• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №11(65) | 24.06.2020 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №11(65) | 24.06.2020 р.

Це – одинадцятий з початку року (і шістдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наголосимо, що з 22 червня розпочалися масові перевірки закладів громадського харчування щодо карантинних вимог;
  • розповімо, що Мінекономіки розробило проект форми постанови про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення;
  • проінформуємо про появу планів перевірок Фонду соцстраху на ІІІ квартал 2020 року;
  • зазначимо, що ДПС в черговий раз оновила проект наказу про штрафи у сфері ЗЕД;
  • дізнаємося, коли контролюючі органи відновлять планові перевірки;
  • поговоримо про оновлення ДПС плану-графіка перевірок юросіб на 2020 рік.

Гарного Вам читання!

***

 

ДПС оновила план-графік перевірок юросіб на 2020 рік
ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті оновлений (станом на 22.06.2020 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік. Наразі зміни торкнулися лише перших двох розділів:

  • Розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;

  • Розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2020 році податківці планують провести 3760  податкових перевірок юросіб. Це на 382 перевірки менше, ніж у плані-графіку з оновленням за березень.

Але через карантин до кінця липня ДПС не має права на планові перевірки.

 

Штрафи за порушення законодавства про працю: оприлюднено проект форми постанови
МЕРТ розроблено проект форми постанови про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. Відповідний проект наказу розміщено для обговорення на сайті СПО об'єднань профспілок.

Зауважимо, що з огляду на зміст нової форми постанови вона  буде виписуватися за результатами перевірок не тільки при порушенні законодавства про працю, а також при перевірках питань зайнятості населення.

Очікується, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Про це ми писали ось тут.

 

Плани перевірок Фонду соцстраху на ІІІ квартал 2020 року
Станом на 19 червня плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІI квартал 2020 року оприлюднили всі регіональні управління Фонду соцстраху.

Свого часу ФСС зауважував, що він не включений до кола органів державного нагляду за Законом №877. Тому на Фонд  він не поширюється. Відповідно під час карантину ФСС має право на проведення планових перевірок. Це підтверджує дані графіків на ІІІ квартал (за ними перевірки передбачені на липень-вересень 2020). З переліком графіків перевірок можна ознайомитися в нашій новині.

 

Порядок застосування штрафів за порушення у сфері ЗЕД: версія №3 від податківців
18 червня 2020 року ДПСУ  оприлюднила на своєму вебсайті проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства» (завантажити).

Проект Порядку можна переглянути за посиланням>>

Цей документ визначає порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства, а також встановлює розмір штрафних санкцій.

 

З 22 червня розпочалися масові перевірки закладів громадського харчування щодо карантинних вимог
20 червня Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад та територій, перший заступник голови Державної комісії ТЕБ та НС за дорученням Прем’єр-міністра України провів  засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Під час засідання Чернишов зауважив, що необхідні масові перевірки; щонайменше 10 000 перевірок Держпродспоживслужбою за дотриманням закладами громадського харчування норм мають бути здійснені вже з 22 до 28 червня.

Також через певну небезпеку для користувачів транспорту – уважність та дотримання рекомендацій МОЗ в усіх без винятку громадських місцях та установах. Відповідно будуть проводитися й перевірки перевізників. Про це зауважував й міністр інфраструктури. Ми про це зазначали ось тут.

 

Коли контролюючі органи відновять планові перевірки?
За інформацією ДРС від 16 червня, відповідно до постанови КМУ №392 дія карантину подовжена до 22.06.2020.

 Керуючись положеннями Закону № 533, дата, з якої знімається заборона на проведення органами державного нагляду та контролю планових перевірок, припадає на 1 липня цього року.

Окремо голова ДРС зауважував, якщо Кабінетом Міністрів України буде прийнято рішення про продовження карантину, то дата зняття заборони припадатиме на перше число місяця, наступного за місяцем, у якому дія карантину була припинена.

Тож оскільки карантин подовжено до 31 липня, то до 1 серпня контролюючі органи не можуть проводити планові перевірки.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»