• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №20(74) | 10.11.2020 р.

Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №20(74) | 10.11.2020 р.

Це – двадцятий з початку року (і сімдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розповімо, що ДПС розробила інструменти стягнення податкового боргу платників;
  • зауважимо, що громадян штрафуватимуть за відсутність масок у транспорті та громадських місцях ;
  • з’ясуємо, чи можна скористатися даними з Е-кабінету щодо стану рахунків у суді;
  • наголосимо, що план-графік податкових перевірок формуватимуть по-новому;
  • зауважимо, що за неподання відомостей про відокремлені підрозділи пропонують  штрафувати у розмірі 17 000 грн;
  • розкажемо, що вже з'явився перелік нової структури ДПС як єдиної юрособи;
  • проінформуємо, що ВРУ підтримала у І читанні штрафи для бізнесу за відсутність масок у клієнтів.

Гарного вам читання!

 

***

ДПС розробила інструменти стягнення податкового боргу платників
9 листопада ДПС повідомила, що нею розроблено проєкти взаємопов’язаних законів про внесення змін до ПКУ та деяких законів України щодо удосконалення процедури погашення податкового боргу. Їх направлено на погодження Мінфіну. Основні зміни стосуються, зокрема:

  • збільшення до економічно обґрунтованого розміру мінімального розміру податкового боргу (з 1020 грн до 2210 грн) для направлення податкової вимоги, застосування податкової застави, строку давності;

  • списання штрафних санкцій та пені у разі сплати основної суми податкового боргу юрособами протягом 3 місяців, фізособами - 6 місяців;

  • збільшення строку давності для стягнення податкового боргу з 3 років (1095 днів) до 6 років (до 2190 днів);

  • започаткування реалізації заставного майна боржників через систему електронних торгів «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ»;

  • розкриття банківської таємниці з рахунків боржника у банках.

 

Громадян штрафуватимуть за відсутність масок у транспорті та громадських місцях 
ВРУ 6 листопада прийняла за основу та в цілому законопроєкт №3891 щодо запровадження адмінштрафу для громадян за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без респіраторів або захисних масок.

Законом статтю 443 КУпАП доповнено частиною другою, передбачивши адміністративну відповідальність за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок.

Згідно зі законом, «перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

 

Чи можна скористатися даними з Е-кабінету щодо стану рахунків у суді?
Податківці у підкатегорії 134.03 «ЗІР» зауважили, що рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

При цьому обов’язок доведення правомірності нарахування або прийняття будь-якого іншого рішення контролюючим органом у судовому оскарженні встановлюється процесуальним законом.

При адміністративному або судовому оскарженні рішень контролюючих органів тощо платник податків має право використовувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, отриману через меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету. Про це ми писали тут.

 

План-графік податкових перевірок формуватимуть по-новому: затверджено порядок 
Мінфін наказом від 07.09.2020 р. №548 виклав у новій редакції Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Зокрема,  внесення змін до плану-графіка перевірок на поточний рік допускатиметься тепер не частіше одного разу у першому та одного разу у другому кварталах такого року, крім:

  • випадків, коли зміни пов'язані зі змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка,

  • та/або виправлення технічних помилок.

Також наказом затверджується оновлений перелік ризиків від провадження господарської діяльності платників податків з урахуванням галузевої специфіки, регіональної специфіки, результатів попередніх аудитів, судової практики та даних, які можуть бути отримані від державних органів («відкритих джерел»), відповідно до вимог розпорядження КМУ № 542-р та їх поділ за ступенями ризику. Про це все докладніше у нашій новині.

 

За неподання відомостей про відокремлені підрозділи – штраф 17 000 грн: новий законопроєкт 
30 жовтня 2020 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №4289  щодо встановлення відповідальності за неподання або несвоєчасне подання суб’єктом господарювання відомостей про свої відокремлені підрозділи. Автором його є нардеп зі "Слуга народу" А. Стріхарський.

Законопроєктом пропонується прописати у ст. 164 КУпАП норми щодо відповідальності за неподання або несвоєчасне подання суб’єктом господарювання відомостей до ЄДР про свої відокремлені підрозділи (зокрема, відомостей про філії, представництва, виробничі структурні  підрозділи, функціональні структурні підрозділи апарату управління).  За такі порушення запропоновано штрафувати у розмірі від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500-17000 грн).

 

З'явився перелік нової структури ДПС як єдиної юрособи
На початку листопада з’явився текст наказу ДПС від 30.09.2020 р. №529. Ним встановлено перелік територіальних органів та їхню назву.

Вони відповідають поточній структурі ДПС, але Офісу великих платників вже не буде, залишаться тільки його територіальні управління.

Крім того, департаменту правової роботи ДПС доручено подати державному реєстратору документи для внесення до ЄДР відповідної інформації про утворення територіальних органів ДПС як її відокремлених підрозділів.

Станом на 4 листопада про початок процедури ліквідації повідомили тільки головні управління ДПС в Одеській та Закарпатській області та Офіс великих платників. Про це ми писали тут та тут.

Про це та про те, яким є  перелік та назви нових територіальних органів ДПС, читайте тут.

 

ВРУ підтримала у І читанні штрафи для бізнесу за відсутність масок у клієнтів 
3 листопада було прийнято за основу 251 голосом «за» проєкт Закону №3890.

 Законопроєкт передбачає, що для юридичних осіб адмінштрафи становитимуть від 200 до 300 н.м.д.г. (3400 грн – 5100 грн).

Штрафувати будуть:

  • за пропуск, допуск особи в громадські будівлі, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, у тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, у тому числі виготовлених самостійно,

  • невжиття заходів щодо перебування людини в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»