• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №22(30) | 21.12.2018 р.

Тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №22(30) | 21.12.2018 р.

Це – вже двадцять другий в цьому році (і тридцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За понад два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, що ФСС скасував звіт за формою №Ф4-ФСС з ТВП та затвердив новий звіт із заборгованості зі сплати страхових внесків;
  • з’ясуємо, як будемо індексувати зарплату в січні 2019 року;
  • поговоримо, як новий розмір мінзарплати вплине на нарахування та оподаткування оплати праці;
  • нагадаємо, що при нарахуванні зарплати у грудні 2018 року слід провести річний перерахунок ПДФО;
  • зупинимося на перенесенні робочих днів у 2019 році;
  • дізнаємося, чи потрібно нараховувати ЄСВ на суму компенсації відпустки у разі її виплати вже після звільнення працівника;
  • визначимося, як  застосовувати Класифікатор професій.

Гарного вам читання!

***

 

ФСС затвердив новий звіт щодо заборгованості. Його будемо подавати вже з 2019 року!
Постановою від 12.12.2018 р. №28 Фонд соцтраху затвердив оновлену форму звіту щодо заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду до повного погашення заборгованості.

Документом об’єднано звіти про заборгованість зі сплати страхових коштів на:

  • загальнообов'язкове держсоцстрахування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;

  • загальнообов'язкове держсоцстрахування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Постанова набере чинності з 01.01.2019 р. (одночасно зі втратою чинності Постанови №31).

Про те, як та коли слід буде подавати до ФСС новий звіт, ми розповідали тут.

 

З 2019 року вже не будемо подавати звіт за формою №Ф4-ФСС з ТВП
Звіт за формою №Ф4-ФСС з ТВП буде скасовано з 2019 року. Відповідне рішення правління ФССУ затвердило на черговому засіданні 12 грудня 2018 року.

Звертаємо увагу! Щоквартальний звіт із використання коштів Фонду за формою №Ф4-ФСС з ТВП страхувальники (роботодавці) мають одноразово подати за підсумками 2018 року до 21.01.2019 року.

«У січні наступного року страхувальники подадуть цю звітність востаннє, за І квартал 2019-го звіт щодо використання коштів здавати вже не потрібно. Це суттєво скоротить час і кошти, які на це витрачають роботодавці. Разом з іншими кроками зі спрощення та уніфікації звітності, за нашими підрахунками це економія у близько 30 разів», – наголосив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

 

Індексація зарплати у грудні 2018 року та січні 2019 року
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у  грудні 2018 року та у січні 2019 року.

Нагадаємо, що індекс інфляції за листопад 2018 р. становив 101,4 %, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому у січні 2019 року слід буде нараховувати індексацію вже за збільшеними розмірами коефіцієнтів.

Як будуть переноситися робочі дні у 2019 році? Проект розпорядження КМУ
За проектом розпорядження КМУ рекомендовано керівникам підприємств, установ й організацій для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2019 році робочі дні з:

  • вівторка 30 квітня на суботу 11 травня;

  • понеділка 30 грудня на суботу 21 грудня;

  • вівторка 31 грудня на суботу 28 грудня.

Спеціальний режим банків в ці дні має визначити Нацбанк. Про це та про те, хто повинен застосовувати ці рекомендації, читайте ось тут.

 

Компенсація за невикористану відпустку: що з ЄСВ?
Податківці в ІПК від 29.11.2018 р. №5003/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зауважили, що підприємство після звільнення працівника не несе обов'язку страхувальника, а відповідно і платника страхових внесків.

Тому у разі нарахування та виплати підприємством суми грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки звільненому працівнику, ЄСВ на такі суми не нараховується, оскільки суми зазначеної грошової компенсації є платою за невідпрацьований час, а підприємство не має обов’язку страхувальника щодо звільненого працівника. Про це все докладно ми розповідали тут.

 

І наостанок – три аналітики
Чи можна змінювати назви професій, які відображені в Класифікаторі професій у жіночому роді? Чи є приведення назви посади у відповідність до КП зміною істотних умов праці? Які особливості застосування похідного слова «помічник» у назвах посад? Чи можна міняти слова місцями у назві професій? Про це все тут.

Наприкінці календарного року, як завжди, роботодавці мають здійснити перерахунок ПДФО. Нагадаємо загальні правила його проведення та відображення у звітності – в окремій статті.

Як вплинуть у 2019 році нові показники прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати на оподаткування доходів фізосіб? Про це тут.

 Online-школа сучасного кадровика

Online-школа сучасного кадровика
Увага! Оголошено новий набір до Online-школи сучасного кадровика з Тетяною Мойсеєнко!

Мета курсу – дати готовий набір практик та знань кожному учаснику. Після закінчення курсу ви будете знати вимоги щодо обліку і руху кадрів; застосовуватимете на практиці кадрові процедури на підприємстві; зможете фахово захищати інтереси не тільки працівників, але й роботодавців.

Приєднуйтесь вже зараз!

 ***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»