• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №19(96) | 21.12.2021 р.

Дев’яносто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №19(96) | 21.12.2021 р.

Це – дев’ятнадцятий  з початку року (і дев’яносто шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • зазначимо, що якщо відсторонені працівники поскаржилися Держпраці, то слід чекати на позапланову перевірку;
  • підкреслимо, що при підписанні керівником у карантинній відпустці документів на підприємство чекатиме штраф;
  • дізнаємося, скільки фактичних перевірок ДПС провела у 2021 році;
  • зауважимо, що про податковий борг у розмірі менше ніж 3060 грн повідомлятимуть по телефону;
  • розповімо, що боротьба зі схемним ПДВ та збільшення сплати податку на прибуток будуть пріоритетами ДПС у 2022 році;
  • проінформуємо, що всі контролюючі органи затвердили плани перевірок на 2022 рік;
  • розкажемо, що за недопуск Держпродспоживслужби до перевірок введуть нові штрафи.

Гарного вам читання!

 

***

Керівник перебуває у карантинній відпустці, але підписує документи – чекайте на перевірку Держпраці
Відповідно до абз. 10 ч. 1 ст. 6 Закону №877, однією із підстав для проведення позапланових заходів є звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства у випадках, коли право на подання такого звернення передбачено законом.

Керуючись наявною підставою, фахівці на підставі звернення органу місцевої влади провели інспекційне відвідування на підприємстві, основним видом діяльності якого є здійснення будівництва та будівельних робіт.

 Згідно з наданими документами, наймані працівники на цьому підприємстві є оформленими відповідно до законодавства, але от невеликий нюанс: всі перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину.

Проте, за даними системи «PROZORRO», це підприємство брало участь у торгах, які проводились органами місцевого самоврядування і не тільки ними, та ще й ставало переможцем цих торгів. 

Держпраці наголошує, що перебувати в карантинній відпустці керівнику підприємства та виконувати при цьому свої обов'язки – протиправно.

 

Що, на думку підприємців, є найобтяжливішим під час перевірок?
13 грудня ДРСУ навела результати  онлайн-опитування щодо проблемних питань, які виникають у відносинах між органами влади та суб’єктами господарювання.

Запитали у підприємців: що для них є найбільш обтяжливим під час перевірок? Результати:

  • 80% респондентів вважають незрозумілими вимоги до кількості документів, які вимагають контролери;
     
  • 70% вбачають складність і бюрократичність в процедурі проведення перевірки.

 

Всі контролюючі органи затвердили плани перевірок на 2022 рік 
Контролюючі органи наприкінці листопада затвердили плани перевірок на 2022 рік. Переглянути їх можна на Інспекційному порталі.

Станом на ранок 1 грудня 2021 року опубліковано плани всіх перевірок. Далі наводимо ТОП-10:

  1.  Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ( 23 271 перевірки)
  2. Державна служба України з питань праці (17 413 перевірок)
  3. Державне агентство рибного господарства України (565 перевірок)  
  4. Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (3090 перевірок)
  5. Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (4799 перевірок)
  6. Державна екологічна інспекція України (10 918 перевірки)
  7. Комісія з регулювання азартних ігор (26 перевірок)
  8. Державна служба України з надзвичайних ситуацій (54856 перевірок)
  9. Державна інспекція енергетичного нагляду України (2380 перевірок)
  10. Пенсійний фонд України (1557 перевірок)

 

Відсторонені працівники поскаржилися Держпраці – очікуйте позапланову перевірку!
До територіальних органів Держпраці надходять звернення від працівників, яких відсторонили через відсутність щеплення проти COVID-19, в яких вони просять перевірити процедуру відсторонення. Але для проведення таких перевірок є певні умови.

«Ми отримуємо звернення-скаргу від працівників, яких відсторонили від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19 і зобов’язані, на підставі такого звернення, звернутися до Центрального апарату Держпраці і отримати погодження для проведення позапланової перевірки. Тільки на підставі погодження ми готуємо розпорядчі документи – наказ і направлення, в яких зазначено куди виходимо, коли та хто проводитиме перевірку. Після цих процедур наш державний службовець-інспектор має право вийти на перевірку у навчальний заклад», – розповів начальник Управління Держпраці у Житомирській області  Сергій Сечін.

«У разі виявлення порушень процедури відсторонення, інспектор виносить припис адміністрації навчального закладу для негайного виконання. В той же час, отримавши копію акту такої перевірки, відсторонений працівник може звернутися до суду, щоб зобов’язати адміністрацію навчального закладу скасувати наказ і поновити на роботі з того часу, коли людина була відсторонена», – додав Сергій Сечін.

 

Про податковий борг у розмірі менше ніж 3060 грн повідомлятимуть по телефону
Одеські податківці вказали, що наразі податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 нмдг.

Так от одеські податківці вирішили впровадити в грудні 2021 року практику повідомлення платників податків про наявність у них боргів, які не перевищують 3060 грн, засобами телефонного зв’язку шляхом автодозвону.

Платнику буде повідомлено, що за ним обліковується податковий борг до зведеного бюджету, сукупний розмір якого перебуває в діапазонах: від 0,01 грн до 100,00 грн, від 100,01 грн до 500,00 грн, від 500,01 грн до 1000,00 грн та від 1000,01 грн до 3060 гривень.

 

Боротьба зі схемним ПДВ та збільшення сплати податку на прибуток: плани ДПС на 2022 рік 
На початку грудня в.о. голови ДПС окреслив основні завдання, визначені для ДПС керівництвом держави, та пріоритети на найближчу перспективу.

Першочерговим є забезпечення надходжень податків, зборів, платежів до бюджетів усіх рівнів з урахуванням збільшення індикативних показників із надходжень на грудень поточного року та на наступний рік (на 17,3% порівняно з показником поточного року).

У цьому контексті важливим є забезпечення пропорційності зростання сплати до бюджету відповідно до економічних показників, проведення постійного моніторингу діяльності суб’єктів господарювання щодо повноти декларування та сплати податку на прибуток, постійного, якісного та повного моніторингу операцій субʼєктів господарювання для упередження формування схемного податкового кредиту.

 

За недопуск Держпродспоживслужби до перевірок введуть нові штрафи 
25 листопада на сайті ВРУ група народних депутатів з партії «Слуга народу» зареєструвала  законопроєкт №6352. Він розроблений з метою наближення національного законодавства про захист прав споживачів до законодавства Європейського Союзу та гармонізації системи захисту прав споживачів в Україні з принципами, підходами та практиками ЄС.

Проєктом Закону передбачається внесення змін до низки законодавчих актів у сфері захисту прав споживачів до відповідальності, а саме:

  1. зменшення розміру штрафу за порушення п. 8 ч. 1 ст. 23 Закону з метою недопущення надмірних фінансових санкцій за незначні порушення;
     
  2. запровадження градації штрафних санкцій залежно від повторюваності правопорушень та типу суб’єкту господарювання (мале чи велике підприємство), вбачається необхідним також використання такого критерію як ступінь ризику від провадження суб’єктом господарювання господарської діяльності;
     
  3. запровадження інституту судового контролю над накладенням штрафів Держпродспоживслужбою.

Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»