• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №02(40) | 18.03.2021 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №02(40) | 18.03.2021 р.

Це – вже сороковий (і другий в 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло два місяці, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, чи може фізособа-«загальник» при придбанні ПЗ для своєї діяльності формувати витрати на його вартість;
  • зауважимо, що ДПС викрила схему ухилення від сплати податків ФОПом на суму понад 9 млн грн;
  • розповімо, чи слід оподатковувати внесення фізособою-«загальником» власних коштів на підприємницький рахунок;
  • зупинимося на особливостях документального оформлення закупівлі фізособою-«єдинником» сільгосппродукції у населення;
  • визначимося, як визнавати дохід фізособі-«єдиннику» у разі отримання коштів через термінал;
  • з’ясуємо, як відображаються щомісячні авансові внески в декларації фізосіб-«єдинників» І і ІІ груп.

Гарного вам читання!

 

***

Фізособа-«загальник» придбав ПЗ для своєї діяльності: чи будуть витрати? 
Полтавські податківці зазначили, що за пп. 177.4.9 ПКУ  амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів та нематеріальних активів, самостійно установленого фізичною особою, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання об’єкта основних засобів та нематеріальних активів. Для групи 4 «Нематеріальні активи» – відповідно до правовстановлюючого документа, але не менше як два роки. Дія цього пункту поширюється виключно на об’єкти основних засобів та нематеріальних активів, витрати на придбання чи самостійне виготовлення яких підтверджені документально.

Саме тому фізособа-«загальник» має право (за власним бажанням) віднести до складу витрат амортизаційні відрахування з вартості придбання програмного забезпечення, що використовується для ведення господарської діяльності, витрати на придбання якого підтверджені документально з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

 

ДПС викрила схему ухилення від сплати податків ФОПом на суму понад 9 млн грн 
Дніпропетровською податковою міліцією виявлено факти отримання фізичною особою – підприємцем на власні рахунки та платіжні картки коштів на суму понад 25 млн гривень.

Встановлено, що фізична особа відкрила банківські карткові рахунки, на які зараховувались грошові кошти, що можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом. Надалі кошти обготівковувались через банкомати та касові відділення банківських установ.

У звітності про підприємницьку діяльність зазначені операції не відображались, що призвело до несплати податків та зборів у сумі понад 9 млн гривень.

 

Фізособа-«загальник» внесла власні кошти на підприємницький рахунок: чи буде дохід?
Вкотре податківці наголошують, що до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла ФОП як в грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:

  • виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);

  • виручка в натуральній (негрошовій формі);

  • суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Таким чином, власні кошти, які ФОП зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

 

Фізособа-«єдинник» отримує кошти через платіжний термінал: що з доходом?
Податківці у підкатегорії 107.01.03 «ЗІР» зазначили, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Отже, якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи послуги) із використанням платіжних терміналів з суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку вважається вся вартість реалізованого товару (робіт, послуг) з врахуванням відсотків (комісії) банку.

При цьому датою отримання доходу є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку. Про це ми писали тут.

 

Фізособа-«єдинник» закуповує сільгосппродукцію у населення: як документально оформити? 
Рівненські податківці підкреслили, що за п. 44.1 ПКУ всі платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Саме тому у разі придбання сільгосппродукції у населення слід складати закупівельний акт чи відомість.

Закупівельний акт та закупівельна відомість повинні містити, зокрема, такі дані: місце укладання угоди; прізвище, ім’я, по батькові продавця; найменування продукції; ціну одиниці продукції; обсяг проданої продукції; суму виплачених коштів; підпис продавця про отримання даних коштів.

У цих документах слід також зазначити: реєстраційний номер облікової картки платника податків – продавця сільськогосподарської продукції або серію та номер паспорта (якщо продавець через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті); реквізити Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (форма №3ДФ).

 

Як відображаються щомісячні авансові внески в декларації фізосіб-«єдинників» І і ІІ груп
Згідно з абзацами першим – другим п. 295.1 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

На підставі цих норм податківці зауважили, що  фізособи-«єдинники» І та ІІ груп в декларації платника єдиного податку відображають нараховані до сплати щомісячні авансові внески, незалежно від здійснення ними фактичної сплати єдиного податку у вигляді авансового внеску за податковий (звітний) період. Про це ми зазначали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»