• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №06(102) | 06.04.2022 р.

Сто другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №06(102) | 06.04.2022 р.

Це – шостий з початку року  (сто другий загалом та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • повідомимо, що Держфінмоніторинг підготував рекомендації для суб'єктів первинного фінмоніторингу на час війни;
  • дізнаємося, чи накладаються адмінштрафи за несплату ЄСВ під час війни;
  • розповімо, чи діє мораторій на перевірки з питань нарахування ЄСВ під час війни;
  • підкреслимо, що тимчасово юрособи можуть використовувати арештовані рахунки для виплати зарплат;
  • наголосимо, що Мінекономіки оприлюднило повторно законопроєкт про трудові перевірки.

Гарного вам читання!

 

***

Нові правила трудових перевірок: повторно оприлюднено законопроєкт
31 березня 2022 року Мінекономіки повторно оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю» (завантажити). Раніше про це ми писали тут.

Як пояснили у міністерстві, за даними Держстату кількість неформально зайнятого населення у віці понад 15 років станом на 2020 рік становила 3316,4 тис. осіб. Найбільша частка неформально зайнятого населення спостерігається у сільському господарстві (45,2%), будівництві (16,8%), оптовій та роздрібній торгівлі та ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів (15,7%). 

Але наразі немає чіткого алгоритму для проведення перевірок щодо виявлення неоформлених працівників. Саме тому Мінекономіки й розробило вищенаведений проєкт.

 

Держфінмоніторинг підготував рекомендації для суб'єктів первинного фінмоніторингу на час війни
Через війну Держфінмоніторингом підготовлено та 11.03.2022 р. доведено до відома суб’єктів первинного фінансового моніторингу (СПФМ) методичні рекомендації щодо виконання вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу на період воєнного часу, зокрема щодо належного управління ризиками легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Окремо для СПФМ підготовлено та 31.03.2022 р. доведено для внутрішнього використання індикатори ризиковості підозрілих фінансових операцій, які мають на меті підвищити увагу СПФМ при дослідженні та аналізі таких операцій, щоб підтвердити підозри у фінансуванні тероризму.

Крім того, 30.03.2022 р. до суб’єктів державного фінансового моніторингу направлені листи щодо рекомендацій в частині реалізації ними превентивних дій, зокрема в частині посилення заходів з фінансового нагляду у відповідних юрисдикціях з моніторингу фінансових операцій осіб та підприємств, що підпорядковуються (підконтрольні чи знаходяться у власності) та пов’язані з резидентам РФ, з метою запобігання поширенню міжнародного тероризму, включаючи блокування фінансових операцій та замороження активів.

 

Чи накладаються адмінштрафи за несплату ЄСВ під час війни?
Кіровоградські податківці зазначили, що фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, які сплачують єдиний внесок самі за себе, звільняються від адміністративної відповідальності за порушення законодавства з ЄСВ з 1 березня 2022 року по припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, роботодавці – на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

 

Чи діє мораторій на перевірки з питань нарахування ЄСВ під час війни?
Згідно з п. 9 прим. 23 розд. VIII Закону №2464 установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, розпочаті до 24 лютого 2022 року та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану. Про це читайте тут.

 

Тимчасово юрособи можуть використовувати арештовані рахунки для виплати зарплат: діє Закон
Завдяки Закону №2129 тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

  • фізичні особи можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти на яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищує сто тисяч гривень;
     
  • юридичні особи – боржники можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника такої юридичної особи, а також сплати податків, зборів та ЄСВ;
     
  • припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації);
     
  • визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»