• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №03(50) | 24.03.2022 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №03(50) | 24.03.2022 р.

Це – вже п'ятдесятий (третій в 2022 році та перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, хто зі суб’єктів господарювання не може обрати 3 групу ЄП зі ставкою 2%;
  • розповімо, як перейти на 3 групу ЄП на час війни за ставкою 2%;
  • зауважимо, що ФОПи можуть знову сплачувати податки через «Дію»;
  • з’ясуємо, які нові пільги зі сплати податків ввели для ФОПів; 
  • підкреслимо, що форму заяви для застосування єдиного податку планують змінити;
  • роз’яснимо, як ФОПам припинити свою діяльність під час війни.

Гарного вам читання!

 

***

Як ФОПам припинити свою діяльність під час війни
Тернопільські податківці підкреслили, що відповідно до чинного законодавства державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за власним рішенням може здійснити шляхом подання заяви державному реєстратору за встановленою законодавством формою. Таку заяву можна подати у паперовому вигляді особисто або через представника, або в електронному вигляді.

Також є можливість подання заяви через «Дію». Але під час воєнного стану «Дія» працює обмежено та й ЄДР Мін’юст тримає у закритому доступі. Тому краще йти до ЦНАПу та подавати заяву на місці.

 

Форму заяви для застосування єдиного податку планують змінити
17 березня ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонується викласти у новій редакції Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

Податківці наголосили, що Законом №1946-ІХ, зокрема, пп. 298.2.3 ПКУ доповнено підпунктом 10, згідно з яким платники єдиного податку зобов’язані відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування у разі набуття ними статусу резидента Дія Сіті.

 

Хто зі суб’єктів господарювання не може сплачувати ЄП за ставкою 2% від обороту?
Тернопільські податківці підкреслили, що платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, без урахування обмежень, встановлених п. 291.5 ПКУ, не можуть бути:

  • суб’єкти господарювання (зокрема, ФОП), які здійснюють: діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора); обмін іноземної валюти; виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин); видобуток, реалізацію корисних копалин;
     
  • страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;
     
  • представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;
     
  • фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

Заяву про перехід на спрощену систему з особливостями необхідно подати до 31 березня.

 

ФОПи можуть знову сплачувати податки через «Дію»
Через війну було відключено можливість сплати податків через «Дію». 21 березня Мінцифри наголосило, що спільно з ДПС вдалося відновити роботу комплексу реєстрів, що дотичні до податкових послуг.

Тепер ФОПи 1–3 групи без найманих працівників на спрощеній системі оподаткування знову можуть сплатити податки за кілька кліків у застосунку «Дія».

Як сплатити податки ФОП через «Дію»:

  • у застосунку натисніть «Послуги» – «Податки ФОП»;
  • виберіть «Сплата податків та зборів»;
  • оберіть податок та період, за який сплачуєте;
  • натисніть «Сплатити».

 

Як перейти на сплату ЄП у розмірі 2% з обороту: офіційне роз’яснення ДПС
Податківці розповіли, що форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена Наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. №308.

Для новостворених зареєстрованих в установленому законом порядку суб’єктів господарювання термін для подання Заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації. Такі суб’єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Для чинних суб’єктів господарювання, які скористаються правом перейти на спрощену систему оподаткування зі ставкою єдиного податку 2%  доходу, змінено граничні терміни для подання заяви. Такі суб’єкти господарювання з метою обрання спрощеної системи оподаткування зі ставкою 2%  доходу можуть подати до контролюючого органу Заяву.

У спеціальному полі «ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» Заяви зазначається ставка у розмірі 2% єдиного податку.

Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку зі ставкою 2% доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На офіційному вебпорталі ДПС за посиланням реалізована можливість щодо перевірки належності суб’єкта господарювання до платників єдиного податку зі ставкою 2% доходу.

 

Які нові пільги зі сплати податків ввели для ФОПів
Завдяки Закону №2120 ФОП 1, 2 груп мають право не сплачувати єдиний податок. Ця норма є добровільною.

Також ФОПи як на спрощеній, так і на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе. Ця норма стартує з 1 березня 2022 року і припиняє дію через рік після закінчення воєнного стану.

«Спрощенцям» 2,3 груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Такі суми будуть сплачені з коштів держбюджету.

Протягом воєнного стану та 3 місяці після штрафи та пеня з ЄСВ не стягуються, а перевірки не проводяться. Про це ми зазначали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»