• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №17(113) | 24.10.2022 р.

Сто тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №17(113) | 24.10.2022 р.

Це – сімнадцятий з початку року (сто тринадцятий загалом та чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • повідомимо про зміни у проведенні інспектування Державною аудиторською службою;
  • підкреслимо, що ДПС продовжує штрафувати за порушення у сфері ЗЕД під час війни;
  • зазначимо, що незабаром замість перевірок з пожежної безпеки запрацює страхування відповідальності;
  • проінформуємо про врегулювання порядку проведення інспекційних перевірок колекторських компаній;
  • зазначимо, що ДПС стежить за наявністю первинки на придбання пального.

Гарного вам читання!

***

Інспектування Держаудитслужбою: внесено зміни до порядку
Кабмін постановою від 08.10.2022 р. №1123 вніс зміни до Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами. Ці зміни почали діяти з 13 жовтня через офіційне опублікування в «Урядовому курʼєрі» Постанови №1123.

Зокрема, надано нові визначення:

  • додатки до акта ревізії — документи, які містять інформацію про фінансово-господарську діяльність об’єкта контролю, інші документи та інформацію, які підтверджують зміст акта ревізії;
     
  • зустрічна звірка — метод документального та фактичного підтвердження в об’єкта зустрічної звірки виду, обсягу і якості операцій та розрахунків для з’ясування їх реальності та повноти відображення в обліку об’єкта контролю;
     
  • матеріали ревізії — акт ревізії з додатками до акта ревізії та інші документи, отримані за результатами проведення або реалізації результатів ревізії;
     
  • об’єкт зустрічної звірки — юридичні особи, які мали правовідносини з об’єктом контролю та/або залучалися для виконання договірних відносин із об’єктом контролю, та/або юридичні особи, товари, роботи, послуги яких використовувалися для виконання цих договірних відносин;
     
  • об’єкт контролю — підконтрольна установа та її відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також суб’єкт господарювання незалежно від форми власності, який не віднесено Законом «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» до підконтрольних установ та у якого здійснюється державний фінансовий контроль на підставі судового рішення, ухваленого у кримінальному провадженні.

Про це ми писали тут.

 

 

ДПС продовжує штрафувати за порушення у сфері ЗЕД під час війни
На початку жовтня ДПС проінформувала про відпрацювання 2,2 тис. повідомлень банків про порушення граничних строків розрахунків при здійсненні зовнішньоекономічних операцій суб’єктами господарювання (станом на 01.10.2022 р.).

За результатами контрольно-перевірочних заходів донараховано 451 млн грн пені.

До бюджету сплачено нарахованої пені у сумі 103 млн гривень.

Організація і проведення документальних перевірок з питань дотримання граничних строків розрахунків за здійсненими зовнішньоекономічними операціями, у тому числі і на підставі отриманих від НБУ повідомлень про порушення суб’єктами господарювання граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД, залишається основним питання валютного нагляду в ДПС.

 

Незабаром замість перевірок з пожежної безпеки запрацює страхування відповідальності
6 жовтня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №3361. Він передбачає звільнення підприємства зі середнім та/або незначним ступенем ризику від проведення планових перевірок техногенної та пожежної безпеки за наявності полісу страхування відповідальності.

За словами Я. Железняка, механізм дуже простий:

  1. отримуєш аудит пожежної безпеки (він не тягне за собою обов’язку виправляти недоліки);
     
  2. отримуєш з цим аудитом страхування;
     
  3. повідомляєш ДСНС про наявність страхування;
     
  4. на період дії договору про страхування звільняєшся від планових пожежних перевірок.

 

Врегульовано порядок проведення інспекційних перевірок колекторських компаній
Нацбанк врегулював порядок організації, проведення та оформлення результатів інспекційних перевірок колекторських компаній. Зокрема, затверджено:

  • процес організації інспекційних перевірок;
  • права й обов'язки членів інспекційної групи;
  • права та обов'язки керівників і працівників об'єкта перевірки;
  • оформлення результатів інспекційної перевірки;
  • порядок дій у разі відмови у проведенні інспекційної перевірки.

Національний банк здійснюватиме позапланову інспекційну перевірку без попереднього повідомлення об’єкта перевірки. Сама інспекційна перевірка здійснюватиметься на підставі розпорядчого акта Нацбанку про проведення інспекційної перевірки.

 

ДПС стежить за наявністю первинки на придбання
Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду було підтримано позицію ГУ ДПС у Полтавській області у справі №440/728/20 щодо непідтвердження господарських операцій з реалізації нафтопродуктів за невідповідності первинних документів вимогам чинного законодавства та здійснення реалізації пального без отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі.

До документального забезпечення господарських операцій з нафтопродуктами існують додаткові вимоги. Зокрема, оптовий продаж нафтопродуктів з оптового складу оформлюється ТТН.

Тож якщо немає первинки, немає й можливості доказати ДПС свою правоту при перевірках та у суді.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»