• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(42) | 27.06.2019 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(42) | 27.06.2019 р.

Це – дванадцятий в цьому році (і сорок другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, як індексувати зарплату у липні 2019 року;
  • дізнаємося, яким днем звільнити працівника за прогул;
  • з’ясуємо, як нараховувати ЄСВ на зарплату зовнішнього сумісника;
  • визначимося, хто з працівників має право на додаткову відпустку на дітей;
  • поговоримо про порядок роботи у спекотний період;
  • розповімо, як бути роботодавцю у разі відмови працівника отримувати аванс.

Гарного Вам читання!

***

 

Як сплачується ЄСВ за зовнішнього сумісника?
Податківці нагадали, що роботодавець має право нарахувати працівнику з неповним робочим днем заробітну плату, нижчу за мінімальну, але за умови, що сума нарахованої зарплати має бути не менша ніж частина від мінімальної зарплати, що припадає на фактично відпрацьований час.

Але за Законом №2464 при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи (сумісникам) ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру. Тож донараховувати ЄСВ до мінімального страхового внеску у такому разі не потрібно.

 

Хто має право на додаткову відпустку на дітей?
Держпраці у Кіровоградській області навела норми ст. 19 Закону «Про відпустки» . За нею жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи A I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи A I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи A I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КзПП).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів. Право на додаткову соціальну відпустку залежить, як від підстав, так і від віку дитини. Про це ми писали у своїй новині.

 

Індексація зарплати у липні 2019 року
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у червні та липні 2019 року.

Так, індекс інфляції за травень 2019 року становив 100,7%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому в липні індексувати потрібно буде зарплату за новими коефіцієнтами залежно від місяця останнього підвищення окладів.

Крім того, з 1 липня почне діяти новий розмір прожиткового мінімуму. Це також вплине на розміри індексації.

 

У спекотний період роботодавцям слід змінити порядок робочого дня
При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря плюс 35 за Цельсієм і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна становити 15 – 20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10 хвилин в охолоджувальних приміщеннях.

При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4 – 5 годин і 1,5 – 2 години для осіб без спеціального одягу.

Робота при температурі зовнішнього повітря понад +37ºС за показниками мікроклімату є небезпечною (екстремальною).

За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

Роботодавцям слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Про це ми зазначали у своїй новині.

 

Працівник відмовляється від отримання авансу: як діяти роботодавцю?
В окремих випадках працівник може (з будь яких особистих підстав) відмовлятись отримувати заробітну плату (за першу частину відпрацьованого місяця). В цьому випадку роботодавець повинен її депонувати у встановленому законодавством порядку.

Виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов’язком роботодавця, який повинен додержуватись встановлених строків виплати, незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць. Допущення існування заборгованості з виплати заробітної плати є недопустимим.

Відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати для роботодавців встановлена абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП, а саме: передбачено штраф. у розмірі трьох мінімальних заробітних плат на момент встановлення порушення.

Доводимо до відома, що на теперішній час сума штрафу становить 12 519,00 гривень (3х4 173,00 грн). Про це докладніше читайте тут.

 

І наостанок – одна аналітика від редакції
Звільнення за прогул – це право роботодавця, а не його обов’язок. Але як визначити, коли саме можна здійснити таке звільнення? Яким днем звільняти за прогул? Про це ми  розповіли тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»