• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(19) | 04.07.2018 р.

Дев`ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(19) | 04.07.2018 р.

Це – вже одинадцятий з початку року (і дев’ятнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  1. нагадаємо, що з з 1 липня діють нові розміри прожиткового мінімуму;
  2. розповімо, як правильно оформити працівника на роботу та як допустити його до роботи;
  3. зазначимо, за яких обставин роботодавець не може звільнити жінку;
  4. дізнаємось чи планується збільшення розміру мінімальної зарплати до кінця року (так, це можливо!);
  5. з’ясуємо, як документально оформлюється відрядження;
  6. вкажемо, як індексувати зарплату у липні 2018 року;
  7. ...а також наведемо роз’яснення Держпраці щодо можливості працівника піти з робити раніше у разі виконання завдання (ні, так не можна!).

Гарного вам читання!

 

***

З 1 липня діють нові розміри прожиткового мінімуму
ДФС нагадує: з 01.07.2018 р. прожитковий мінімум на одну особу збільшується і становить 1777 грн (а для працездатних осіб − 1841 грн). А от розмір мінімальної зарплати залишається незмінним − ті ж 3723 грн на місяць.

Докладно про те, на що вплине збільшення прожиткового мінімуму (індексація, аліменти, розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, виплати одиноким матерям тощо), ви дізнаєтесь у іншому нагадуванні від ДФС.

 

Як правильно розрахувати норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів?
Роботодавці із середньообліковою кількістю штатних працівників в рік від 8 до 25 осіб повинні забезпечити 1 робоче місце для працевлаштування осіб з інвалідністю. А якщо цей показник складає 25 і більше осіб, то норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю збільшиться до 4%, – нагадує Держпраці.

Якщо ж середньооблікова чисельність штатних працівників за рік роботи підприємства становить сім осіб, підприємство не підпадає під цю норму Закону №875.

Окремо Держпраці вказала правила заокруглення кількості робочих до цілого значення. Наприклад, для підприємства, середньооблікова чисельність штатних працівників за рік, у якому 35 осіб, цей норматив – одне робоче місце (35*4=1,4).

 

Зверніть увагу: виконанням нормативу робочих місць є прийняття на роботу інваліда на основне місце роботи. Але режим роботи такого працівника не має значення: повний робочий час чи 0,5 ставки (неповний робочий час). Про це тут.

 

Індексація зарплати – нюанси у липні
За розрахунками Мінсоцполітики коефіцієнти індексації зарплати для липня залишаться незмінними на рівні червня. Але з 1 липня 2018 року починають діяти нові розміри прожиткового мінімуму. Для працездатних осіб він буде становити 1841 грн, тому розмір індексації у липні буде більшим, ніж у червні.

З традиційним роз'ясненням Мінсоцполітики можна ознайомитися тут, а більше про індексацію читайте ось тут.

 

У яких випадках не можна звільняти жінку?
За роз'ясненням Держпраці у Хмельницькій області роботодавець за своєю ініціативою не може звільнити:

  • вагітних жінок;
  • жінок, які мають дітей віком до трьох років;
  • одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда.

У випадків повної ліквідації підприємства допускається звільнення зазначених категорій працівниць, але з обов'язковим їх працевлаштуванням.

 

Чи буде збільшено розмір мінімальної зарплати до кінця року?
В.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова поділилася прогнозами щодо можливого швидкого підвищення мінімальних зарплат в Україні.

«Чи буде це реально, буде залежати вже від того, як буде розвиватися ситуація економічно... Ми сподіваємося, що якщо у нас буде в подальшому виконання, а ще краще, перевиконання по бюджету, ми зможемо підійти, як закладено в бюджеті, до питання підвищення, в тому числі, мінімальної зарплати»,повідомила керівник міністерства.

Тобто збільшення розміру мін зарплати напряму залежить від виконання бюджету.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман говорить приблизно ті ж слова: «Щойно економіка нам дозволить, обов’язково піднімемо… Щойно з’явиться можливість рухатися далі, я зроблю цей крок».

А ще Гройсман обіцяє, що до кінця року середня заробітна плата в Україні може зрости аж до 10 тисяч гривень. «Ми сьогодні вже маємо зниження інфляції, зростання доходів українських громадян. Реальна зарплата у перші 5 місяців (2018 року – ред.) зростала приблизно на 19%, що дає нам показники того, що в кінці року середня зарплата в Україні дорівнюватиме близько 10 тисяч гривень», – заявив Гройсман під час звіту уряду перед депутатами ВР.

 

Як документально оформити відрядження? Роз'яснює ДФС
За роз’ясненням податківців із «Віснику» документи для оформлення службової поїздки поділяються на обов’язкові та необов’язкові. Загальний їх перелік такий:

  1. Наказ (розпорядження) про відрядження – обов’язковий документ відповідно до пп. 170.9.1 ПКУ;
  2. Кошторис витрат на відрядження (довідка-розрахунок) – обов’язковий винятково для бюджетників;
  3. Завдання на відрядження – необов’язковий документ, адже мету відрядження зазначають у наказі на відрядження;
  4. Звіт про виконану роботу у відрядженні – необов’язковий документ;
  5. Посвідчення про відрядження – необов’язкова форма;
  6. Журнал реєстрації відряджень – необов’язковий документ;
  7. Авансовий звіт – обов’язковий документ.

З огляду на це, мінімальний пакет документів для небюджетних організацій складається лише з двох позицій: наказ про відрядження та авансовий звіт.

 

Чи призводить відсутність колдоговору до можливості не коригувати відпускні
Відсутність колдоговору не звільняє від коригування середньої зарплати. Таку позицію навело Мінсоцполітики у своєму листі від 17.05.2018 р. №838/0/101-18. (Але небюджетні підприємства та фізособи-роботодавці мають право проводити коригування в межах своїх фінансових можливостей).

Окремо Мінсоцполітики вказало, якими є причини зменшення коефіцієнту. Зокрема, в наказі про зменшення коефіцієнта коригування слід обумовлювати причини неможливості коригування в повному обсязі (наприклад, зниження рентабельності чи обсягів виробництва, недостатність обігових коштів тощо).

Наш коментар до листа читайте тут.

 

Доручену роботу виконано: чи може працівник піти швидше з роботи?
Фахівці Держпраці із Хмельницької області наголосили, що виконання норми праці за коротший час або її перевиконання має компенсуватися працівнику у вигляді підвищеної оплати праці Але це не дає йому права залишати робоче місце до закінчення робочого часу.

Якщо з певних причин працівнику необхідно залишати робоче місце раніше встановленого часу, він може звернутися до роботодавця із проханням щодо встановлення йому неповного робочого часу із оплатою за фактично виконану роботу.

 

Наостанок – три аналітики від редакції
У Порядку №100 зазначається врахування премій до середнього заробітку при обчисленні відпускних. Однак правила такого врахування треба добре знати. Адже бувають випадки, коли премії були, а ось в розрахунок відпускних вони не враховувалися. Докладно про це читайте у нашому коментарі до листа Мінсоцполітики від 23.04.2018 р. №659/0/101-18.

Що саме потрібно зробити при працевлаштуванні працівника, та яку документацію оформити? Як правильно складати заяву та наказ про прийняття на роботу? Про це ми розповідали тут.

А ось що треба обов’язково зробити перед допуском до роботи та протягом першого тижня працевлаштування, ми розповідали в іншій аналітиці на цю тему.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»