• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №16(24) | 21.09.2018 р.

Двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №16(24) | 21.09.2018 р.

Це – вже шістнадцятий з початку року (і двадцять четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося достатньо нового та цікавого на цю тему.

Сьогодні ми

  • розповімо, як з 1 жовтня зміняться правила фінансування лікарняних та декретних від ФСС;
  • поговоримо, в які строки та в якому розмірі слід виплачувати зарплату;
  • визначимося, чи врятує роботодавця від штрафу наявність заяви працівника щодо виплати зарплати раз на місяць;
  • нагадаємо правила оплата праці у разі підсумованого обліку робочого часу;
  • наведемо планові показники мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на 2019 рік;
  • зазначимо, що до 1 грудня слід визначити працівників, які підлягають медогляду у 2019 році, та подати їх перелік до Держпраці;
  • …а наостанок – дізнаємось, що з 5 жовтня розпочнуться комплексні перевірки Держпраці, ПФУ, ДФС та Нацполіції щодо зарплат у «конвертах».

Гарного вам читання!

***

З 1 жовтня – нова система фінансування лікарняних: як це буде?
Вже через тиждень роботодавці мають подавати до ФСС нову форму заяви-розрахунку. Вона буде єдиною для отримання:

  • лікарняних (включаючи догляд за хворою дитиною);
  • декретних;
  • допомоги на поховання;
  • допомоги з тимчасової непрацездатності, яка настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання;
  • відшкодування вартості поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг;
  • виплати при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу, нижче оплачувану роботу.

Заява-розрахунок (завантажити) може подаватися як в паперовому, так і надсилатися в електронному вигляді із застосуванням ЕЦП. Але при подачі документа в електронному вигляді у роботодавця має зберігатися роздрукований екземпляр.

Після проведення виплат від ФСС роботодавець протягом місяця з дня їх проведення має надіслати до робочого органу Фонду повідомлення. Воно може бути надіслане в електронному вигляді або листом з повідомленням, або надано безпосередньо до робочого органу ФСС.

 

Звертаємо увагу! У разі відсутності інформації від роботодавця про виплати застрахованим особам протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування ФСС має право завітати на перевірку.

 

Як правильно нараховувати лікарняні читайте тут, а як розраховувати страховий стаж для цього – ось тут.

 

З 5 жовтня на роботодавців чекають комплексні перевірки з праці
Ще 5 вересня було відомо про ухвалення Кабміном розпорядження, яке дало старт боротьбі з тіньовою зайнятістю. Проте сам текст розпорядження КМУ від 05.09.2018 р. №649-р було оприлюднено лише 19 вересня.

Ним Уряд доручив Держпраці, ДФСУ, Пенсійному фонду, Нацполіції, іншим центральним органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування провести:

  • до 5 жовтня 2018 року інформаційно-роз’яснювальну кампанію про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин;
  • починаючи з 5 жовтня 2018 року комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.

При цьому ДФСУ, ПФУ, Нацполіція та інші органи будуть щомісяця до 10 числа подавати Держпраці інформацію про проведену роботу для її узагальнення та подальшого звітування Уряду.

Хто з органів влади має право проводити комплексні перевірки з питань праці ми розповідали тут; яких штрафів чекати за порушення трудового законодавства дивіться тут; а про те, як правильно оформляти на роботу новоприйнятих працівників читайте ось тут

 

Проект Держбюджету-2019: основні соціальні показники та мінімуми

14 вересня 2018 року Кабмін підтримав проект Державного бюджету на 2019 рік та направив документ на розгляд Парламенту.

А вже 17 вересня з'явився й сам текст законопроекту №9000 «Про Державний бюджет України на 2019 рік». За ним мінімальна заробітна плата буде становити:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 4173 грн (на сьогодні 3723 грн);
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 25,13 грн (на сьогодні 22,41 грн).

Прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня має збільшитися до 1921 грн (а потім протягом року ще двічі – до 2007 з 1 липня і 2102 грн з 1 грудня). Про це та про інші соціальні показники ми розповідали тут.

 

В які строки та як виплачувати зарплату?
Мінсоцполітики та Держпраці у своїх роз’ясненнях (від 23.07.2018р. №1305/0/101-18/28 та від 25.07.2018 р. №5870/4/4.1-ДП-18 відповідно) нагадали про строки виплати зарплати. А саме:

  • не рідше двох разів на місяць;
  • проміжок часу для виплати не може перевищувати шістнадцяти календарних днів;
  • не пізніше семи днів після закінчення періоду здійснення виплати.

У разі коли день виплати заробітної плати співпадає з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. При цьому правових підстав для перенесення строків виплати заробітної плати в наступні періоди немає.

Про це та про те, як визначати розмір зарплати для кожної її виплати, ми розповідали у своєму коментарі до згаданих роз’яснень Держпраці та Мінсоцполітики.

 

На додаток до попередньої новини: якщо працівник побажав отримувати зарплату раз на місяць – на роботодавця все одно чекає штраф
Держпраці наголосила, що навіть за наявності заяви працівника з проханням виплачувати заробітну плату раз на місяць виплата зарплати в такий спосіб є порушенням трудового законодавства.

А далі навела алгоритм дій роботодавця при наявності відповідної заяви в залежності від способу виплати зарплати. Зокрема:

  1. якщо працівник з якихось причин відмовляється від отримання авансу, роботодавець все одно має розрахувати йому аванс, зняти суму авансу в банку, оприбуткувати в касі підприємства і при неотриманні авансу після закінчення 3-х робочих днів. депонувати її, а потім виплатити його разом із сумою зарплати за другу половину місяця;
  2. якщо заробітну плату на підприємстві перераховують на зарплатні картки, то роботодавець зобов’язаний перераховувати її працівникові як мінімум двічі на місяць у встановлені дні незалежно від бажання працівника.

 

До 1 грудня слід визначити працівників, які підлягають медогляду у 2019 році, та подати їх перелік до Держпраці
Держпраці нагадала, що до 01.12.2018 року триває робота щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2019 році.

Представники роботодавців у цей термін повинні надати до Держпраці заяву на ім’я начальника відповідного управління щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2019 році. Зразок заяви можна завантажити тут.

До заяви додаються:

  • штатний розклад (витяг);
  • дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.

Після розгляду наданих документів спеціалістом відділу з питань гігієни праці за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи складається Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2019 році.

 

Наостанок – аналітика від редакції
Підсумований облік робочого часу – це одне з найменш врегульованих питань чинного законодавства про працю. Як оплачувати працю за таким способом обліку? Як порахувати кількість відпрацьованих годин? Як оплачувати понаднормово відпрацьовані години? Про це ми розповідаємо тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – за цим посиланням.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»