• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №9(24) | 30.10.2019 р.

Двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №9(24) | 30.10.2019 р.

Це – вже двадцять четвертий (і дев’ятий в 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • з’ясуємо, кого з ФОП планує перевірити ДПС через чергове оновлення плану-графіка;
  • розповімо про намір Зеленського запровадити дворічний мораторій на перевірки ФОП;
  • дізнаємося, яких змін слід чекати фізособам-«єдинникам» через набрання чинності законів щодо нових правил роботи з РРО;
  • проінформуємо про появу нових реєстраційних  документів для «єдинників»;
  • поговоримо про появу законопроекту щодо можливості податківців самостійно ліквідувати «сплячих» ФОП;
  • визначимося, як правильно сплачувати єдиний податок на нові рахунки підприємцям ІІІ групи;
  • зазначимо, що ФОП–«загальники» без доходу зможуть не сплачувати ЄСВ.

Гарного Вам читання!

***

Нові реєстраційні документи для «єдинників»
22 жовтня опублікований та набрав чинності наказ Мінфіну від 16.07.2019 р. №308, яким затверджено нові форми:

Отже, з 22 жовтня для обрання або переходу на спрощену систему слід застосовувати нові форми заяви. Також з цієї дати для отримання витягу з Реєстру єдинників слід застосовувати нову форму запиту.

Про це ми писали тут, а про заповнення нових форм – в окремій аналітиці.

 

Податківці зможуть самостійно ліквідувати «сплячих» ФОП
16 жовтня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2274. Ним пропонується запровадити процедуру припинення підприємницької діяльності за повідомленням контролюючого органу у разі відсутності господарської діяльності.

Відповідно пропонується доповнити підпунктом 20.1.37-1 п. 20.1 ПКУ та надати право контролюючим органам звертатися до державного реєстратора зі заявою про припинення підприємницької діяльності ФОП у разі відсутності господарської діяльності та несплати податків і зборів більше ніж 6 (шість) місяців. Про це читайте тут.

 

ФОП–«загальники» без доходу зможуть не сплачувати ЄСВ
Колектив нардепів зі «Слуги народу» зареєстрував альтернативний законопроект №2190-1 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо усунення дискримінації фізичних осіб-підприємців».

Зокрема, планується повернути попередню редакцію п. 2 ч. 1 статті 7 Закону про ЄСВ щодо бази нарахування ЄСВ в частині його добровільності у разі відсутності господарської діяльності. Зокрема, конкретизувати, що якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник не сплачує ЄСВ, а має право самостійно визначити базу нарахування.

Також за цим законопроектом має бути списано нараховану, але не сплачену пеню, на суму недоїмки зі сплати ЄСВ в період від 1 січня 2017 року до моменту набрання чинності законопроекту.

 

Зеленський пропонує дворічний мораторій на перевірки ФОП
Президент України Володимир Зеленський ініціював запровадження мораторію на перевірки ФОП усіх категорій, крім «ризикових», терміном на два роки.

Зокрема, було підписано Указ №761/2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб – підприємців».

За ним КМУ у двотижневий термін має розробити та внести на розгляд ВРУ законопроекти, спрямовані на:

  • запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок фізосіб — підприємців (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) щодо дотримання ними порядку застосування РРО;

  • пом’якшення відповідальності ФОП за порушення ними встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням РРО.

 

Чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС на 2019 рік
Станом на 17.10.2019 р. ДПСУ оновила розділ III плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб». Завантажити його можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДПСУ.

За оновленим розділом III плану-графіка, у 2019 році планується перевірити 1658 ФОП. Це лише на дві особи більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за вересень.

 

Податкові зміни для «єдинників»: аналіз Закону №129-IX
Законом від 20.09.2019 р. №129-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг.

З 20 жовтня 2019 року до заборонених видів діяльності для «єдинників» відноситься й діяльність з надання послуг:

  • фіксованого телефонного зв’язку з правом техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

  • фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

  • рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку;

  • техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Така заборона стосується як юридичних осіб, так і фізосіб-підприємців І-ІІІ груп.

Також Законом №129-IX збільшується граничний обсяг доходу для платників ЄП ІІ групи – до 2500000 грн. Однак запрацює ця норма не швидко – з 1 січня 2021 року. Тож в 2019 та 2020 роках підприємцям – платникам ЄП ІІ групи доведеться працювати в межах доходу у 1,5 млн грн. Про це ми докладніше розповіли у своїй новині ось тут.

 

Як правильно сплачувати єдиний податок на нові рахунки підприємцям ІІІ групи?
Податківці наголосили, що для сплати єдиного податку в органах Казначейства відкриті два рахунки – з кодами класифікації доходів бюджету 18050401 та 18050400. Постає запитання: на який рахунок ФОП має перераховувати кошти?

Так от єдиний податок сплачується фізичними особами ІІІ групи на код 18050401 у разі реєстрації платника в містах з районним поділом. Наприклад, Дніпро, Запоріжжя, Харків та ін. А ФОП, зареєстровані на інших територіях, мають сплачувати єдиний податок на код 18050400.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»