• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №7(10) | 20.07.2018 р.

Десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №7(10) | 20.07.2018 р.

Це – вже десятий (і сьомий в цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув цілий місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, як підприємцю-«єдиннику» визначити суму доходу, отриманого в іноземній валюті;
  • з’ясуємо, чи виникають у підприємця - «загальносистемника» витрати при заправці паливом свого вантажного авто;
  • нагадаємо, як сплачувати ЄСВ підприємцям - «загальносистемникам»;
  • проконсультуємо, як стати «єдинником» фізособі при повторній реєстрації підприємцем та які наслідки виникають з РРО;
  • наведемо алгоритм дій для жінки-«єдинника», яка йде у декретну відпустку;
  • зазначимо найбільші порушення, які виявлені податківцями під час перевірок фізичних осіб;
  • ...і наостанок – зазначимо, чи може підприємець виправляти помилки у звіті з ЄСВ.

Гарного вам читання!

***

 

Як підприємцю-«єдиннику» визначити суму доходу, отриманого в іноземній валюті?
Кошти, що зараховуються на розподільчий рахунок, не включаються до доходу підприємця. На дату такого зарахування дохід у підприємця не виникає. Датою виникнення доходу є дата зарахування коштів на відповідні рахунки підприємця після їх списання з розподільчого рахунку.

Дохід за датою зарахування коштів визнається у сумі:

  • виручки від продажу валюти з врахуванням комісії;
  • непроданої частини виручки, виходячи з добутку курсу НБУ на дату зарахування валютних коштів та суми зарахованої на валютний рахунок підприємця валюти.

Про це та про те, чи потрібно фізособі-«єдиннику» визнавати дохід у вигляді курсової різниці читайте у нашому коментарі до індивідуальної податкової консультації від 06.06.2018 р. №2484/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК.

 

Як сплачувати ЄСВ підприємцям-«загальносистемникам»

  • По-перше, ФОП-«загальносистемники» зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.
  • По-друге, базою нарахування ЄСВ є чистий оподатковуваний дохід, зазначений у декларації, поділений на кількість календарних місяців, протягом яких він отриманий. До зазначеної суми з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ (у 2018 році – 55 845 грн.) застосовується ставка у розмірі 22%.
  • По-третє, якщо підприємцем не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, то такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2018 році – 819,06 грн). Про це детальніше ми розповідали тут.

 

Найбільші порушення фізичних осіб за результатами перевірок ДФС
ДФСУ на своєму офіційному сайті розмістила повідомлення щодо найбільш поширених порушень, які виявляються під час перевірок фізосіб. Ними є

  • зволікання громадянами із декларуванням своїх доходів;
  • ухиляння від сплати податків при виплаті заробітної плати;
  • недотримання умов спрощеної системи оподаткування;
  • приховування доходів, що надійшли на розрахункові рахунки.

 

Підприємець помилився в річному звіті з ЄСВ: чи можна виправити таку помилку та як саме?
Наразі за Порядком №435 виходить, що можливість виправлення помилки у звіті з ЄСВ залежить від періоду її виявлення. А саме:

  1. у разі виявлення помилки у звіті з ЄСВ до закінчення терміну його подання підприємець має право повторно сформувати та подати звіт у повному обсязі до ДФС за місцем обліку;
  2. у разі виявлення помилки у самостійно задекларованих сумах ЄСВ вже після закінчення граничного терміну звітування виправити помилку не вдасться. Її долю будуть вирішувати податківці під час перевірки. Якщо помилка суттєва, то підприємцю варто добровільно запросити ДФС до себе на документальну позапланову перевірку для її виправлення.

Про це ми розповідали у своєму коментарі до ІПК від 09.07.2018 р. №3003/Ч/99-99-13-02-01-14/ІПК.

 

Підприємець-«загальносистемник» заправляє паливом своє авто. Чи визнавати витрати?
Дніпропетровські податківці вказали, що при використанні у своїй підприємницькій діяльності вантажного автомобіля фізособа-«загальносистемник» має право включити до складу витрат вартість придбаних пально-мастильних матеріалів для його заправки.

Але податківці звернули увагу, що списання ПММ має здійснюватися, виходячи з даних пробігу автомобіля та норм списання, затверджених наказом Мінтранспорту №43.

Тож списання ПММ у більших розмірах буде розглядатися податківцями як понадлімітне. А про те, чи можна вартість ремонту вантажного авто віднести до витрат, ми розглядали в іншому своєму матеріалі.

 

Наостанок – дві аналітики від редакції
Які особливості повторної реєстрації «єдинником» після припинення своєї діяльності? Як застосовувати РРО таким фізособам-підприємцям? Про це ми писали тут.

Фізособа-«єдинник» йде у декрет. Як отримати суму декретних від ФСС? Як щодо них звітувати? Як сплачувати єдиний податок та ЄСВ під час декретної відпустки? Про це читайте за посиланням.

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»