• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №4(12) | 02.03.2018 р.

Дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №4(12) | 02.03.2018 р.

Це – вже четвертий у новому році (і дванадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За тиждень, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та корисного на цю тему.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, який строк давності для застосування штрафів за порушення трудового законодавства;
  • поговоримо про намір Уряду надати право Держпраці приходити на всі перевірки без попередження та в неробочий час;
  • з’ясуємо, як підвищення окладу після переведення на вищу посаду впливає на нарахування відпускних;
  • зазначимо, на підставі яких документів оформляється відпустка для догляду за дитиною до 6 років;
  • зупинимося на документальному оформленні щорічних відпусток;
  • проконсультуємо, коли переведення бухгалтера з сумісництва на основну роботу призводить до необхідності подати заяву за формою №1-ОПП;
  • ...а також розповімо, як нараховувати індексацію зарплати у березні 2018 року.

Гарного вам читання!

 

***

Чи є строк давності для застосування штрафів за порушення трудового законодавства? – позиція Мінсоцполітики
По-перше, фахівці Мінсоцполітики у листі від 05.01.2018 р. №8/0/22-18/134 зауважили, що строків давності при застосуванні фінансових санкцій статтею 265 КЗпП не визначено. На їхню думку, у цьому випадку мають застосовуватися загальні строки давності. Тому у роз’ясненні наведено норми ст. 114 ПКУ, згідно з якою граничні строки застосування штрафів до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов'язань (1095 днів або три роки).

Тож граничним строком для застосування штрафів є 1095 к.дн. з дня порушення норм трудового законодавства.

По-друге, фінансові санкції за ст. 265 КЗпП застосовуються до роботодавців, дії яких порушують вимоги трудового законодавства, станом на день набрання чинності Законом №77-VIII. Тобто штрафи застосовуються з 01.01.2015 року.

Про це читайте у нашій новині.

 

Держпраці зможе приходити на всі перевірки без попередження та в неробочий час
Згідно з пояснювальною запискою до урядового законопроекту №8045 (завантажити) метою прийняття законопроекту є «відновлення повноцінного державного гірничого нагляду, державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, охорону праці, гігієну праці відповідно до вимог Конвенцій Міжнародної організації праці».

Зокрема, на думку урядовців, наразі не працюють ключові принципи цієї Конвенції:

  • право безперешкодно, у будь-яку годину доби, проходити на будь-яке підприємство, яке підлягає інспекції;
  • у разі інспекційного відвідування інспектори повідомляють про свою присутність роботодавця або його представника, якщо тільки не визнає, що таке повідомлення не зашкодить ефективності контролю;
  • щодо абсолютної конфіденційності джерела будь-якої скарги, доведеної до відома інспекторів праці, на недоліки або порушення правових норм і утримуватися від повідомлення роботодавцю або його представнику про те, що інспекційне відвідування було проведене у зв’язку з отриманням такої скарги;
  • інспектори праці уповноважені вживати заходів з метою усунення недоліків, виявлених на споруді, в обладнанні або методах роботи на підприємствах, а у разі безпосередньої загрози здоров'ю чи безпеці працівників – щодо вжиття заходів, які підлягають негайному виконанню;
  • інспекції на підприємствах проводяться так часто і так ретельно, як це необхідно для забезпечення ефективного застосування відповідних норм.

Сам законопроект №8045 розроблено з метою надання Держпраці права контролювати гірський держнагляд та питання дотримання законодавства праці, зайнятості населення, охорони праці, гігієни праці.

Про це все детально читайте у нашій новині.

 

Звертаємо увагу: з 23 лютого Держпраці, ДФС, а також ще 22 контролюючі органи отримали право на проведення планових перевірок. Про це ми писали тут і тут. А з позицією Держрегуляторної служби щодо правомірності проведення планових перевірок з 1 січня 2018 року і до цієї дати можна ознайомитися тут.

 

Переведення бухгалтера з сумісництва на основну роботу: чи подавати заяву за формою №1-ОПП?
Податківці у підкатегорії 119.06 ресурсу «ЗІР» зазначили: якщо у особи на одному і тому ж підприємстві робота бухгалтером за сумісництвом стає основним місцем роботи (без перерви), подання заяви за ф. №1-ОПП не є обов’язковим, якщо:

  • дані про цю особу як про бухгалтера були вже повідомлені підприємством у останній заяві за ф. №1-ОПП, прийнятій контролюючим органом;
  • такі дані є достовірними. Переглянути облікові дані платник податків можна в Електронному кабінеті.

Якщо дані про особу, яка є бухгалтером, раніше не були належно надані підприємством до контролюючому органу, підприємство має подати заяву за формою №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

 

Які документи є підставою для надання відпустки для догляду за дитиною до 6 років
Держпраці у листі від 11.12.2017 р. №5605/4/4.7-ЗВ-17 зазначила, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення шестирічного віку надається матері в обов'язковому порядку тільки на підставі:

  • заяви на ім'я роботодавця чи уповноваженої особи;
  • довідки за формою №080-1/о;
  • свідоцтва про народження дитини.

Зауважимо: довідка за формою №080-1/о видається на строк від 6 місяців, залежно від характеру, перебігу захворювання дитини. Відповідно після закінчення строку, на який видана довідка, особа для подальшого перебування у відпустці для догляду за дитиною повинна отримати нову довідку на новий строк.

 

Незабаром запрацює електронний реєстр лікарняних листків
Наразі ФСС спільно з Мінсоцполітики, МОН працює над впровадженням електронного реєстру листків непрацездатності. Відповідно до проекту концепції нової системи лікар буде мати можливість здійснити видачу електронного листка непрацездатності з будь-якого засобу інформатизації (комп’ютер, планшет, смартфон).

«У реєстрі буде відображатися час видачі листка непрацездатності, заклад охорони здоров’я та вид захворювання. Далі лікар ставить свій електронний підпис і лікарняний лист відразу фіксується в реєстрі. З цього моменту його може бачити і роботодавець, і відповідний спеціаліст Фонду соціального страхування України», - зазначив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

До того ж, за його словами, всі дані будуть автоматично перевірятися системою на відповідність реєстру страхувальників.

 

Насамкінець – цілих три аналітики від редакції та два роз’яснення від Мінсоцполітики
Як створювати резерв щорічних відпусток, складати графік та правильно оформлювати документи щодо їх надання? З покроковим алгоритмом можна ознайомитися тут.

Як визначати трудовий стаж працівників для надання щорічної відпустки? Коли та на яку тривалість щорічної відпустки має право новоприйнятий працівник? Про це ми розповідали тут.

А про те, кому, за яких умов та якої тривалості надаються соціальні відпустки, дивіться за посиланням.

З традиційним роз’ясненням Мінсоцполітики щодо нарахування індексації зарплати можна ознайомитися тут. За ним індексувати зарплату у березні 2018 року потрібно буде вже за новими коефіцієнтами, оскільки індекс інфляції за січень 2018 року вплинув на розрахунок коефіцієнтів.

А думку Міністерства щодо застосування пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати у разі переведення працівника на вищу посаду читайте у цьому листі («Виходячи зі змісту листа, працівника було переведено на вищу посаду у жовтні 2016 року, а підвищення посадових окладів відбулось у грудні 2016 року та січні 2017 року. Враховуючи вищевикладене, необхідно провести нарахування середньої заробітної плати за час відпустки з урахуванням абзацу першого пункту 10 Порядку за посадою, яку працівник обіймає на час підвищення посадових окладів»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»