• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №6(15) | 05.04.2018 р.

П`ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №6(15) | 05.04.2018 р.

Це – вже шостий з початку року (і п’ятнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • з’ясуємо, як можна отримати відповіді на свої запитання у ДФС;
  • проінформуємо про розсилки «вірусних» листів від держорганів;
  • розберемося, як Держпраці, Пенсійний фонд та ДФС будуть боротися з незадекларованою працею;
  • зазначимо, які підприємства м. Києва ДФС включила у свій план перевірок на 2018 рік;
  • розповімо, чи може Держпраці прийти на перевірку за скаргою звільненого працівника;
  • анонсуємо можливі зміни у валютному регулюванні після ухвалення Закону «Про валюту»;
  • і наостанок – наведемо юридичну консультацію щодо проведення планових та позапланових перевірок різними органами держнагляду у 2018 році.

Гарного вам читання!

 

***

Як ДФС надає усні відповіді на телефонні запитання
Податківці у своєму повідомленні вказали, що для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства всі відповіді Контакт-центром ДФС надаються з використанням їхньої Бази знань (ресурс «ЗІР»).

Станом на 1 березня 2018 року вона налічує 5,3 тис. актуальних уніфікованих запитань-відповідей. Тож при отриманні усних відповідей від ДФС можна одразу запитувати підкатегорію «ЗІР», в якій міститься відповідна їх позиція, та переглянути їх у письмовому вигляді.

У повідомленні податківці запевнили, що база знань постійно оновлюється та підтримується в актуальному стані. Для цього вони навіть навели статистику: «протягом січня-лютого 2018 року у зв’язку зі змінами законодавства обмежено термін дії 663 запитань-відповідей та внесено 425 їх нових редакцій».

 

Обережно! Від псевдо-ДФС надходять листи зі шкідливим програмним забезпеченням!
22 березня 2018 року ДФСУ повідомила про відправку спам-повідомлень з електронних скриньок, які не мають жодного відношення до Державної фіскальної служби України.

Приклад спам-повідомлення:

«Офіційний лист-звернення керівнику підприємства.

Протягом січня-листопада 2016 року підрозділами контролю за проведенням розрахункових операцій виявлено порушення податкового законодавства, доводимо до вашого відома, що це є підставою висування підозри у вчинені адміністративного правопорушення згідно ч.3 ст. 212 Кримінального кодексу України (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)).

Просимо вас ознайомитись з листом виконавчої служби та повідомити про це керівника підприємства».

До повідомлення додається файл, який містить шкідливе програмне забезпечення.

 

Звертаємо увагу: листи надсилають зі зворотними адресами в Японії: r.oodaira@nishikawa-kogu.co.jp, product@vousetes.co.jp, mrc@x-make.sky-office.jp тощо. Про це та про те, що вірусні листи розсилаються ще й від імені Національного агентства з попередження корупції (НАПК), ми зазначали тут.

 

Як Держпраці, Пенсійний фонд та ДФС будуть боротися з незадекларованою працею
23 березня 2018 року відбулася спільна нарада Держпраці, Пенсійного фонду та ДФС. Під час її проведення обговорювалися такі питання:

  • подолання незадекларованої праці в Україні;
  • визначення дієвих механізмів з виявлення неоформлених працівників;
  • впровадження ризик-орієнтованого та аналітичного підходу у здійсненні інспекційних відвідувань.

Як саме будуть боротися держоргани у повідомленні не вказано.

За результатами цієї наради ДФС, Держпраці та ПФУ задля ефективного здійснення перевірок вирішили працювати над створенням спільної інформаційної бази. З планами перевірок ДФС та Держпраці на 2018 рік можна ознайомитися тут і тут відповідно.

 

90% підприємств Києва, перевірка яких запланована на 2018 рік, – високого ступеня ризику
Під час свого виступу на зустрічі з бізнесом Злата Лагутіна – заступник начальника ГУ ДФС у м. Києві – роз’яснила алгоритм проведення документальних перевірок та наголосила, що їх проводять здебільшого на підприємствах, які мають ряд ознак ризиковості і зазначені у відповідному плані-графіку перевірок на рік.

«З метою підвищення готовності підприємців до такої перевірки, напередодні їм надсилається повідомлення з визначенням дати початку проведення перевірки. Це робиться для того, щоб бізнес був готовий та мав можливість підготувати усі необхідні документи, що надаються для перевірки. Окрім того, у разі самостійного встановлення порушень – міг їх виправити», – зауважила Лагутіна.

План-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік можна переглянути тут.

 

За нероздрукування (незберігання) Z-звіту – штраф!
Податківці в роз’ясненні з підкатегорії 109.20 «ЗІР» ототожнили втрату Z-звіту з незберіганням первинних документів. На підставі цього вони зазначили, що до платників податків може бути застосовано за п. 121.1 ПКУ фінансовий штраф у розмірі 510 грн.
Крім того, відповідно до ст. 155-1 КпАП на посадових осіб чекатиме адмінштраф у розмірі від 85 до 170 грн.

Про це читайте у нашій новині.

 

Як зміниться валютне регулювання у разі прийняття Закону про валюту
19 березня 2018 року на сайті ВРУ як невідкладний було зареєстровано законопроект №8152. Зокрема, цим законопроектом запропоновано:

  • скасувати обмежувальний термін для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів на умовах передплати (наразі - 180 днів) та штрафи за його порушення;
  • збирати дані про терміни закриття контрактів для статистичних цілей;
  • запровадити валютний нагляд для операцій понад 150 тис. грн;
  • звільнити суб’єктів господарювання від подання декларації про валютні цінності.

Про це все ми розповідали тут та тут.

 

Наостанок – дві аналітики від редакції
Звільнений працівник звернувся до суду щодо скасування наказу на звільнення і одночасно до Держпраці зі скаргами на порушення щодо нього вимог трудового законодавства. Чи загрожує підприємству загальна перевірка від Держпраці? Про це читайте у нашій аналітиці (для передплатників).

Як будуть проводитись перевірки бізнесу в 2018 році? В яких випадках та на яких підставах будуть проходити позапланові перевірки? Про все це – у юридичній консультації за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»