• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №18(95) | 30.11.2021 р.

Дев’яносто п’ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №18(95) | 30.11.2021 р.

Це – вісімнадцятий з початку року (і дев’яносто п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • повідомимо, що з грудня 2021 року збільшаться розміри трудових штрафів;
  • зауважимо, що з  25 листопада запрацювало Бюро економбезпеки;
  • підкреслимо, що ДПС нарощує обсяги з проведення перевірок; 
  • з'ясуємо, які обов’язки з’явилися у бюро економбезпеки через появу Закону №1888;
  • зазначимо, що ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб;
  • ознайомимося з планом комплексних перевірок на 2022 рік;
  • наголосимо, що в керівництві ДПС знову відбулися зміни.

Гарного вам читання!

***

План комплексних перевірок на 2022 рік 
Наказом ДРСУ від 15.11.2021 р. №383  було затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2022 рік. Така інформація міститься на Інспекційному порталі.

Переглянути план можна:

За затвердженим планом наступного року буде проведено 38704 перевірки підприємств та підприємців (це на 4753 менше, ніж було у плані на 2021 рік).

Такий комплексний плановий захід проводиться один раз на рік, а усі контролюючі органи, які запланували перевірити даного суб’єкта господарювання, можуть його перевірити виключно у строки, встановлені Планом здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2022 рік. Про це ми писали тут.

Нова мінімальна зарплата з 1 грудня: зростання трудових штрафів та інші зміни для бізнесу! 
Нагадаємо, що з 1 грудня 2021 року згідно з Держбюджетом на 2021 рік розмір мінімальної зарплати становитиме:

  • у місячному розмірі – 6500 грн (тобто на 500 грн більше, ніж було встановлено з 1 січня – 6000 грн).

На розмір фінансових штрафів зміна МЗП посеред року теж  впливає. Адже за ст. 265 КЗпП штрафи застосовуються у відповідних розмірах МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення.  Наприклад, найбільший з них буде становити 65 000 грн за кожного працівника, якого не працевлаштували офіційно або якому виплачують зарплату у конвертах.

Про це та про інші розміри штрафів ми розповідали тут.

 

 З 25 листопада запрацювало Бюро економбезпеки
24 листопада Уряд затвердив розпорядження №1493-р  щодо початку роботи БЕБ.

В документі, зокрема, зазначено: «Погодитися з пропозицією Бюро економічної безпеки про початок його діяльності та можливість виконання зазначеним Бюро функцій та завдань щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави».

При цьому після запуску відомства розслідування економічних правопорушень стане виключним повноваженням Бюро. Зокрема, це:

  • розслідування фінансових та податкових правопорушень (зокрема, «скрутки» ПДВ);
  • махінації зі сплатою податків, фальсифікація податкової звітності тощо;
  • виготовлення та розповсюдження нелегальних підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо);
  • підробка грошей та фінансових документів;
  • перешкоджання законній господарській діяльності тощо. 

 

На додаток до попередньої новини: Кримінальна відповідальність за шахрайство з ПДВ та нові розміри штрафів
22 листопада Президент підписав Закон №1888 від 17.11.2021 р. про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України.

Закон визначає законодавче підґрунтя для створення та реалізації окремих завдань незалежного державного правоохоронного органу, який у тому числі повинен виконувати функції аналітичної оцінки, запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності.

Оскільки початком роботи БЕБ є 25 листопада, то саме з цієї дати почали діяти норми Закону №1888.

Про те, які повноваження має нове Бюро економічної безпеки і що змінилося завдяки свіжому Закону №1888, ми докладно розповіли тут.

 

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб
18 листопада ДПСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений (станом на 18.11.2021 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Наразі зміни торкнулися лише двох розділів: 

  • розділу І "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб";
  • розділу ІІ "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів".

Завантажити їх можна тут>>> 

Згідно з оновленими у листопаді даними, у 2021 році податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб (cтільки ж було у плані-графіку перевірок, оновленому в червнівересні й жовтні).

Тобто кількість платників залишається без змін. Тож з якою метою ДПС оприлюднила чергове оновлення, наразі невідомо.

ДПС нарощує обсяги з проведення перевірок 
23 листопада ДПСУ повідомила, що зміни у правовому полі щодо часткового зняття обмежень на перевірки, внесені Постановою КМУ від 03.02.2021 р. №89, дозволили відновити контрольно-перевірочну роботу підрозділів податкового аудиту за окремими напрямами та підставами.

За 10 місяців 2021 року проведено майже 58 тис. перевірок. З них 2,3 тис. планових, 34,8 тис. позапланових та 20,8 тис. фактичних перевірок. Це майже удвічі більше, ніж за такий період 2020 року (30,2 тисячі).

За результатами перевірок за вказаний період донараховано 59,2 млрд грн. Із зазначеної суми донарахування за плановими перевірками становлять 50 млрд грн. Найбільше донараховано платникам податків паливно-енергетичного комплексу – 38 млрд грн, оптової та роздрібної торгівлі – 5 млрд грн, переробної промисловості – 4 млрд гривень.

 

В керівництві ДПС знову зміни
Розпорядженням Уряду від 25.11.2021 р. №1503-р призначено заступника голови ДПС Тітарчука Михайла Івановича тимчасово виконуючим обовʼязки голови Державної податкової служби України.

Олейніков Євген Володимирович, який до цього моменту виконував обов'язки голови ДПС, зайняв посаду заступника голови Державної податкової служби України.  

Зазначимо, що Тітарчук є заступником голови ДПС з січня 2020 року, у квітні 2020 року виконував обов’язки голови податкової. Про це ми зазначали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»