• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №3(33) | 14.02.2019 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №3(33) | 14.02.2019 р.

Це – третій в цьому році (і тридцятий третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

  • визначимося, як надавати спецодяг за новими правилами;
  • поговоримо про можливі зменшення розмірів штрафів за порушення трудового законодавства;
  • нагадаємо, як вести правильно трудову книжку та коли слід вносити в неї зміни;
  • розповімо про нові повноваження Держпраці щодо перевірок працевлаштування «квотників» та інвалідів;
  • зазначимо, що Комітет ВРУ підтримав запровадження попередження від Держпраці замість штрафів;
  • з’ясуємо, як Мінсоцполітики планує оновити правила боротьби з тінізацією праці;
  • дізнаємося, чи будуть виникати наслідки, якщо працівник не пішов за графіком у відпустку.

Гарного вам читання!

***

 

Як правильно вести трудові книжки?
По-перше, керівник підприємства несе відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачі трудових книжок. Наказом керівник призначає особу, уповноважену бути відповідальною за своєчасне і правильне заповнення трудових книжок, їх облік, зберігання і видачу.

Трудові книжки зберігаються на підприємстві як документи суворої звітності. Уповноважена особа веде книгу обліку руху трудових книжок і вкладишів до них, а також книгу обліку бланків трудових книжок.

По-друге, за порушення встановленого порядку посадові особи несуть дисциплінарну та іншу відповідальність, передбачену чинним законодавством.

По-третє, з кожним записом в трудовій книжці працівник ознайомлюється в особовій картці працівника. Про все це ми писали тут.

 

Попередження від Держпраці замість штрафів: Комітет ВРУ «за»
Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді підтримати законопроект №6489.

Проектом закону пропонується передбачити новий механізм застосування штрафів.

Так, у разі виявлення у роботодавця порушення вперше, державний інспектор виносить попередження про усунення такого порушення без застосування штрафів. Про строк, в який роботодавець зобов’язаний усунути порушення, держінспектор зазначатиме у матеріалах перевірки.

 

Штрафи за порушення трудового законодавства планують суттєво зменшити
7 лютого 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10012. Ним пропонується суттєво зменшити розміри штрафів за порушення з оформлення трудових відносин. А саме:

  • з 30 до 5 мінімальних зарплат – за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) або оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, або виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЕСВ та податків;

  • зі 100 до 10 мінімальних зарплат – за недопущення до проведення перевірки з питань оформлення трудових відносин;

  • з 10 до 1 розміру мінімальної зарплатиза недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

 

Держпраці буде перевіряти працевлаштування «квотників» та інвалідів
6 лютого на засіданні Уряду було затверджено критерії та періодичність планових перевірок з охорони праці, зайнятості та працевлаштування інвалідів.

За інформацією Уряду, прийняття відповідної постанови дає можливість:

  • Держпраці та її територіальним органам виконувати повноваження та функції щодо організації та планування перевірок, запровадити ризик-орієнтований підхід до проведення заходів державного нагляду (контролю), а також забезпечити захист державних інтересів у частині належного рівня організації та здійснення державного нагляду (контролю);

  • зменшити кількість і частоту проведення планових заходів державного нагляду (контролю), підвищити рівень системності та збалансованості заходів державного нагляду у сфері безпеки виробництва, створити умови для подальшого розвитку бізнесу.

 

З тінізацією праці будуть боротися по-новому: законопроект від Мінсоцполітики
6 лютого Мінсоцполітики оприлюднило законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню незадекларованої праці». Ознайомитися з його текстом можна тут.

Зокрема, планується:

  1. визначити на законодавчому рівні поняття трудових відносин та ознаки наявності трудових відносин;

  2. ввести у КЗпП термін «роботодавець»;

  3. удосконалити підстави для укладення строкових трудових договорів та змінити законодавчий підхід до застосування штрафних санкцій за використання найманої праці без укладення трудового договору;

  4. зобов'язати роботодавців протягом тижня з дня повідомлення ДФСУ про прийняття працівника на роботу інформувати працівника про направлення такого повідомлення;

  5. уточнити випадки, коли укладається строковий трудовий договір;

  6. зобов’язати осіб, які виконують роботи або надають послуги на підставі деяких видів цивільно-правових договорів, мати статус СПД.

 

Працівник не пішов за графіком у відпустку: які наслідки?
У такому разі працівник відмовляється від свого конституційного права на відпочинок (тобто відпустку). Однак роботодавець з метою забезпечення ним дотримання трудового законодавства зобов’язаний її надати. Тому у роботодавця є право в межах, установлених графіком відпусток, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки.

Водночас, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток (ст. 24 Закону про відпустки). Терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку, не передбачено. Про це ми писали ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Якими є правила зберігання, видачі та строки використання спецодягу? Що буде роботодавцю за недотримання нових вимог? Про це все ми розповідали ось тут.

 Зарплата у 2019-му: про нарахування, податки, звітність

 

Зарплата у 2019-му: про нарахування, податки, звітність
Вже 22 лютого на новому уроці про зарплату Тетяна Мойсеєнко розкаже про:

  • види нарахування та відрахування;
  • аванс заробітної плати;
  • розрахунки зі звільненими працівниками;
  • аліменти: утримання, звітність по-новому.

Замовляйте перегляд окремого уроку або приєднуйтесь до відеокурсу та дізнаєтесь ще й про зміни в ЄСВ та ПДФО, накопичувальній пенсійній системі, середній заробітній платі, страховому стажі тощо.

Кожному учаснику гарантовано подарунок – безкоштовно ексклюзивний вебінар «Звітуємося Фонду інвалідів за 2018 рік. А ще про штрафи, перевірки, реєстрацію у Фонді».

Зараз на відеокурс діє знижка, скористайтесь найвигіднішою пропозицією >>>

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»