• Посилання скопійовано

«Акцизи» №11(15) | 03.12.2018 р.

П'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизам: на алкоголь, тютюн, паливо тощо

«Акцизи» №11(15) | 03.12.2018 р.

Це – вже п’ятнадцятий (і одинадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку.

Від попередньої розсилки минув майже місяць. Подій за цей час сталося не дуже багато, та все ж нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо про зміни в оподаткуванні акцизу, які почнуть діяти з 2019 року;
  • повідомимо про плани податківців створити в електронному кабінеті ДФС новий сервіс Е-Акциз;
  • визначимося, чи слід реєструватися платником акцизного податку у разі продажу смарт-карток та талонів на пальне;
  • розкажемо про наслідки заправлення пальним авто третіх осіб;
  • з’ясуємо, які особливості має звітування з роздрібного акцизу залежно від кількості магазинів та їх розташування;
  • дізнаємося, чи можна продавати алкоголь через інтернет у разі наявності ліцензії на оптову торгівлю.

Гарного вам читання!

***

Є ліцензія на оптову торгівлю алкоголем: чи можна продавати його через інтернет?
Тернопільські податківці вказали, що суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями, не може здійснювати продаж алкогольних напоїв суб’єктам господарювання через мережу Інтернет.

Це пов’язано з тим, що такі товари зберігаються в місцях, внесених до Єдиного реєстру, та їхня реалізація повинна здійснюватися саме з цих місць.

 

Що зміниться в оподаткуванні акцизу у 2019 році?
В ніч з 22 на 23 листопада нардепи прийняли зміни до ПКУ на 2019 рік (законопроект №9260).

Зауважимо, що до законопроекту було подано багато правок (як ми писали раніше, близько 400). Зі слів Ніни Южаніної, більшість з них пов’язані з тим, що протягом цього року було прийнято мало законопроектів про внесення змін до ПКУ.

За прийнятим законом в частині акцизу передбачається:

  • проведення індексації ставок акцизного податку з тютюнових виробів на 9% з 1 липня 2019 року;

  • удосконалення електронної системи контролю за обігом палива;

  • запровадження ліцензування виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним;
  • введення нового підходу в адмініструванні акцизного податку спирту.

 

Електронний акциз (Е-Акциз): що це та які наслідки його введення?

В.о. голови ДФС О. Власов під час першого Київського податкового форуму, проведеного за ініціативи ДФС у м. Києві, розповів про новий сервіс Електронний акциз (Е-Акциз).

За його словами, цей сервіс дозволить значно якісніше контролювати підакцизний товар (спирт, алкогольні та тютюнові вироби), унеможливить їх тіньовий обіг та створить справедливі конкурентні умови для всіх учасників ринку.

Запровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів здійснюватиметься у декілька етапів:

  • на першому етапі заплановано запровадити електронний документообіг в процесі виготовлення та обліку марок акцизного податку;

  • на наступних етапах будуть вирішуватись питання, пов’язані з подальшим удосконаленням процесу обліку марок акцизного податку та обігу підакцизних товарів за допомогою QR-кодів та електронних чеків.

 

Заправляєте власним пальним авто третіх осіб: наслідки
Податківці з Офісу великих платників податків вказали, що операції із заправки власним пальним техніки третіх осіб, залученої на умовах договору підряду, відносяться до операції з реалізації пального у розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ.

Тому підприємство при здійсненні таких операцій має зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального.

При цьому податкове зобов’язання буде виникати у підприємства тільки у випадку перевищення обсягу переданого (відпущеного, відвантаженого) підрядникам пального над обсягом отриманого пального від інших платників акцизного податку, з якого сплачено акцизний податок.

Але підприємство зобов’язане складати акцизні накладні на обсяги переданого (відпущеного, відвантаженого) підрядникам пального, а також на обсяги пального, що використовується для власного споживання, зареєструвавши акцизні накладні в ЄРАН.

 

Які особливості має звітування з роздрібного акцизу?
Дніпропетровські податківці наголосили, що з метою правильного розподілення сум акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів між місцевими бюджетами розділ Д (код операції Д1.1) та Додаток 6 до Декларації пов’язані з кодами адміністративних одиниць за КОАТУУ. А це вже впливає на способи звітування.

Тобто, якщо суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами має:

  • один або декілька пунктів продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ (один код КОАТУУ) та обслуговуються в одному органі ДФС, то він складає та подає Декларацію та заповнює один Додаток 6 до Декларації відповідно до цього КОАТУУ;

  • декілька пунктів продажу на території декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ (різні коди КОАТУУ) та обслуговуються в різних органах ДФС, то слід складати та подавати Декларацію до кожного контролюючого органу та заповнювати додаток 6 до Декларації окремо за кожним КОАТУУ;

  • декілька пунктів продажу на території декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ (різні коди КОАТУУ) та обслуговуються в одному органі ДФС, у такому разі доведеться подавати одну Декларацію з кількістю Додатків 6, що відповідає кількості кодів КОАТУУ.

 

І наостанок – роз’яснення від ДФС
Про реєстрацію платником акцизного податку та складання акцизних накладних у разі видачі (реалізації) смарт- карток та/або талонів на пальне читайте тут («Якщо суб'єкт господарювання здійснює операції лише з талонами та/або смарт-картками на пальне, без реалізації пального, при цьому договором передбачено постачання карток (талонів) як торговельної послуги на отримання палива, то за такими операціями суб'єкт господарювання не повинен реєструватись платником акцизного та складати акцизні накладні.

Однак, якщо за даними первинних документів суб'єкт господарювання здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію покупцям палива за допомогою талонів та/або смарт-карток на пальне, які отримуються та/або надаються як доповнення до видаткових накладних на паливо, такий суб'єкт господарювання є платником акцизного податку, у такого суб'єкта виникає обов'язок щодо складання акцизної накладної за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та її реєстрації в ЄРАН»).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202426
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380