• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №16(93) | 26.10.2021 р.

Дев'яносто третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №16(93) | 26.10.2021 р.

Це – шістнадцятий з початку року (і дев’яносто третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • повідомимо, що завершено інспекційну кампанію з виявлення неоформлених працівників;
  • зауважимо, що з'явився проєкт плану комплексних перевірок на 2022 рік;
  • зазначимо, що контролюючі органи оприлюднили проєкти планів перевірок на 2022 рік;
  • розкажемо, що ДПСУ знову оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб;
  • проінформуємо, що Держпраці та ДПС починають нову хвилю перевірок з працевлаштування іноземців;
  • розповімо, що з 1 жовтня діють нові рекомендації щодо податкових перевірок платників.

Гарного вам читання!

 

***

Інспекційну кампанію з виявлення неоформлених працівників завершено
11 жовтня Держпраці повідомила про завершення інспекційної кампанії з питань виявлення неоформлених трудових відносин, яка продовжувалася з 1 липня по 30 вересня 2021 року.

У кампанії брали участь представники Національної поліції, ДПС, Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної міграційної служби та органів місцевого самоврядування.

Протягом 3 місяців інспекційної кампанії проведено 3030 інспекційних заходів та виявлено 11 724 працівники, допущені до роботи без оформлення трудових відносин.

Найбільше неоформлених працівників виявлено у сферах торгівлі (2 960), організаціях харчування (2 359) та сільському господарстві (2 405).

 

З'явився проєкт плану комплексних перевірок на 2022 рік
Пілотним модулем планування перевірок та збору інформації для запуску інтегрованої автоматизованої системи держконтролю 19 жовтня було сформовано проєкт плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2022 рік.

Переглянути його можна:

  • на Інспекційному порталі;
  • завантажити Комплексний план (у форматі .xlsx). Зверніть увагу: оновлення в проєкті комплексного плану не будуть відображатися в файлі для завантаження. В файлі дані оновляться після затвердження комплексного плану. Для перевірки внесення змін в проєкт комплексного плану перейдіть на сторінку проєкту комплексного плану.

За проєктом плану наступного року буде проведено 29 916 перевірки підприємств та підприємців (це на 25 030 більше ніж було у плані на 2021 рік).

 

Контролюючі органи оприлюднили проєкти планів перевірок на 2022 рік
Станом на 19 жовтня всі контролюючі органи та облдержадміністрації й виконавчі комітети органів місцевого самоврядування подали проєкти.

Подані проєкти планів містять інформацію щодо понад 111 тис. перевірок від 21 центрального органу виконавчої влади, 6 облдержадміністрацій та 12 виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування.

 Рекордсменами за кількістю заходів на 2022 рік є:

  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій (54 857 перевірок);
  • Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (23 271 перевірки);
  • Державна служба України з питань праці (17 421 перевірка);
  • Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (4799 перевірок);
  • Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (3112 перевірок);
  • Державна інспекція енергетичного нагляду України (2380 перевірок)
  • Пенсійний фонд України (1157 перевірок) (про це ми писали тут);
  • Державна служба геології та надр України (797 перевірок).

 

ДПСУ знову оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб
21 жовтня ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті оновлений План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Наразі зміни торкнулися лише двох розділів:

  • розділу І "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб";
     
  • розділу ІІ "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів".

Завантажити їх можна тут>>>

Без змін залишилися (з останнім коригуванням у червні 2021 року):

  • Розділ ІІІ "Документальні планові перевірки фізичних осіб" (завантажити).
  • Розділ IV плану-графіка "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (завантажити).

Згідно з оновленими у жовтні даними, у 2021 році податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб (cтільки ж було у плані-графіку перевірок, оновленому в червні та вересні).

 

Держпраці та ДПС починають нову хвилю перевірок: офіційного працевлаштування іноземців
22 жовтня Мінекономіки повідомило, що Держпраці та ДПС проведуть перевірки дотримання законодавства про працю та зайнятість населення роботодавцями, які отримали дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Особлива увага приділятиметься відповідності оплати праці іноземним громадянам до  встановленого законодавством рівня та відрахування ЄСВ.

Відповідне доручення було надано 20 жовтня Шмигалем за ініціативи Мінекономіки. Підставою для такої ініціативи стало проведення моніторингу сплати роботодавцями у 2020 році та І півріччі 2021 року заробітної плати іноземним працівникам. Отримані результати свідчать, що відомості відсутні у понад 70% випадків від загальної кількості осіб, на яких були видані дозволи.

 

З 1 жовтня діють нові рекомендації щодо податкових перевірок платників
5 жовтня ДПСУ оприлюднила оновлені Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів Державної податкової служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків (завантажити).

Нагадаємо, що ці Методрекомендації були затверджені ще у 2020 році наказом ДПСУ від 04.09.2020 р. №470 (про них ми писали тут). Проте наказом ДПС від 30.07.2021 р. №729 їх викладено у новій редакції. Набрали чинності  вони з 01.10.2021 року (дня публікації на сайті ДПСУ).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»