• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №15(23) | 06.09.2018 р.

Двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №15(23) | 06.09.2018 р.


Це – вже п’ятнадцятий з початку року (і двадцять третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося достатньо нового та цікавого на цю тему.

Цього разу ми:

  • з’ясуємо, що таке «неповний робочий час», «сумісництво» та «суміщення посад»;
  • визначимося, чи передбачено законодавством безоплатне стажування;
  • нагадаємо, кому з працівників надається соцвідпустка на дітей;
  • проінформуємо про оновлення критеріїв відбору роботодавців для планових перевірок Держпраці (поки що у проекті);
  • зазначимо, які види штрафів встановлено за несвоєчасну виплату зарплати;
  • розповімо, чи є доходом для працівника сума компенсації витрачених коштів на придбання товарів;
  • … а також дізнаємося, хто саме – роботодавець чи працівник – має доводити факт виплати індексації працівнику.

Гарного вам читання!

 

***

Безоплатне стажування законодавством не передбачене, – Держпраці
Під час перевірки інспектори праці проаналізували договір стажування. В ньому було зазначено, що підприємець зобов’язується навчити практичним навичкам фізособу (стажера) за спеціальністю «адміністратор фітнес-центру» на безоплатній основі, надати йому робоче місце, обладнане відповідно до правил і норм охорони праці, а стажер, своєю чергою, зобов’язаний дотримуватися встановлених ФОП правил внутрішнього трудового розпорядку, норм охорони праці, режиму стажування.

За роз’ясненням Держпраці такі правовідносини між «стажером» та підприємцем були по суті трудовими відносинами, а їх оформлення є формальним і спрямованим лише на надання трудовому договору форми договору стажування. Тобто має місце заміна трудових правовідносин іншими відносинами. За таку підміну роботодавець повинен сплати штраф у сумі 111 690 грн.

Окремо Держпраці розповіла, що відповідно до чинного законодавства застосування стажування можливе лише до студентів або осіб, які мають статус безробітних.

 

Кому надається соцвідпустка на дітей?
Держпраці в Іваново-Франківській області нагадала, що оплачувана додаткова відпустка на дітей тривалістю 10 к.дн. на рік має надаватися:

  • жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи;
  • одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи;
  • одному з прийомних батьків.

Звертаємо увагу: за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 к.дн. До того ж кожну вищенаведену підставу слід вважати окремою.

 

Держпраці буде відбирати роботодавців для планових перевірок за оновленими критеріями

29 серпня Держпраці на своєму офіційному сайті оприлюднила проект постанови КМУ (завантажити). Зокрема, за ним передбачається:

  • встановити переліки подій, які містять ризик настання негативних наслідків;
  • визначити перелік негативних наслідків, до яких можуть призвести ці ризики;
  • затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових перевірок;
  • впровадити показники критеріїв та кількість балів для встановлення ступеня ризику.

Про це та про те, як будуть визначатися високий, середній або незначний ступень ризику роботодавців читайте тут.

 

Виплачуєте зарплату один раз на місяць? Це буде каратися штрафом у розмірі 3723 грн
Держпраці у листі від 26.07.2018 р. №58920/4/4.3-ДП-18 вказала, що роботодавців за виплату зарплати один раз на місяць (без авансу) несуть відповідальність у вигляді штрафу відповідно до абзацу 8 частини другої ст. 265 КЗпП у розмірі 1 мінімальної зарплата (у 2018 році - 3723 грн).

Про це та про види штрафів за інші порушення щодо виплати зарплати дивіться ось тут.

 

Компенсація витрачених коштів на придбання товарів для працівника є доходом: податківці – за, а от Верховний Суд – проти
Верховний Суд (у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду) в ухвалі від 08.08.2018 року, справа №816/909/18 відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ДФС на рішення попередніх судових інстанцій. Тож підприємство, яке отримало індивідуальну податкову консультацію №765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК, вже точно може її не застосовувати.

А ось два інших підприємства, які отримали індивідуальні консультації №2080/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та №2081/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, мають великі шанси скасувати їх у судовому порядку. (Якщо самі податківці не скасують такі ІПК та не видадуть нові).

 

Наостанок – роз’яснення від Держпраці та аналітика від редакції
Що таке «неповний робочий час», «сумісництво» та «суміщення посад»? Фахівці Держпраці в Кіровоградській області розповіли про особливості укладання трудових договорів:

  • із встановленням неповного робочого часу;
  • у разі роботи за сумісництвом;
  • а також при роботі з суміщенням професії (посади).

А ще вони нагадали про обов'язок працедавця попередити працівника про зміну істотних умов його праці.

Роботодавець чи працівник має доводити факт виплати індексації працівнику? Які документи підтверджують виплату індексації? Про це все ми розповідали у своєму коментарі до постанови Верховного Суду від 06.08.2018 р. № 695/984/16-ц.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – за цим посиланням.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»