• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №3(12) | 21.02.2018 р.

Дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №3(12) | 21.02.2018 р.

Це – вже третій у цьому році (і дванадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про оновлення плану-графіку планових перевірок ДФСУ та про зміни до плану комплексних перевірок органів держнагляду на 2018 рік;
  • з’ясуємо, чи можуть органи держнагляду приходити на планові перевірки у 2018 році;
  • визначимося, в які строки надати документи, які були відсутні під час податкової перевірки;
  • зазначимо підстави проведення позапланової перевірки Держпраці з питань охорони праці;
  • зупинимося на розмірах штрафів за невиплату зарплати;
  • а також проінформуємо про появу нового порядку видачі дозволів на роботи підвищеної небезпеки.

Гарного вам читання!

 

***

Оновлено план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік
7 лютого ДФСУ на своєму офіційному сайті оприлюднила оновлений план-графік.

Податківці повідомили, що було підкориговано (з урахуванням лютого 2018 року) та викладено у новій редакції:

  • розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • розділ ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна за посиланням.

Звертаємо увагу: Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки самозайнятих осіб» (завантажити) та Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити) плану-графіку залишилися без змін.

А ще на початку лютого податківці з Офісу великих платників розповіли про чергову схему ухилення від сплати податків. Про це ми писали тут.

 

Наразі будь-які органи держнагляду не мають права проводити планові перевірки, – ДРС у Сумській області
На цьому ще 1 лютого наголосила завідувач Сектору Держрегуляторної служби у Сумській області Богдана Юсупова під час зустрічі з представниками Державної екологічної інспекції у Сумській області. В інформації за результатами цієї зустрічі зауважено: «Станом на звітну дату Кабміном перелік контролюючих органів, на які не поширюється дія Закону «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» не затверджений».

На підставі цього було зроблено висновок: «Після затвердження такого переліку органи, які у ньому будуть зазначені, зможуть здійснювати планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Тож, якщо до вас раптом завітає будь-який орган держнагляду на перевірку до появи відповідної постанови КМУ, ви маєте право оскаржити в суді правомірність її проведення.

Щоправда, у податківців є своє ставлення до поширення на них мораторію на перевірки. За ним, вони вправі проводити планові перевірки, оскільки норм щодо їх заборони не встановлено у ПКУ. Про це ми писали тут.

 

Змінено План комплексних перевірок на 2018 рік
Зміни до Плану внесені Наказом ДРС від 29.01.2018 р. №13. Зокрема:

  • виправлено технічні помилки, допущені Держпраці та Держслужбою геології та надр під час формування своїх річних планів;
  • виключено суб'єкта господарювання з Плану на підставі його письмового звернення.

Нагадуємо: перевірити, чи включено вас до Плану комплексних перевірок на 2018 рік, можна безкоштовно та без реєстрації на сайті ІАС ДНК. Про все це читайте тут.

До того ж вже з’явилися дані про результати перших перевірок 2018 року. З ними можна ознайомитися у нашій новині.

 

Під час податкової перевірки відсутні документи: в які строки надати та що за це буде?
Податківці з Тернопільської області розповіли про це у своєму роз’ясненні. Так, згідно з чинними нормами п. 44.7 ПКУ, такі документи можна:

  • надати протягом п’яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання акту перевірки. При цьому податківці мають право не приймати рішення за результатами проведеної перевірки та призначити позапланову документальну перевірку такого платника податків;
  • надати чи надіслати менше ніж за три дні до дня завершення перевірки. У такому випадку її проведення продовжується на строк, визначений ст. 82 ПКУ, залежно від виду перевірок.

 

Коли Держпраці приходить на позапланові перевірки з питань охорони праці
Фахівці Держпраці з Житомирської області зауважили, що такі перевірки проводяться за загальними правилами, затвердженими ст. 6 Закону №877. А саме, у разі:

  1. подання суб’єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу держнагляду про здійснення заходу державного нагляду за його бажанням;
  2. виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених суб’єктом господарювання у документі обов’язкової звітності;
  3. необхідності перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом держнагляду;
  4. неподання суб’єктом господарювання документів обов’язкової звітності за два звітні періоди поспіль без поважних причин або без надання письмових пояснень про причини, що перешкоджали поданню таких документів;
  5. доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері;
  6. настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язане з діяльністю суб’єкта господарювання;
  7. звернення фізособи про порушення, що зашкодило її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їхніх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

 

Змінено порядок видачі дозволів на роботи підвищеної небезпеки
Ці зміни затверджено постановою КМУ від 07.02.2018 р. №48. Зокрема, нею передбачено:

  • скорочення переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, експлуатація (застосування) яких вимагає наявності дозволів;
  • розширення переліку машин, механізмів, устаткування, експлуатація яких може виконуватися на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця.

З нашою новиною можна ознайомитися за посиланням.

 

За невиплату зарплати – від штрафу і аж до позбавлення волі
Держпраці у Вінницькій області наголосила, що затримка виплати зарплати навіть на один день вже є порушенням строків виплати згідно зі ст. 115 КЗпП. Таке порушення призведе до трьох видів відповідальності:

  • фінансової (у 2018 році – 11 169 грн);
  • адміністративної (510 грн – 1700 грн);
  • кримінальної (за безпідставну невиплату більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником) – штраф (від 8500 до 17000 грн) або виправних робіт на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до двох років).

Тож ретельно стежте за строками виплати зарплати та не порушуйте їх. Докладніше про строки виплати зарплати ми розповідали тут.

Про відповідальність роботодавця за затримку розрахунку при звільненні працівників свого часу також розповідала Держпраці в Кіровоградській області. Про це тут.

 

***

Вже зовсім скоро, 1 березня, редакція проведе вебінар «Перевірки контролюючих органів — 2018». Лектор – партнер юридичної компанії «Міллер» Найєм Масі-Мустафа.

Ми розкажемо про мораторій на перевірки, зупинимося на порядку проведення перевірок, розповімо про обшуки (кому чекати і як зустрічати), а також проінформуємо, як шукати свій суб'єкт господарювання у плані перевірки.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі» та паперового журналу) діє акційна ціна 0 грн.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»