• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №8(16) | 15.05.2018 р.

Шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №8(16) | 15.05.2018 р.

Це – восьмий у цьому році (і шістнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  1. проконсультуємо, як індексувати зарплату у травні 2018 року;
  2. поговоримо про зміни списків робіт, професій, виробництв, посад і показників для пенсій на пільгових умовах;
  3. визначимося, чи є порушенням сплата ПДФО в день виплати зарплати, але після такої виплати;
  4. розповімо про правила оформлення практикантів та стажистів на підприємство та про їх права;
  5. дізнаємося, за яких умов працівниця після народження другої дитини має право на відпустку на дітей;
  6. з’ясуємо, як планують змінити правила нарахування ЄСВ;
  7. …і наостанок – дізнаємось, коли переведений з іншого підприємства працівник має право на відпустку (та на яку саме).

Гарного вам читання!

 

***

Зарплату у травні індексуємо за новими коефіцієнтами
Індекс інфляції за березень 2018 року вплинув на розрахунок коефіцієнтів для травня 2018 року. Тому індексувати зарплату у травні 2018 року потрібно вже за новими коефіцієнтами залежно від базового місяця. До того ж у травні слід нараховувати індексацію вперше працівникам, яким підвищувались оклади у грудні 2017 року, за коефіцієнтом 3,5%.

Традиційне щомісячне роз'яснення від Мінсоцполітики щодо цього питання читайте тут.

 

Цивільно-правові договори пропонують зберігати 75 років, а табелі обліку робочого часу – 3 роки
Наприкінці квітня ДРС отримала на погодження проект наказу Мін'юсту «Про затвердження Змін до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів».

Проект містить зміни до 329 статей. Зокрема, пропонується:

  1. строк зберігання 75 років залишити тільки для документів з кадрових питань (особового складу). Відповідно цей строк зберігання буде однаковим як для організацій, у діяльності яких утворюються документи Національного архівного фонду (НАФ), так і для організацій, у діяльності яких документи НАФ не створюються;
  2. контракти про права та обов’язки керівників організацій, договори цивільно-правового характеру з фізособами віднести до документів з кадрових питань (особового складу) і змінити їх строк зберігання на 75 років (на сьогодні – три роки).
  3. збільшити строки зберігання табелів обліку використання робочого часу до 3-х років (за умови завершення перевірки контролюючими органами). На сьогодні це один рік.

Про все це читайте тут.

 

Держпраці – про правила стажування студентів на підприємствах
Держпраці у Хмельницькій області нагадала загальні правила оформлення стажистів.

  1. По-перше, студенти (учні) можуть пройти стажування на підприємствах незалежно від форми їх власності. Але законом не передбачена можливість проходження стажування у фізосіб-підприємців.
  2. По-друге, строк стажування не може перевищувати шести місяців. Мінімальний строк стажування не регламентується. Він визначається виходячи з часу, необхідного для виконання індивідуальної програми стажування, та зазначається в договорі про стажування.
  3. По-третє, роботодавці мають забезпечити оплату виконаних стажистом професійних робіт, якщо такі роботи передбачені індивідуальною програмою стажування.

Про це детальніше ми розповіли тут, а з нашою аналітикою (для передплатників) на цю тему можна ознайомитися ось тут.

 

Відпустка працівникам, що мають дітей, надається, якщо є хоч один відпрацьований день
Фахівці Мінсоцполітики у листі від 26.03.2018 р. №480/0/101-18/284 зауважили: якщо жінка після народження другої дитини ще не приступала до виконання своїх трудових обов'язків та не відпрацювала жодного робочого дня, права на додаткову соціальну відпустку вона не має.

Але після виходу із відпустки для догляду за дитиною та початку праці додаткова відпустка на дітей має бути надана повної тривалості, незалежно від періоду відпрацювання. Про це ми розповідали у своєму коментарі.

 

Уряд вніс зміни до списків працівників, яким має виплачуватися пільгова пенсія
Постановою від 10.05.2018 р. №341 внесено зміни до постанов КМУ:

  1. від 31.03.1994 р. №202 «Про затвердження Списку робіт і професій, що дають право на пенсію незалежно від віку при безпосередній зайнятості протягом повного робочого дня на підземних і відкритих гірничих роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин), пов’язаних з видобутком вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, терміном не менше 25 років»;
  2. від 24.06.2016 р. №461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».

Їх приведено у відповідність до норм Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в частині визначення права на пенсію на пільгових умовах; ми пишемо про це тут.

 

На зарплату працівників зі шкідливими та важкими умовами праці потрібно буде нараховувати більше ЄСВ
7 травня законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо накопичувальної професійної пенсійної програми» було оприлюднено на сайті Федерації професійних спілок України (завантажити).

За ним пропонують збільшити ставки ЄСВ для роботодавців на:

  • 15% бази нарахування ЄСВ – за осіб, зайнятих повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, – за списком №1 і за результатами атестації робочих місць;
  • 7% бази нарахування ЄСВ – за осіб, зайнятих повний робочий день на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, – за списком № 2, зайнятість на яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, і за результатами атестації робочих місць та на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Наш короткий коментар читайте тут. Ще раз звертаємо увагу, що це поки що лише законопроект.

 

Регресивні ставки ЄСВ для зарплат понад 15 мінімальних зарплат – ще один законопроект!
25 квітня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №8322 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення оздоровчими заходами та встановлення ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування залежно від розміру бази нарахування» (Ось тут – сторінка законопроекту).

  1. По-перше, максимальну величину для нарахування ЄСВ передбачається збільшити та встановити на рівні 25 мінімальних зарплат.
  2. По-друге, планують запровадити регресивні ставки ЄСВ для зарплат понад 15 мінзарплат з 1 червня 2018 року по 31 грудня 2018 року, а з 01.01.2019 року передбачено застосування таких ставок вже при перевищенні розміру зарплати 25 мінзарплат.

 

Наостанок – чотири аналітики від редакції
Як документально оформити виробничу практику та оплатити працю практикантів? Які податки сплачуються з їхньої зарплати? Читайте про це в аналітиці (для передплатників) ось тут.

Якщо працівник працював за строковим трудовим договором, після закінчення його дії звільнився, а на наступний день був прийнятий на роботу знову – чи є трудові відносини із таким працівником безстроковими? Про це можна дізнатися у нашому коментарі до постанови ВС від 04.04.2018 р. у справі №147/388/17-ц (для передплатників).

Звільнення за переведенням – як воно відбувається? Які існують гарантії працівника, звільненого за переведенням? Про це ми розповідали тут.

Чи буде порушенням, якщо помилку було виявлено і ПДФО було доплачено в той самий день, але вже після виплати зарплати? Дивіться наш коментар на підставі постанови ВС від 03.04.2018 р. у справі № П/811/616/17.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»