• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №22(31) | 20.12.2018 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №22(31) | 20.12.2018 р.

Це – вже двадцять другий з початку року (і тридцять перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • поговоримо про чергове оновлення плану-графіка перевірок на 2018 рік;
  • визначимося, що робити, коли в Електронному кабінеті відображено недостовірну інформацію щодо стану розрахунків з бюджетом;
  • наведемо позицію В. Гройсмана щодо нових методів проведення перевірок контролюючими органами з 2019 року;
  • проінформуємо про затвердження нових критеріїв та періодичності проведення планових перевірок державних регульованих цін Держпродспоживслужбою;
  • розповімо про появу нової уніфікованої форми акта перевірок у сфері землеустрою.

Гарного вам читання!

***

 

ДФСУ оновила план-графік перевірок на 2018 рік (станом на грудень)
13 грудня ДФСУ оприлюднила оновлені:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;

  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна тут>>

За даними онлайн-сервісу VKURSI, 69 юридичних осіб додано до плану, 97 виключено з нього. Загалом за оновленим планом-графіком у 2018 році відбудеться 6000 планових податкових перевірок. Це на 2631 перевірку менше, ніж у плані-графіку за листопад.

Наступного дня, 14 грудня, податківці виклали на своєму сайті підкоригований Розділ ІV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Завантажити його можна тут>>

За оновленими даними, у 2018 році податківці проведуть 561 планову перевірку юросіб з питань з ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Як повідомляє онлайн-сервіс VKURSI, 12 юридичних осіб додано до плану, а щодо 1 компанії дата перевірки перенесена.

 

В Електронному кабінеті містяться недостовірні дані щодо сплати податків: що робити?
Податківці навели алгоритм дій у разі наявності в Електронному кабінеті недостовірних даних щодо сплати податків. А саме:

  1. зробити зображення відповідної інформації на екрані монітора, отриманої за допомогою клавіші Print Screen на комп’ютерній клавіатурі;

  2. скласти запит до ДФС на підставі даних стану розрахунків та своїх даних;

  3. надіслати запит до органу ДФС за основним (неосновним) місцем обліку щодо звірки стану розрахунків з бюджетом через меню «Листування з ДФС» приватної частини Електронного кабінету з копією зображення та підтверджуючими документами (у разі їх наявності) або звернутися до органу ДФС за основним (неосновним) місцем обліку.

 

Перевірки бізнесу в 2019 році відбуватимуться за попереднім планом, — Гройсман
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що контрольні перевірки можуть відбуватися за попереднім планом і спеціальними чек-лістами, де чітко вказані ризики, які треба усунути. При цьому такі чек-лісти мають бути і на підприємстві.

«Це не каральна система, а звичайна європейська практика. Систему радянського нагляду ми зруйнували. Перевірки будуть ризикоорієнтованими, а не за формальними ознаками», – сказав Володимир Гройсман.

«Чесний бізнес має отримати повагу. І він її отримає», – додав Глава Уряду.

 

З 27 листопада діє нова форма акта перевірок у сфері землеустрою
Наказом від 26.10.2018 р. №515 Мінагрополітики затвердило уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері землеустрою. Ознайомитися з нею можна тут>>

Наказ №515 набрав чинності 27 листопада.2018 року (з дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №91/2018).

 

Держпродспоживслужба буде проводити планові перевірки щодо державних регульованих цін по-новому
Кабмін постановою від 12.12.2018 р. №1064 затвердив критерії оцінки ступеню ризику від провадження господарської діяльності та визначення періодичності проведення планових перевірок  формування, встановлення та застосування державних регульованих цін Держпродспоживслужбою.

Затвердження критеріїв дозволяє забезпечити запровадження ризик-орієнтованого підходу до проведення перевірок. Зокрема, будуть враховуватися наступні критерії:

  • становище підприємства на ринку;

  • факти порушення підприємством законодавства про ціни й ціноутворення та кількість обґрунтованих звернень від споживачів про порушення.

 Перевірки Держпраці та ДФСУ

Перевірки Держпраці та ДФСУ: як підготуватися та захиститися?
Приєднуйтесь до відеокурсу «Перевірки Держпраці та ДФСУ» з Олександром Смирновим та дізнайтесь:

  • як запобігти та підготуватися до перевірки;
  • про план дій на випадок перевірки;
  • основні причини донарахувань та штрафів;
  • про судову практику за результатами перевірок.

До 21 грудня діють святкові знижки! Детальніше >>>

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»