• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №15(92) | 06.10.2021 р.

Дев'яносто другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №15(92) | 06.10.2021 р.

Це –  п’ятнадцятий з початку року (і дев’яносто другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наголосимо, що за підроблення ковід-паспортів введуть штрафи;
  • зазначимо, що ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб;
  • підкреслимо, що запуск Бюро економбезпеки перенесли на 25 листопада;
  • зауважимо, що поліція перевірятиме COVID-сертифікати по QR-коду;
  • дізнаємося, чи може ДПС оштрафувати при проведенні фактичних перевірок за перевірений період;
  • проінформуємо, що Мінекономіки ще сильніше планує боротися з тінізацією економіки.

Гарного вам читання!

 

***

Мінекономіки ще сильніше планує боротися з тінізацією економіки 
За попередніми розрахунками Мінекономіки, рівень тіньової економіки становить 30% від обсягу офіційного ВВП. Процес детінізації економіки є нагальним питанням. Саме тому Урядом створена Міжвідомча робоча група з питань детінізації економіки та розвитку добросовісної конкуренції.

За словами Любченка, пріоритети діяльності робочої групи – визначення секторальності детінізації, розроблення КРІ для державних органів з реалізації дієвих заходів та впровадження інституційних змін. Про це ми писали тут.

 

За підроблення ковід-паспортів введуть штрафи
23 вересня Уряд підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за підроблення документів про щеплення. Зі слів Д. Шмигаля, ним передбачено:

  • штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років  для тих, хто свідомо використовує підроблені документи;
     
  • штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки для лікарів, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;
     
  • штраф до 170 тисяч або позбавлення волі до 3 років за підроблення таких документів із метою розповсюдження.

 

Поліція перевірятиме COVID-сертифікати по QR-коду
Нацполіція спільно з Мінцифрою розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських, щоб вони могли швидко та безперебійно перевірити сертифікат з «Дії» або сканувати паперовий його варіант. Про це повідомив голова Нацполіції України.

 

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб
22 вересня ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті оновлений (станом на 22.09.2021 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Наразі зміни торкнулися лише двох розділів: 

  • розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
     
  • розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Згідно з оновленими у вересні даними, у 2021 році податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб (cтільки ж було у плані-графіку перевірок, оновленому в червні).

Зауважимо, що платників, включених до плану-графіка у ІІ кварталі, мають почати перевіряти не раніше 1 жовтня. Тож скоріш за все податківці підготувалися до цих перевірок, тому й виклали на своєму сайті план-графік у незмінній редакції. 

 

Запуск Бюро економбезпеки перенесли на 25 листопада
23 вересня депутат від партії «Слуга народу» Ольга Василевська у своєму Телеграм-каналі зазначила, що запуск БЕБ відклали на два місяця. Відповідну правку проголосували в Раді. За нею Бюро запрацює 25 листопада. Зауважимо, що поки цей законопроєкт не було направлено навіть на підпис Президента.

А наприкінці вересня з’явилося інтерв’ю Мельника щодо пріоритетів роботи Бюро. За його словами, новостворене Бюро економічної безпеки розпочне свою роботу з аналізу основних незаконних схем і їх корупційного прикриття, і лише потім будуть візити до бізнесу.

 

Чи може ДПС оштрафувати при проведенні фактичних перевірок за перевірений період?
Житомірські податківці зазначили, що фактична перевірка, що здійснюється за наявності підстави, може бути проведена для контролю щодо припинення порушення законодавства з питань, визначених у пп. 75.1.3 ПКУ, одноразово протягом 12 місяців з дати складання акта за результатами попередньої перевірки (пп. 80.3 ПКУ).

Окремо вони навели норми ст. 61 Конституції України. За нею ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

Саме тому  при здійсненні фактичних перевірок контролюючі органи мають право перевіряти періоди, які вже були перевірені за наявності законодавчо визначених підстав для такої перевірки.

При цьому платники податків не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення, яке вже було відображено в акті попередньої перевірки.

 

І наостанок – вебінар від редакції «Дебет-Кредит»
28 жовтня редакція проведе вебінар на тему «Постанову про перевірки Держпраці скасовано: що далі?».

Лектор – Галина Казначей, бухгалтер-експерт, консультант з питань оподаткування та трудового законодавства.

Звідусіль лунає про скасування перевірок Держпраці. Й більшість кадровиків та бухгалтерів воліли би прочитати заклик до вебінару «Постанову Держпраці про перевірки скасовано – перевірок не буде». Так не сталося, оскільки є чинний Закон №877. Тож і перевірки будуть, і позапланові заходи контролю. Про це все ми детально розповімо 28 жовтня.

Традиційно для передплатників журналу «Дебет-Кредит» вебінар проводиться безкоштовно, зареєструватися всім охочим можна за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»