• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №13(21) | 31.07.2018 р.

Двадцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №13(21) | 31.07.2018 р.

Це – вже тринадцятий з початку року (і двадцятий перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За десять днів, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося достатньо нового та цікавого на цю тему.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про Держпраці, яке розробило вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту;
  • зазначимо, що з 1 жовтня 2018 року для отримання лікарняних та декретних слід подавати до ФСС нову форму заяви-розрахунку (також з цієї ж дати вводиться в дію повідомлення ФСС про проведені виплати);
  • з’яcуємо, коли оновлена таблиця 5 до звіту з ЄСВ не заповнюється;
  • визначимося, як нараховувати ЄСВ на зарплату працівників-інвалідів до дати отримання завіреної довідки МСЕК;
  • нагадаємо, що з 1 січня 2019 року лікарняні листки почнуть видаватися в електронній формі;
  • …а наостанок – актуальне відео про новий звіт з ЄСВ та приклад його заповнення.

Гарного вам читання!

 

***

Розроблено мінімальні вимоги безпеки при використанні працівниками засобів індивідуального захисту
Держпраці оприлюднила проект наказу Мінсоцполітики «Про затвердження мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці» (завантажити).

Ці мінімальні вимоги встановлюють загальні вимоги до засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), що використовуються працівниками під час трудового процесу.

Вони будуть поширюватися на всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують ЗІЗ.

 

З 1 жовтня 2018 року запрацює новий порядок фінансування лікарняних та декретних за рахунок ФСС
26 липня 2018 року в «Урядовому кур'єрі» №138 було опубліковано постанову ФСС від 19.07.2018 р. №12. Нею встановлено новий Порядок фінансування лікарняних та декретних за рахунок Фонду соцстрахування, а набере чинності документ з 1 жовтня 2018 року.

Постановою, зокрема, затверджено нову форму заяви-розрахунку для отримання фінансування від ФСС Вона буде єдиною для всіх страхових випадків. Подавати її можна буде одним з двох способів:

  • в паперовому вигляді (особисто до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення);
  • або в електронному зі застосуванням ЕЦП.

Докладніше про це читайте тут.

Також впроваджено систему оперативного інформування роботодавцями про здійснення виплат працівникам. Для цього потрібно буде направляти до робочого органу виконавчої дирекції ФСС відповідне повідомлення. (Його форму також затверджено Постановою №12).

Варіантів подання маємо аж три:

  • в електронному вигляді з використанням ЕЦП;
  • листом з повідомленням;
  • безпосередньо до робочого органу виконавчої дирекції Фонду чи його відділення.

Строк надсилання – один місяць з дня проведення виплат, а у разі ненадіслання повідомлення на роботодавця чекатиме перевірка від ФСС. Про це ми пишемо ось тут.

 

До дати отримання завіреної довідки МСЕК роботодавець нараховує ЄСВ в розмірі 22%
Податківці з Чернігівської області в індивідуальній консультації від 12.07.2018 р. №3076/ІПК/25-01-13-06-09 вказали, що роботодавець нараховує ЄСВ працівнику з інвалідністю на суму зарплати у розмірі 8,41%, починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки до акта огляду в МСЕК, та закінчується датою припинення інвалідності на підставі рішення даної комісії.

 

Звертаємо увагу: до дати одержання завіреної зазначеної довідки та після дати припинення інвалідності, роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% визначеної бази нарахування. Тож отримання довідки до акта огляду в МСЕК не впливає на вже нарахований та сплачений ЄСВ.

 

Коли оновлена таблиця 5 до звіту з ЄСВ не заповнюється?
Дніпропетровські податківці наголосили: якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод (ЦПД), зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки (декретної, для догляду за дитиною до трьох та шести років), таблиця 5 звіту з ЄСВ не формується та не надається.

Податківці окремо розповіли про правила заповнення таблиці 5 звіту з ЄСВ, якщо протягом місяця було розірвано трудовий договір (ЦПД), а потім знову укладено. У такому разі на застраховану особу робиться два записи у таблиці 5 звіту з ЄСВ:

  • перший – із зазначенням дати припинення трудових відносин;
  • другий – із зазначенням дати початку трудових або ЦПД.

 

З 1 січня 2019 року лікарняні листки почнуть видаватися в електронній формі, - проект від Мінсоцполітики
Мінсоцполітики оприлюднило проект постанови КМУ «Про утворення Електронного реєстру листків непрацездатності». Нею пропонується встановити, що:

  • Електронний реєстр листків непрацездатності (ЕРЛН) створюється як підсистема Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • забезпечення його наповнення інформацією покладається на Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціальної політики, Національну службу здоров’я України, Пенсійний фонд України разом з Фондом соціального страхування України у строк до 1 січня 2019 року.

 

Наостанок – аналітика від редакції та нове актуальне відео
Які пільги у працівників, які здійснюють донорство крові під час щорічної відпустки? Чи можна продовжити відпустку донору крові? Як оплачувати дні донорства? Про це все читайте тут.

А ось тут – відеоконсультація від Тетяни Мойсеєнко про про новий звіт з ЄСВ та приклад його заповнення. Читайте і дивіться про новації у звітності з ЄСВ: що саме змінилося та з якого періоду необхідно подавати оновлену звітність.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – за цим посиланням.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»