• Посилання скопійовано

«Акцизи» №4(8) | 27.04.2018 р.

Восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизам: на алкоголь, тютюн, паливо тощо

«Акцизи» №4(8) | 27.04.2018 р.

Це – вже восьмий (і четвертий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. За місяць, що минув від минулої розсилки, подій сталося не дуже багато, але нам все одно є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • згадаємо про те, що реалізація пального в тарі до 2 літрів акцизом не оподатковується;
  • з'ясуємо, чи виникають податкові наслідки з акцизу при переданні алкоголю на зберігання;
  • дізнаємось думку податківців щодо оподаткування акцизом кави з коньяком;
  • нагадаємо, що з 1 липня 2018 року буде введено нові марки акцизного податку для тютюнових виробів;
  • розповімо про плани ДФС впровадити формат для подання в ел. вигляді заяви на отримання ліцензії на оптову торгівлю та виробництво спирту, алкоголю та тютюну;
  • визначимося, коли втрата підакцизних товарів призводить до нарахування акцизного податку;
  • … і насамкінець – зупинимося на правилах виправлення помилок у декларації з акцизного податку.

Гарного вам читання!

 

***

Реалізація пального у тарі не більше 2 літрів – без акцизу
Податківці у індивідуальній консультації від 26.02.2018 р. №786/6/99-95-42-03-15/ІПК вказали, що у разі передачі пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно) такі операції не розглядаються, як операції з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

Відповідно за такою операцією суб’єктам не потрібно ані реєструватися платниками акцизного податку, ані складати та реєструвати в ЄРАН акцизні накладні.

 

Передача алкогольних напоїв за договорами зберігання оподатковується акцизом
Реалізацією підакцизних товарів відповідно до абзацу першого пп. 14.1.212 ПКУ вважаються будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої.

Саме тому переміщення алкогольних напоїв на зберігання до приміщень іншої юридичної особи, яка не є акцизними складами, призведе до необхідності нарахувати акцизний податок.

Лист ДФС на цю тему дивіться тут, а ми пишемо про це ось тут.

 

Тютюнові вироби з 1 липня 2018 року будуть маркуватися за новими зразками
Постановою КМУ від 04.04.2018 р. №257 затверджено нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва (крім сигарет з фільтром та без фільтра, цигарок). Цією ж постановою ДФС доручено забезпечити до 25 червня 2018 року виготовлення марок акцизного податку нового зразка, а також їх продаж. Новий дизайн марок можна переглянути тут.

 

Зверніть увагу: сигарети з фільтром і без фільтру, а також цигарки будуть маркуватися діючими марками.



Подати заяву на отримання ліцензії на оптову торгівлю та виробництво спирту, алкоголю та тютюну можна буде в електронному вигляді
ДФСУ до кінця квітня 2018 року має запровадити новий сервіс щодо подання заяви на переоформлення/отримання дубліката/анулювання ліцензії та внесення чергового платежу за ліцензію (щорічний платіж) в електронному вигляді через «Єдине вікно».

Звісно, скористатися ним зможе тільки суб’єкт господарювання, який зареєстрував ЕЦП підзвітних осіб для подання податкової звітності. Про це читайте у нашій новині.

 

Коли при втраті підакцизних товарів не доведеться нараховувати акциз?
По-перше, оподаткування акцизом операції зі списання не виникає, коли товар списується в межах установлених норм.

По-друге, не потрібно буде нараховувати акциз у разі документального фіксування та надання податківцям доказів щодо втрати підакцизного товару внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин.

По-третє, акцизу не буде, якщо підакцизний товар утрачено внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом.

Докладніше про документальне оформлення втрат підакцизних товарів читайте у редакційній аналітиці (для передплатників).

 

Акциз на тютюнові вироби пропонують збільшити
20 квітня Мінфін на своєму офіційному сайті оприлюднив законопроект «Про внесення змін до статті 221 Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування тютюнових виробів» (завантажити). Ним пропонується доповнити ПКУ новими нормами, спрямованими на забезпечення дотримання норми щодо мінімального акцизного навантаження вартості сигарет, випущених для споживання.

Для зручності розрахунків запроваджується наближений коефіцієнт до мінімального податкового акцизного зобов’язання 1,65 (100%/60%=1,66), а у разі порушення зазначеної вимоги пропонується застосовувати коефіцієнт 1,4 до мінімального акцизного податкового зобов’язання.

Очікується, що у разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 липня 2018 року.

 

Наостанок – роз’яснення від ДФС та аналітика від редакції
Позицію податківців щодо оподаткування акцизним податком операцій з роздрібної реалізації коктейлів, кави та чаю, виготовлених із використанням алкогольних напоїв у закладах ресторанного господарства читайте тут («Коктейлі, виготовлені з використанням алкогольних напоїв, якщо вміст спирту етилового в таких коктейлях перевищує 0,5 відсотка об’ємних одиниць підпадають під визначення алкогольних напоїв.
Продаж зазначених коктейлів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування є операціями з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Такі операції є об’єктом оподаткування акцизним податком відповідно до пп. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу.
Ставка акцизного податку з обсягів реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів відповідно до пп. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 Кодексу становить 5 відсотків»
).

А про те, як виправляти показники декларації акцизного податку; як у такому разі складати додаток 8 до декларації та коли при виправленні помилок доведеться сплатити штраф – читайте у нашій аналітиці (для передплатників).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 03 (73) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    Сьогодні 06:2534
  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202433
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325