• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №3(31) | 13.03.2020 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №3(31) | 13.03.2020 р.

Це – третій у цьому році (і тридцять перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО.

За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • проінформуємо, що ДРС погодила запровадження нових правил РРО від Мінфіну;
  • нагадаємо, як правильно зареєструвати РРО;
  • наголосимо, що ДПС розробила Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу ;
  • визначимося, в межах якої суми можна видавати працівнику готівку на придбання ТМЦ;
  • нагадаємо, як працюватиме програмний РРО від ДПС;
  • зазначимо, скільки днів можна зберігати готівку у касі.

Гарного Вам читання!

***

 

Як зареєструвати РРО: нагадування від ДПС
Під час реєстрації (перереєстрації/скасування реєстрації) РРО та/або КОРО здійснюється звірка з даними про об’єкти оподаткування Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб.

Відсутність об’єкта оподаткування або наявність в ньому неповної або помилкової інформації перешкоджає процедурі реєстрації РРО.

Суб’єкт господарювання – власник РРО до початку реєстрації РРО має надіслати (подати) до контролюючого органу повідомлення про об’єкти оподаткування, об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП, у якому надати інформацію про господарську одиницю, де буде застосовуватись РРО.

Таке повідомлення подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків. Про це ми писали тут.

 

Видаєте працівнику готівку на придбання ТМЦ: які граничні суми?
Тернопільські податківці нагадали, що обмеження, установлене в п. 6 розд. II Положення №148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

Тобто обмеження щодо граничної суми готівкового розрахунку у розмірі 10000 грн поширюється на використання коштів, виданих підприємством під звіт працівнику для придбання товарно-матеріальних цінностей.

 

ДПС розробила Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу
3 березня ДПС проінформувала, що з метою реалізації вимог Закону №128, зокрема, в частині забезпечення інтеграції фіскального сервера контролюючого органу з програмними реєстраторами розрахункових операцій через програмний інтерфейс (АРІ), ДПС розроблено Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу.

Цей Опис містить інформацію щодо режимів роботи ПРРО, включаючи офлайн, опис елементів даних, які використовуються в методах АРІ, ХML-формати розрахункового документа та фіскального звітного чека (z-звіту) тощо.

Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу до 19.04.2020 р. може застосовуватись як тестовий варіант розробниками ПРРО, суб’єктами господарювання, які мають намір використовувати ПРРО після набрання чинності Законом №128 – з 19.04.2020 р.

 

Як працюватиме програмний РРО від ДПС?
За словами Верланова, з 19 квітня 2020 року у підприємця виникає право застосовувати новітні РРО, тобто кожен платник зможе використовувати програмні РРО, доступні на ринку. Планується, що саме з 19 квітня податкова надасть безкоштовне рішення, яким можна буде користуватися в частині фіскалізації торговельних операцій.

Водночас бізнесу податкова запропонує відкритий програмний інтерфейс (API), завдяки якому можна розробляти власні програмні рішення відповідно до бізнес-процесів кожного з секторів. Тож запропоноване програмне РРО не є ексклюзивним, наявність відкритого програмного інтерфейсу (API) дозволить розробникам програмного забезпечення пропонувати для підприємців та застосовувати для власних потреб альтернативні розробки. 

 

Скільки днів можна зберігати готівку у касі?
Підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, одержану в банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, а також пенсій, стипендій, дивідендів (доходу) понад установлений ліміт каси протягом п'яти робочих днів, уключаючи день одержання готівки в банку.

Готівка для проведення таких виплат працівникам віддалених відокремлених підрозділів може зберігатися в кассах понад установлений ліміт каси протягом десяти робочих днів, уключаючи день одержання готівки в банку.

Готівка, одержана в банку на інші виплати, видається установою/підприємством своїм працівникам у той самий день. Суми готівки, одержані в банку і не використані за призначенням протягом установлених п. 18 розділу II Положення №148 строків, повертаються до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касі (у межах установленого ліміту).

До того ж підприємство має право зберігати в касі готівку для виплат, які належать до фонду оплати праці та здійснюються за рахунок готівкової виручки, понад установлений ліміт каси протягом трьох робочих днів з дня настання строків цих виплат у сумі, зазначеній у переданих до каси відомостях на виплату готівки. Про це ми зазначали тут.

 

ДРС погодила запровадження нових правил РРО від Мінфіну
За інформацією ДРС, зволікання із затвердженням підзаконних нормативно-правових актів призведе до ситуації, за якої суб’єкти господарювання матимуть виключно один унормований спосіб застосування РРО на рівні класичного, застарілого типу РРО.

Зазначений спосіб є, якнайменше, втричі дорожчим порівняно з альтернативним, адже за даними Мінфіну прогнозовані витрати на одного суб’єкта господарювання, за результатом аналізу додатково наданих розрахунків, становитимуть 11396,06 грн/4013,24 грн, а за даними від Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва» 19 434 грн/7 698 грн, що в обох варіантах має цілком співставну кратність – у 3 рази, та підтверджує правильність проведених розробником розрахунків.

Виходячи з цих обставин, ДРС прийняла рішення про погодження проектів наказів Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року №547» та «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року №13».

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит».

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024261
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350