• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №17(71) | 22.09.2020 р.

Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №17(71) | 22.09.2020 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і сімдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • повідомимо про оприлюднення планів перевірок Фонду соцстраху на ІV квартал 2020 року;
  • зауважимо, що до 1 грудня слід проінформувати Держпраці про медогляди працівників на 2021 рік;
  • розкажемо, як Держпраці визначає підприємства для планової перевірки;
  • проінформуємо, що ДПС зможе перевіряти великих платників під час карантину;
  • з’ясуємо, як Держмитслужба відбиратиме до плану-графіка перевірок.

Гарного вам читання!

 

***

Як Держмитслужба відбиратиме до плану-графіка перевірок: затверджено порядок 
Мінфін наказом від 17.08.2020 р. №509  затвердив Порядок планування митними органами документальних виїзних перевірок.

Цей Порядок розроблено з метою забезпечення єдиного підходу до формування Держмитслужбою квартальних планів-графіків проведення документальних планових виїзних перевірок підприємств щодо дотримання ними вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних та інших платежів, а також пені, контроль за справлянням яких покладено на митні органи.

Докладно про це та про нові підстави для перевірок ми розповіли ось тут.

 

До 1 грудня слід проінформувати Держпраці про медогляди працівників на 2021 рік 
Фахівці Держпраці Полтавської області наголосили, що до 1 грудня поточного року представникам роботодавців потрібно надати до Управління Держпраці у Полтавській області заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду. Зауважимо, що:

  1. відповідно до Порядку №246 до 01 грудня 2020 року триває робота щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2021 році.  Зауважимо, що окремих повідомлень про відміну інформування Держпраці в цьому році через карантин не було. Тому обов'язок залишається;

  2. усе це стосується тільки окремих категорій працівників (і, відповідно, не всіх підприємств). Обов'язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку 246);

  3. медогляди осіб, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, встановлені Порядком №559. Порядок №246, за яким потрібно повідомляти Держпраці про працівників, не стосується Порядку №559. Це два окремих порядки проведення медоглядів.

 

Як Держпраці визначає підприємства для планової перевірки
Постановою КМУ від 20.05.2020 р. №383 забезпечено єдиний підхід до планування перевірок, поліпшення якості нагляду, зменшення кількості планових заходів Держпраці з урахуванням трьох ступенів ризику діяльності суб’єктів господарювання.

Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, зокрема, є:

  • наявність у суб’єкта господарювання об’єктів підвищеної небезпеки, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що не виведені з експлуатації в установленому порядку, протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;

  • здійснення суб’єктом господарювання експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, виконання робіт підвищеної небезпеки протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;

  • виконання суб’єктом господарювання робіт підвищеної небезпеки протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;

  • невиконання суб’єктом господарювання зауважень, які було надано під час проведення аудиту охорони праці та/або усунення порушень, що були виявлені під час заходу державного нагляду (контролю) суб’єкта господарювання протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;

  • використання у діяльності суб’єкта господарювання шкідливих речовини III або IV класу небезпеки протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;

  • порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства про працю;

  • використання праці неповнолітніх осіб;

  • наявність заборгованості з виплати заробітної плати або порушення строків її виплати.

Про це все ми писали ось тут.

 

ДПС зможе перевіряти великих платників під час карантину: законопроєкт 
3 вересня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №4045 "Про внесення змін до Податкового кодексу України для уточнення окремих умов мораторію на проведення податкових перевірок".

Необхідність його прийняття нардеп І. Васильєв ("Слуга народу") пояснив так: оскільки дія карантину продовжується на невизначений час, податкові органи не мають можливості здійснювати контроль за належною сплатою податків, адже мораторій розповсюджується на здійснення документальних та фактичних перевірок.

У зв’язку з цим, а також із врахуванням необхідності дотримання умов карантину, доцільним, на думку автора законопроєкту, є надання податковим органам права здійснювати документальні та фактичні перевірки виключно великих платників податків.  

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Про це читайте ось тут.

 

Плани перевірок Фонду соцстраху на ІV квартал 2020 року
Станом на 21 вересня плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV квартал 2020 року оприлюднили регіональні управління Фонду соцстраху всіх областей та м. Київ.

Одразу зауважимо, що ФСС під час карантину має право приходити на перевірки. І ось чому. За п. 3 розд. ІІ Закону №533 по останній календарний день місяця дії карантину забороняється проведення контролюючими органами планових перевірок у сфері господарської діяльності. Але за роз'ясненням Мінекономіки, мораторій поширюється на контролюючі органи, на які поширюються норми Закону №877. Зауважимо одразу, що на податкові перевірки та з ЄСВ мораторій введено окремо. Про це все ми розповідали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»