• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №9(35) | 23.09.2020 р.

Тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №9(35) | 23.09.2020 р.

Це – вже тридцятий п’ятий (і дев’ятий  в 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про новий облік доходів ФОП з 2021 року за позицією ДПС;
  • дізнаємося, як змінилися розміри ЄСВ та ЄП для фізосіб-підприємців з 1 вересня;
  • зауважимо, що Книгу обліку доходів для «єдинників» планують повернути та надати їй статус первинного обліку;
  • проінформуємо, що НБУ планує спростити ведення касових операцій для ФОП;
  • наголосимо, що сплячі ФОПи, які перебували у стадії припинення до 3 червня, мають право на списання ЄСВ

Гарного вам читання!

***

 

НБУ планує спростити ведення касових операцій для ФОП
Національний банк планує спростити ведення касових операцій у національній валюті, що пов’язано зі змінами в українському законодавстві.

Оскільки чинне Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні містить посилання на документи, які застосовують фізичні особи-підприємці для обліку готівки, Нацбанк має намір привести його у відповідність до вимог Закону №786.

Зокрема, зі всіх норм Положення буде виключено згадку про Книгу обліку доходів. Але у п. 11 Положення №148 щодо правил оподаткування готівки ФОП з'явиться нове правило для фізосіб-«єдинників». А саме: оприбуткування та облік фізичними особами-підприємцями отриманих доходів здійнюється у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ.

Також проєкт постанови має врегулювати питання щодо вимог оформлення суб’єктами господарювання заготівлі металобрухту та операцій з металобрухтом за готівкові кошти. Про це докладніше ми розповідали у своїй аналітиці.

 

Сплячі ФОПи, які перебували у стадії припинення до 3 червня, мають право на списання ЄСВ
Мінфін у роз'ясненні від 26.08.2020 року №11220-16-62/26150 надав відповідь ДПС щодо правомірності списання боргів з ЄСВ у сплячих ФОПів, які перебували в стадії припинення до набрання чинності Закону №592.

Наведено норми п. 9-15 Закону №2464 та на його підставі зроблено такі висновки:

  1. Для списання боргу ФОПу слід дотримуватися вимог п. 9-15 Закону №2464 та строків подання відповідних заяв та документів (протягом 90 к.дн. з 3 червня 2020 року).

  2. При цьому ФОПи, які знаходилися у стадії припинення до набрання чинності Закону №592, мають право на списання боргу з ЄСВ.

Від себе зауважимо: якщо комусь з таких ФОП було відмовлено у списанні, то вже немає практичної можливості подати заяву знову, оскільки минули всі строки. Останнім днем для подання було 31 серпня. Але може й сам податковий орган прислухається до висновку Мінфіну та змінить свою думку.

В іншому разі ФОПу  можна вирішити цю проблему тільки, звернувшись до суду. Про це все ми писали тут.

 

Новий облік доходів ФОПів з 2021 року: офіційне роз'яснення від ДПС 
В  інформаційному листі №16 податківці присвятили питанню ведення обліку доходів ФОПів у 2021 році окремий розділ.

Зокрема, при веденні обліку у довільній формі платники єдиного податку мають право застосовувати будь-який спосіб обліку доходів за період (це можуть бути записи у будь-якому довільному реєстрі – паперовому зошиті, журналі чи в електронній таблиці у файлі Excel). У тому числі платники можуть продовжувати вести Книгу обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками ПДВ).

Водночас податкові органи мають право запросити зазначену інформацію у порядку, визначеному ПКУ, для перевірки дотримання платником вимог Кодексу щодо граничного обсягу доходу за відповідний період. Тому такі записи мають містити інформацію щонайменше про місячні обороти, вони є джерелом інформації для складання платником податку звітності з єдиного податку.

Про це все докладніше ми розповідали ось тут.

 

Нова мінзарплата з 1 вересня: як зміняться розміри ЄСВ та ЄП для фізосіб-підприємців? 
За Законом про Держбюджет на 2020 рік мінімальна зарплата становить 4723 грн. Але завдяки Закону №822 з 1 вересня її розмір збільшився до 5000 грн.

Відповідно мінімальний страховий внесок з ЄСВ у 2020 році становить:

  • з 1 січня по 31 серпня 4723 х 22% = 1039,06 грн;

  • з 1 вересня по 31 грудня 5000 х 22% = 1100 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у 2020 році:

  • з 1 січня по 31 серпня –  70845 грн;

  • з 1 вересня по 31 грудня – 75000 грн.

Зауважимо, що сума єдиного податку встановлюється на піставі розміру мінзарплати на 1 січня. Тому з 1 вересня сума єдиного податку для І та ІІ груп не змінилася. Про це ми докладніше (з прикладами) зазначали у своїй аналітиці.

 

Книгу обліку доходів для «єдинників» планують повернути та надати їй статус первинного обліку
18 серпня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №3993 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб-підприємців".

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 2 січня 2021 року.

У новій редакції пропонується викласти п. 296.1 ПКУ. За ним, ФОП - платники єдиного податку I і II груп та платники єдиного податку III групи, які не є платниками ПДВ, вестимуть облік у Книзі обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, або у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

ФОП - платники єдиного податку III групи, які є платниками ПДВ, вестимуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Але у разі прийняття рішення про ведення саме Книги обліку доходів та доходів та витрат записи в ній будуть вважатися первинним (оперативним) обліком результатів роботи і достатньою підставою для формування показників податкової звітності. Про це читайте докладніше у нашій новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»