• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №8(17) | 15.05.2018 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №8(17) | 15.05.2018 р.

Це – вже восьмий з початку року (і сімнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  1. дамо посилання на чергове оновлення графіку планових перевірок ДФС на 2018 рік;
  2. з’ясуємо, чи можуть податкові інспекції прийти на перевірку;
  3. розповімо про затвердження ризик-орієнтованого підходу в діяльності інспекційних органів;
  4. визначимося, що буде роботодавцю за нелегальних працівників та як ПФУ буде контролювати оформлення трудових договорів за приписом Держпраці;
  5. зазначимо, за яких обставин на роботодавця чекатиме позапланова перевірка Держпраці;
  6. …і наостанок – проконсультуємо, в якому розмірі накладається штраф за непроведення індексації зарплати.

Гарного вам читання!

 

***

Чергове (травневе) оновлення плану-графіку перевірок ДФС на 2018 рік
7 травня ДФСУ на своєму офіційному сайті оприлюднила оновлений план-графік документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік. Як зазначили податківці, з урахуванням коригування (травень 2018 року) викладено:

  • Розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування.

Ми пишемо про це тут, а завантажити їх можна ось тут>>

Згідно з оновленим планом-графіком у 2018 році відбудеться 8401 планова податкова перевірка підприємств. Це на 16 перевірок більше, ніж у плані-графіку за квітень та на 363 перевірки менше, ніж у початковому варіанті.

Розділи ІІІ та ІV графіку на той момент залишилися без змін, але 11 травня податківці вирішили оновити ще й розділ ІІІ графіку (вперше за 2018 рік). Згідно з ним, у 2018 році вони планують перевірити 2039 фізосіб-підприємців (на 30 ФОП більше, ніж було у початковому варіанті плану-графіку).

Про це читайте ось тут.

 

Як Держпраці накладає штраф за нелегальні трудові відносини?
У Кіровоградській області в травні було оголошено місячник легалізації трудових відносин. В рамках цього заходу інспектори праці під час першого візиту до роботодавця тільки перевіряють фактичну кількість працівників та попереджають про можливі наслідки нелегальної праці. Кожному роботодавцю надається можливість самостійно виправити порушення, оформити трудові відносини з працівниками та повідомити про це Управління Держпраці.

Якщо порушення не усунити після першого візиту, то наслідком другого візиту інспектора праці будуть всі передбачені законодавством заходи впливу, в тому числі і штрафна санкція відповідно до статті 265 КЗпП. У 2018 році за кожного нелегального працівника доведеться сплатити 111 690 грн. Про всі види штрафів за таке порушення ми детально розповідали у новині.

 

Звертаємо увагу: дані трудові договори будуть супроводжуватись працівниками Пенсійного фонду, «з метою уникнення можливості укладання договорів на кілька днів з метою відвернути від себе увагу інспектора праці».

 

Про це все ми розповідали ось тут.

 

В продовження попередньої новини: 9 ознак підприємства, куди може несподівано навідатися Держпраці 

По-перше, інспекційні відвідування підприємства представниками Держпраці на відміну від перевірок можуть трапитися в будь-який час за підсумками аналізу діяльності через заяву невдоволеного працівника.

По-друге, до сферу уваги Держпраці потрапляють роботодавці, якщо:

  1. їхні співробітники працюють за сумісництвом на 5-ти і більше підприємствах;
  2. протягом року загальна сума нарахованої заробітної плати не змінювалася;
  3. в звітному місяці відбулося зменшення кількості співробітників більш ніж на 10%;
  4. співробітники виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру в одній компанії більше року;
  5. 30% і більше співробітників працюють за цивільно-правовими договорами;
  6. на 20% збільшилася кількість співробітників з неповним робочим днем;
  7. нарахування заробітної плати здійснюється нижче встановленого розміру мінімальної зарплати;
  8. за звітний місяць відображується відпустка за свій рахунок тривалістю більш ніж встановлено законодавством;
  9. в звітному місяці відображається початок трудових відносин, але не було подано повідомлення про прийом.

Про це детальніше у нашій новині.

 

Штраф за непроведення індексації зарплати – 37 230 грн за кожного працівника
При встановленні під час проведення інспекційного відвідування порушення Порядку №1078 щодо індексації зарплати у Держпраці є підстави для застосування штрафів до порушників. Таке порушення є недотриманням мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Штраф за нього становить 10 мінзарплат за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2018 році – 37 230 грн).

При цьому виконання припису Держпраці щодо таких порушень не звільняє від сплати фінштрафу. Тож аби не платити штрафи потрібно правильно та своєчасно індексувати зарплату, а при виявленні помилок виправляти їх до початку перевірки Держпраці.

Про все це читайте у нашому коментарі до листа Держпраці від 24.01.2018 р. №503/4/4.3-дп-18.

 

Органи держнагляду будуть перевіряти за новими критеріями, – ухвалено рішення Уряду
10 травня Кабмін ухвалив рішення, яким запроваджується ризик-орієнтований підхід в діяльності органів держнагляду. Текст ухваленого документа поки що не оприлюднений. Але Мінекономрозвитку очікує, що реалізація ризик-орієнтованого підходу:

  • по-перше, створить потужну аналітичну систему, яка функціонуватиме на основі достовірної та детальної інформації;
  • по-друге, підвищить точність оцінки ступеню ризику суб’єктів господарювання;
  • по-третє, дозволить фокусуватися на перевірках найбільш ризикових підприємств.

«99% перевірок бізнесу сьогодні фіксують порушення. Це відбувається тому, що їхня діяльність спрямована на застосування санкцій. Інспектори мають перевіряти з метою усунення правопорушень, а не накладення санкцій», – наголосив Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів під час засідання Уряду.

 

Наостанок – аналітика від редакції та роз’яснення від ДФС
Чи є збитковість підприємства доказом того, що воно не здійснює господарську діяльність? Чи достатньо свідчень керівництва контрагента для того, щоб довести фіктивність операцій із ним? А якщо первинні документи складені дуже стисло, чи можуть податківці зняти витрати? Висновки Верховного Суду ми наводили у своїй аналітиці (для передплатників).

А позицію ДФС щодо правомірності проведення перевірок податковими інспекціями читайте ось тут («Державні податкові інспекції не наділені правом проводити перевірки та зустрічні звірки платників податків. Разом з тим слід враховувати, що на даний час у структурі контролюючих органів продовжують діяти підрозділи податкової міліції. Згідно з розділом XVIII-2 ПКУ визначені завдання, структура, повноваження, права податкової міліції»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»