюють з 1 жовтня 2020 року;

  • збільшення граничного доходу для ІІ групи «єдинників» до 2,5 млн грн та обов'язкового застосування РРО для всіх видів діяльності фізосіб-«єдинників» ІІ-ІV груп. Ці зміни почнуть діяти з 1 січня 2021 року, а застосування РРО для окремих видів діяльності фізосіб-«єдинників» почнеться з 1 жовтня 2020 року.

Детально про всі зміни щодо РРО ми розповіли в окремій аналітиці. А позицію Гетманцева навели  у своїй новині.

 

Застосовуєте РРО: який пакет документів зберігати?
Луганські податківці нагадали, який пакет документів має зберігати СГ при застосуванні РРО. Зокрема:

  • у кінці робочого дня (зміни) друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій;

  • забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;

  • друкувати X-звіти, Z-звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства;

  • зберігати на місці проведення розрахунків реєстраційне посвідчення та останню довідку про опломбування РРО або їх копії.

 

Чи округлюється сума утриманого ПДФО та військового збору?
Податківці у ІПК від 21.10.2019 р. №892/6/99-00-04-07-03-15/ІПК наголосили, що нормами ПКУ не передбачено врахування будь-яких округлень при нарахуванні, утриманні та сплаті (перерахуванні) ПДФО та військового збору.

Отже, як утримати, так і сплатити відповідні суми податків податковий агент зобов’язаний в повному розмірі – до копійки, без застосування правил округлення, виходячи з фактично нарахованого платнику податків доходу.

Платежі щодо сплати податків будуть прийматись банками без проведення округлення відповідних сум платежів. Про це все читайте ось тут.

 

Мораторій на перевірки ФОП та РРО без штрафів: черговий Указ Президента
Президент Указом від 08.11.2019 р. №837/2019 доручив Кабінету Міністрів України до 31 грудня 2019 року вжити заходів для створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема:

  • запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) стосовно дотримання ними порядку застосування РРО;

  • пом'якшення відповідальності ФОП за порушення встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО.

Нагадаємо, що це завдання було уже передбачено окремим Указом №761/2019. Про це ми писали тут. Та наразі ще немає відповідного законопроекту. Про це читайте докладніше  тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як здійснювати готівкові розрахунки з працівниками за авансовими звітами, лікарняними листками та за цивільно-правовими договорами у разі відсутності монет дрібного номіналу? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит».

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024260
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350