• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №11(39) | 11.11.2020 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №11(39) | 11.11.2020 р.

Це – одинадцятий у цьому році (і тридцять дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • зазначимо, що закон про відтермінування обов'язковості РРО для ФОП-«єдинників» відправлено на доопрацювання;
  • визначимося, коли при безготівкових розрахунках потрібен РРО;
  • розповімо, як скасувати реєстрацію ПРРО;
  • з’ясуємо, як заповнюється заява за ф. №1-ПРРО при здійсненні діяльності у заздалегідь не визначеному місці;
  • дізнаємося, як бути з нумерацією сторінок у новій касовій книзі через закінчення старої;
  • проінформуємо про появу тексту законопроєкту Гетманцева щодо звільнення від РРО окремих фізосіб-«єдинників».

Гарного вам читання!

 

***

Закон про відтермінування обов'язковості РРО для ФОП-«єдинників» відправлено на доопрацювання
3 листопада Д. Разумков та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №4313 «Про внесення змін до розділу ХХ "Прикінцеві та перехідні положення" Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг». 

4 листопада його було розглянуто на черговому засіданні ВРУ. Проте за основу підтримали лише 212 нардепів при 226 необхідних. Направлення законопроєкту на повторне перше читання підтримали 254 депутати.

За законопроєктом, з 01.01.2022 року почнуть діяти:

  • вимоги щодо обов’язкового застосування РРО окремими фізособами-«єдинниками» ІІ-ІV груп, які мали застосовувати РРО з 01.01.2021 року;

  • вимоги щодо обов’язкового застосування РРО всіма фізособами-«єдинниками» ІІ-ІV груп , які мали застосовувати РРО з 01.04.2021 року; 

  • спеціальний порядок розгляду скарг покупців та компенсації частини штрафних санкцій «кешбек»;

  • нові розміри штрафів за незастосування РРО при розрахунках.

 

Як скасувати реєстрацію ПРРО?
Скасування реєстрації ПРРО здійснюється шляхом виключення його з Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі.  Реєстрація ПРРО скасовується на підставі Заяви за  формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316602) з позначкою «Скасування реєстрації».

Подати Заяву можна через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій, або на підставі Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (ідентифікатор форми J1316701) (додаток 2 до Порядку № 317) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа». Про це докладніше читайте ось тут.

 

Як заповнюється заява за ф. №1-ПРРО при здійсненні діяльності у заздалегідь не визначеному місці?
Податківці у підкатегорії 109.24 «ЗІР»  підкреслили, що у разі застосування ПРРО не за місцем розташування господарської одиниці при заповненні реєстраційної заяви за ф. №1-ПРРО у графі «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» розд. 3 необхідно вказати дані об’єкта оподаткування (офіс, квартира тощо) та реєстраційної адреси суб’єкта господарювання.

Для фізичних осіб – підприємців другої групи, які не мають об’єктів оподаткування, при заповненні реєстраційної заяви за ф. №1-ПРРО у графі «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» розд. 3 можна вказати вісім нулів «00000000» та зазначити адресу реєстрації такої фізичної особи – підприємця. Про це ми писали тут.

 

Закінчилась касова книга: яка нумерація сторінок у новій?
Запорізькі податківці наголосили: якщо протягом календарного року закінчується касова книга, книга реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, то нумерація сторінок повинна розпочинатись з «1».

При цьому нумерація прибуткових та видаткових касових ордерів повинна продовжуватись, незалежно від того, що протягом року заведена нова книга реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів з метою уникнення касових ордерів з однаковими номерами.

 

Звільнення окремих фізосіб-«єдинників» від РРО: з'явився текст законопроєкта Гетманцева
15 жовтня з'явився текст законопроєкта №2645-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами - платниками єдиного податку".

Ним передбачено:

  1. збільшення розміру загальної площі, дозволеної для надання в оренду на спрощеній системі оподаткування ("фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів (раніше 100 - від ред.), нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900  квадратних метрів" (раніше 300 - від ред.);

  2.  розширення переліку побутових послуг населенню, які надаються платниками єдиного податку;

  3. звільнення від застосування РРО та/або ПРРО платників єдиного податку другої групи за критеріями місця здійснення діяльності та/або розміру загальної площі торгового об’єкту;

  4. пом’якшення відповідальності суб’єктів господарювання за порушення порядку застосування РРО.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Розрахункові операції за Законом про РРО бувають готівковими та безготівковими. Від інших операцій вони відрізняються тим, що їх потрібно реєструвати через РРО. Але які безготівкові операції вимагають застосування РРО, а які ні? Про це читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024261
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350