• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №3(11) | 22.02.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №3(11) | 22.02.2018 р.

Це – третій в новому році (і одинадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, які минули з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового і корисного на цю тему.

 

Цього разу ми:

  • наведемо роз’яснення Держпраці щодо розроблення, форми та прикладів штатного розпису;
  • поговоримо про появу оновлених проектів порядків призначення страхових виплат від ФСС;
  • визначимося з розмірами штрафів за невиплату зарплати;
  • проконсультуємо, як нараховувати індексацію у лютому 2018 року;
  • розповімо про наміри Мінфіну викласти у новій редакції форми звітності з ЄСВ й інструкції з ЄСВ, а також внести зміни до порядку обліку платників ЄСВ;
  • ...та розглянемо покроковий алгоритм розрахунку відпускних.

Гарного вам читання!

 

***

Змінено порядок видачі дозволів на роботи підвищеної небезпеки
Їх затверджено постановою КМУ від 07.02.2018 р. №48. Зокрема, передбачається:

  • скорочення переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, експлуатація яких вимагає наявності дозволів;
  • розширення переліку машин, механізмів, устаткування, експлуатація яких може виконуватися на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця.

З нашою новиною про це можна ознайомитися за посиланням.

 

За невиплату зарплати – від штрафу і аж до позбавлення волі
Держпраці у Вінницькій області наголосила, що затримка виплати зарплати навіть на один день вже є порушенням строків виплати згідно зі ст. 115 КЗпП. Таке порушення призведе до трьох видів відповідальності:

  1. фінансової (у 2018 році –11 169 грн);
  2. адміністративної (510 грн – 1700 грн);
  3. кримінальної (за безпідставну невиплату більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником – штраф (від 8500 до 17000 грн) або виправних робіт на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до двох років).

Тож ретельно стежте за строками виплати зарплати та не порушуйте їх. (Докладніше про строки виплати зарплати ми розповідали тут).

Про відповідальність роботодавця за затримку розрахунку при звільненні працівників свого часу також розповідала Держпраці в Кіровоградській області. Про це тут.

 

Нараховуємо індексацію у лютому 2018 року: кому та в яких розмірах?
Показник індексу інфляції за грудень 2017 року вплинув на індексацію зарплати у лютому 2018 року для базових місяців – лютий та травень 2017 року (збільшив розміри коефіцієнтів індексації).

Вперше потрібно індексувати у лютому 2018 року зарплату працівників, яким підвищувались оклади в вересні 2017 року. Для всіх інших базових періодів коефіцієнти для проведення індексації у лютому 2018 року залишилися на рівні січня 2018 року.

З традиційним роз’ясненням Мінсоцполітики щодо проведення індексації можна ознайомитися тут, а з нашим калькулятором – ось тут.

 

Нові форми звітності та інструкції з ЄСВ – у проектах від Мінфіну
7 лютого 2018 року Мінфін оприлюднив відповідні проекти своїх наказів. Зокрема, ними передбачається привести у відповідність до чинного законодавства:

  1. Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ. Проект змін можна завантажити тут.
  2. Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ. З проектом можна ознайомитися за посиланням.
  3. Всі форми звітності з ЄСВ. Переглянути їх можна за посиланням.

Про усе це ми пишемо ось тут.

А про те, що планується змінити у порядку обліку платників ЄСВ, ми розповідали тут.

 

Як створювати штатний розпис та коли вносити зміни до нього
Держпраці у Хмельницькій області наголосила: «для дотримання норм трудового законодавства без штатного розпису не обійтися». Він є обов’язковим, навіть якщо на підприємстві працює одна особа, наприклад, керівник. У своєму роз’ясненні Держпраці також надала поради щодо його створення.

Ми наводимо їх далі:

По-перше, розроблення штатного розпису має здійснюватися на основі чинної структури і чисельності, положення з оплати праці та з урахуванням вимог Класифікатора професій ДК 003-2010. Назви посад і професій мають відповідати назвам у Класифікаторі. Як бути з посадою, назва якої відсутня у ДК 003-2010, Держпраці розповідала тут та тут.

По-друге, період дії штатного розпису можна не зазначати. У такому разі його можна буде застосовувати впродовж всієї діяльності підприємства до внесення змін і доповнень до нього.

По-третє, штатний розпис затверджується наказом керівника підприємства у довільній формі. В ньому має наводитися дата введення його в дію. Вона може відрізнятися від дати видання наказу або співпадати з нею. Але «заднім числом» вводити в дію штатний розпис заборонено!

По-четверте, за роз’ясненням Держпраці в штатному розписі не можна встановлювати різну зарплату для однакових посад.

По-п’яте, зміни до штатного розпису мають вноситися на підставі наказу по підприємству, в якому повинні бути висвітлені причини внесення цих змін. Фахівці Держпраці зауважили, що практикується два способи внесення змін до штатного розпису. А саме:

  • видати наказ про внесення змін до штатного розпису, перерахувавши зміни в тексті цього наказу;
  • затвердити наказом новий штатний розпис.

Приклади штатних розписів та наказів щодо їх затвердження можна переглянути тут.

 

Проекти порядків призначення страхових виплат від ФСС: версія №2
2 лютого ФСС оприлюднив нову версію проектів:

  • Положення про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;
  • Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;
  • Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та деяких виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України;
  • Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат.

За оновленими проектами:

  1. Форма заяви-розрахунку для отримання фінансування від ФСС стане єдиною для усіх страхових випадків;
  2. Як і за попереднім проектом, про здійснення виплат за рахунок Фонду застрахованим особам страхувальник має повідомити ФСС. Повідомлення можна подати як у паперовій, так і в електронній формі. Але зробити це потрібно протягом місяця з дня проведення виплат;
  3. За порушення строків такого повідомлення спеціальної відповідальності наразі не передбачено. А от якщо таке повідомлення не подати протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування, слід чекати на позапланову перевірку від Фонду щодо використання страхувальником отриманих коштів.

Звертаємо увагу: новою запланованою датою набрання чинності цих проектів визначено 1 квітня 2018 року.

 

Наостанок – аналітика від редакції
Як визначити розрахунковий період для нарахування відпускних? Які виплати та періоди включаються та не включаються до розрахунку середньої зарплати? Хто та в якому розмірі має коригувати середній заробіток? Як розрахувати середньоденний заробіток?

Про все це, крок за кроком, ми пишемо тут.

 

***

Увага! Кадровий аудит з Тетяною Мойсеєнко!
Зустрічайте новий ексклюзивний відеокурс: «Кадровий облік і аудит: сучасні правила». Ви дізнаєтесь про правила ведення кадрового обліку, аналіз помилок і порушень, відповідальність роботодавця, випадки та етапи проведення кадрового аудиту.

Курс складається з трьох відеоуроків, а крім цього – ще два подарунки від лектора: авторські брошури.

Деталі – за посиланням.

Кадроаий облік і аудит

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»