• Посилання скопійовано

«Акцизи» № 05 (53) | 19.05.2022 р.

П’ятдесят третій (п'ятий у 2022 році та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» № 05 (53) | 19.05.2022 р.

Це – вже п’ятдесят третій  (п'ятий  у 2022 році та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки  минуло три тижні і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • поговоримо про застосування нових правил сплати акцизу з тютюну;
  • розкажемо, як визначати ціну на тютюнові вироби з 1 травня 2022 року;
  • повідомимо, що нардепи пропонують чергові зміни до ПКУ для зменшення навантаження на бізнес під час війни;
  • проінформуємо, що Уряд затвердив порядок зарахування до місцевих бюджетів 5%-го акцизу з тютюнових виробів;
  • з’ясуємо, з якої дати діють нові правила сплати акцизу з продажу тютюну.

Гарного вам читання!

***

 

Нардепи пропонують чергові зміни до ПКУ для зменшення навантаження на бізнес під час війни
13 травня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7374  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо зменшення навантаження на бізнес в умовах воєнного стану». Його авторами є Я. Железняк та ін. нардепи.

Законопроєктом пропонується встановити, що податкове зобов'язання з акцизного податку щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, якщо підакцизний товар (продукцію) знищено (втрачено) під час дії воєнного стану, запровадженого згідно із законодавством.

 

З якої дати діють нові правила сплати акцизу з продажу тютюну?
За інформацією ДПС від 15 травня,  акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі:

  • з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах сплачується виробниками та імпортерами при їх реалізації, починаючи з 1 травня 2022 року;
     
  • тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до 1 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року, тимчасово, до 1 січня 2023 року, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 1 квітня 2022 року та сплачується суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі з обсягів реалізованих підакцизних товарів. Тобто останній звітний період за який сплачується – грудень 2022 року.

 

Застосування нових правил сплати акцизу з тютюну: подробиці від ДПС
В іншому роз’ясненні ДПС вказувала, що для запобігання подвійної сплати виробниками та СГ роздрібної торгівлі 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну платникам з 1 травня 2022 року доцільно забезпечити ведення окремого обліку тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну залежно від дати їх виробництва, а саме:

1) виробникам та/або імпортерам, СГ оптової торгівлі – разом із даними щодо кількості та вартості продукції, реалізованої починаючи з 1 травня 2022 року, у первинних супровідних документах (товарно-транспортні накладні та інші) необхідно також зазначати дату її виробництва (або відмітку щодо вироблення продукції до або після 1 квітня 2022 року) та максимальну роздрібну ціну;

2) СГ роздрібної торгівлі забезпечити:

  • окреме відображення в бухгалтерському обліку та обліку у місці торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до та після 1 квітня 2022 року;
     
  • відображення в розрахункових документах (чеках РРО/програмних РРО) обов’язкових реквізитів відповідно до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13, зокрема: для СГ роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (СГ, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), – окремим рядком літерне позначення, розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку (рядок 22). У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з ПКУ. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

 

Як визначати ціну на тютюнові вироби з 1 травня 2022 року?
Також львівські податківці наголосили, що через нові правила продаж тютюнових виробів суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі здійснюється за цінами, не вищими за МРЦ, збільшеними на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Для вироблених до 01.01.2022 р. інших тютюнових виробів (крім сигарет з фільтром, сигарет без фільтра (цигарок), сигарил), тютюну, промислових замінників тютюну – за цінами, встановленими суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі (з ПДВ та 5-відсотковим акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів).

Продаж рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вироблених починаючи з 01.01.2022 р., суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі здійснюється за цінами, не вищими за МРЦ (вироблених з 01.05.2022 р. – збільшеними на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів), та за цінами, встановленими суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі (з ПДВ) – вироблених до 01.01.2022 р.

 

Затверджено порядок зарахування до місцевих бюджетів 5%-го акцизу з тютюнових виробів
З 1 травня розподіл акцизного податку здійснюється на підставі даних, отриманих з РРО/ПРРО, а не з декларацій акцизного податку.

Далі ДПС надає Казначейству частки для зарахування акцизного податку до відповідних бюджетів місцевого самоврядування, а Казначейство після отримання часток  на відповідний період здійснює розподіл акцизного податку, в тому числі акумульованого на  рахунках Казначейства, відкритих для зарахування інших коштів, тимчасово віднесених до надходжень місцевих бюджетів.

Що буде, якщо по конкретному СГ виявиться розбіжність в сумі акцизного податку між даними його РРО/ПРРО та даними податкових декларацій акцизного податку? На нашу думку, це може стати підставою для позапланової перевірки такого СГ відповідно до пп. 78.1.1 ПКУ або пп. 78.1.4 ПКУ. Про це докладніше ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202426
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380