• Посилання скопійовано

«Акцизи» №01(49) | 20.01.2022 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №01(49) | 20.01.2022 р.

Це – вже сорок дев’ятий (і перший у 2022 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло більше місяця і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • зазначимо, як застосовувати нові ставки акцизу на алкоголь та спирт у 2022 році;
  • наведемо зміни в оподаткуванні акцизом з 1 січня 2022 року;
  • зауважимо, що до 31 січня можна скласти АН на різницю між фактичними залишками та даними в СЕА РП;
  • розповімо, що обмеження для курців, виробників та імпортерів товарів для паління стануть жорсткіші;
  • зупинимося на нюансах складання АН у разі експорту пального та спирту.

Гарного вам читання!

***

 

Як застосовувати нові ставки акцизу на алкоголь та спирт у 2022 році?
ДПС наголосила, що з 1 січня 2022 року збільшені ставки акцизного податку застосовуються лише для спирту, а для алкогольних напоїв, у тому числі пива – з 1 березня 2022 року.

Зокрема, суб’єкти господарювання, які є виробниками спирту етилового, при реєстрації заявки на поповнення обсягів залишку спирту етилового в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, починаючи з 01.01.2022 року, застосовують ставку акцизного податку встановлену на дату реалізації спирту етилового (п. «є» пп. 232.4.1 ПКУ), тобто у розмірі 133,31 грн за 1 літр 100-відс. спирту, за якою також здійснюють облік податкових пільг з операцій, що звільняються від оподаткування або оподатковується за нульовою ставкою акцизного податку.

Виробники алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий, сплачують акцизний податок або подають контролюючому органу за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового податковий вексель, за ставками для цієї продукції, що діють до 1 березня 2022 року.

 

До 31 січня можна скласти АН на різницю між фактичними залишками та даними в СЕА РП
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що акцизні накладні на різницю між обсягами залишків пального, що обліковуються в СЕАРП та СЕ і фактичними залишками пального на акцизному складі, що виникла внаслідок впливу змін температури повітря, складають платники акцизного податку, що є розпорядниками акцизних складів, які є місцем роздрібної торгівлі пальним не рідше одного разу на календарний рік на підставі бухгалтерської довідки не пізніше 31 січня наступного року на підставі бухгалтерської довідки у разі, якщо розмір такої різниці не перевищує 1% обсягу реалізації пального за такий календарний рік в СЕАРП та СЕ окремо за кожним кодом УКТЗЕД або 3% для скрапленого газу, який у СЕАРП та СЕ обліковується за умовним кодом 2711.

 

Зміни в оподаткуванні акцизом з 1 січня 2022 року: деталі від ДПС
Законом №1914, зокрема, доповнено перелік підакцизних товарів, на які встановлюються максимальні роздрібні ціни виробниками або імпортерами, а саме: тютюн та промислові замінники тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, шляхом їх декларування (пп. 14.1.106 ПКУ).

Таке декларування максимальних роздрібних цін виробниками та імпортерами підакцизних товарів (продукції) спрямоване на забезпечення виконання податкового обов’язку зі сплати:

  • податку на додану вартість – з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (з 01 січня 2022 року);
     
  • акцизного податку за адвалорною ставкою (12%) – тютюнових виробів (сигарети з фільтром, сигарети без фільтра та сигарили);
     
  • акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (5%), – зміни набирають чинності з 01 січня 2022 року, але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу України в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів.

З 1 січня на виробників та імпортерів покладається податковий обов’язок зі сплати ПДВ (з 01.01.2022) та акцизу з роздрібного продажу. Про це читайте в нашій новині на підставі інформації від ДПС та в нашій аналітиці.

 

Обмеження для курців, виробників та імпортерів товарів для паління стануть жорсткіші
11 січня в «Голосі України» №3/2022 опубліковано Закон від 16.12.2021 р. №1978-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Його було прийнято ВРУ 16 грудня і детально норми законопроєкту ми розглядали у цій статті.

Норми цього Закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захисту від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання у публічних приміщеннях, що допоможе запобігти виникненню нікотинової залежності у людей.

Зокрема, з 1 червня 2022 року електронні сигарети та трав’яні вироби для куріння теж отримають власні попередження щодо їх шкідливості.  Про це все ми докладно писали тут.

 

Нюанси складання АН у разі експорту пального та спирту
При здійсненні операції з вивезення пального/спирту етилового за межі митної території України платник акцизного податку повинен складати акцизні накладні двічі.

Перша акцизна накладна складається таким платником у двох примірниках в день реалізації пального/спирту етилового з акцизного складу/акцизного складу пересувного до акцизного складу пересувного з метою його вивезення (експорту) за межі митної території України.

Друга акцизна накладна складається таким платником у одному примірнику на обсяги експортованого (вивезеного) пального/спирту етилового в день його вивезення (експорту) за межі митної території України, що підтверджується належно оформленою митною декларацією. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202426
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380