• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №17(26) | 05.10.2018 р.

Двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №17(26) | 05.10.2018 р.

Це – вже сімнадцятий з початку року (і двадцять шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • розкажемо, хто з контролюючих органів може проводити комплексні перевірки з праці та які повноваження вони мають;
  • проінформуємо, що Мінекономрозвитку перевірятиме туроператорів за новими правилами;
  • визначимося, в який період часу ДФС може перевірити фізособу-підприємця після припинення його діяльності;
  • дізнаємося, яке порушення з праці є найпоширенішим;
  • з’ясуємо, в яких випадках Держпраці не зможе перевіряти роботодавця за зверненням його працівника;
  • повідомимо про затвердження Реєстру великих платників податків на 2019 рік.

Гарного вам читання!

 

***

Хто з платників буде належати до великих у 2019 році? ДФСУ затвердила Реєстр
ДФСУ наказом від 26.09.2018 р. №617 затвердила Реєстр великих платників податків на 2019 рік. Про це повідомили податківці з Офісу великих платників податків. Переглянути його можна тут.

Реєстр налічує 1500 великих платників податків. А це на 136 або на 10% більше порівняно з 2018 роком.

Нагадуємо: до переліку великих платників включаються платники, у яких обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищив 50 млн євро або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до бюджету за такий самий період, перевищила 1 млн євро (з них податкових платежів не менше 500 тисяч євро).

 

Мінекономрозвитку жорсткіше перевірятиме туроператорів
Постановою від 19.09.2018 р. №747 Уряд підтримав рішення, спрямовані на вдосконалення системи держконтролю над здійсненням туроператорської діяльності в Україні.

По-перше, Мінекономрозвитку включено до переліку контролюючих органів, на яких не розповсюджується дія мораторію на перевірки бізнесу. Відповідно Міністерству надано право проведення планових перевірок дотримання туристичним бізнесом ліцензійних умов здійснення туроператорської діяльності до кінця 2018 року.

По-друге, введено нові критерії оцінки ступеню ризиків від здійснення туроператорами діяльності, що підлягає ліцензуванню та впровадив оцінку туроператорів за ступенем ризику їхньої діяльності з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма визначеними критеріями:

  • від 41 до 100 балів – високий ступінь ризику,
  • від 21 до 40 балів – середній ступінь ризику.
  • від 0 до 20 балів – низький ступінь ризику.

 

ФОП припиняє свою діяльність: коли чекати на перевірку?
У підкатегорії 136.03 ресурсу «ЗІР» податківці зазначили, що термін, протягом якого керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу приймається рішення про призначення документальної позапланової перевірки при припиненні діяльності фізичною особою – підприємцем (фізичною особою, яка здійснювала незалежну професійну діяльність) або за заявою платника податків, ПКУ не визначено.

Тому перевірка може бути проведена після припинення діяльності у будь-який час.

 

Підміна трудових відносин договорами ЦПХ – найпоширеніше порушення з праці
Держпраці вказала, що роботодавці-підприємці часто в договорі ЦПХ вказують наступну інформацію: «немає права на одержання допомоги із соціального страхування, не сплачує страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням». Це суперечить вимогам ст. 18 Закону №1105. А відповідно до вимог частини 1 статті 203 ЦКУ, зміст договору не повинен суперечити нормам ЦКУ, інших актів цивільного законодавства, а також інтересам держави та суспільства, його моральним засадам.

 

В яких випадках Держпраці не зможе перевіряти роботодавця за зверненням його працівника?
Держпраці у Черкаській області зазначила, що звернення потрібно оформлювати відповідно до вимог чинного законодавства для забезпечення їх належного розгляду фахівцями Управління.

Найхарактернішими помилками при поданні звернень до Держпраці є:

  1. Відсутність підстав для проведення фахівцями Управління інспекційного відвідування роботодавця (оскільки порушуються трудові права не заявника, а сторонньої особи).
  2. Відсутність підстав для проведення позапланової перевірки з охорони праці (оскільки відсутні факти, що підтверджують завдання шкоди особі, її правам, законним інтересам, життю чи здоров'ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави).
  3. У зверненні вказано недостовірну (неповну) інформацію про суб’єкта господарювання.
  4. Ненадання документів (копій), що підтверджують порушення трудових прав особи (у разі наявності таких документів).

 

І наостанок – роз’яснення від юристів
Хто з органів держнагляду має право проводити комплексні перевірки з питань праці та які вони мають повноваження? Про це все читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»