• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(47) | 25.09.2019 р.

Сорок сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(47) | 25.09.2019 р.

Це – cімнадцятий в цьому році (і сорок сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • поговоримо про розробку нового Трудового кодексу;
  • розповімо про опублікування законів щодо єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ;
  • дізнаємося, як індексувати зарплату у жовтні 2019 року;
  • наведемо розміри прожиткового мінімуму та мінзарплати на 2020 рік за проектом Держбюджету;
  • зазначимо, що у майбутньому трудові книжки планують скасувати, а архів кадрових документів перевести в електронний варіант;
  • розкажемо, що на зарплату молоді пропонують нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41%.

Гарного Вам читання!

***

 

Опубліковані закони про єдину звітність з ЄСВ і ПДФО
25 вересня на сайті Верховної Ради з'явилися тексти законів щодо запровадження єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО:

  • від 19.09.2019 р. №115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»;

  • від 19.09.2019 р. №116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Обидва закони опубліковані в «Голосі України» №183 за 25.09.2019 р. і наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

Отже, нову єдину звітність з ПДФО та ЄСВ вперше потрібно буде подавати за І квартал 2021 року.

Про це та про те, як буде виглядати нова звітність та які штрафи будуть накладатися у разі виправлення помилок в ній, читайте ось тут.

 

Новий Трудовий кодекс буде дуже ліберальним для роботодавця, - голова комітету ВРУ
Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів вже розпочав роботу над розробкою Трудового кодексу України. Про це повідомила голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова під час Форуму національної бізнес-коаліції.

«Я думаю, що ви протягом півтора-двох місяців побачите Трудовий кодекс, який буде дуже ліберальним для роботодавця. Ми будемо намагатися створити для бізнесу дуже прості і дешеві умови відкриття і закриття робочого місця саме для того, щоб робочих місць створювалося більше», – сказала Г. Третьякова.

«Хочемо, щоб ви створили мільйон таких робочих місць впродовж п’яти років», – додала вона, звертаючись до представників бізнесу.

Водночас, за словами голови Комітету, «це означає, що ми будемо трохи дискримінувати найманого працівника і за це бізнес має включитися в пенсійну реформу другого рівня - отримавши здешевлення на відкритті-закритті робочих місць, трішечки поступитися і 1-2% направляти на створення власних накопичень для громадян».

Нагадаємо, що Президент вже підписав Указ №713/2019. За ним Уряду було доручено до 1 січня 2020 року розробити та зареєструвати в ВРУ проект нового Трудового кодексу. Про це ми писали тут.

 

Індексація зарплати у вересні та жовтні 2019 року
Мінсоцполітики надало традиційне роз’яснення щодо індексації.

Так, оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у серпні становив 99,7%, то він не вплине на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у жовтні індексувати зарплату будемо знову на рівні липня, серпня та вересня.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у жовтні на рівні липня-вересня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно буде проводити індексацію.

 

Трудові книжки скасують, а архів кадрових документів переведуть в електронний варіант
Міністр КМУ Д. Дубілет запропонував скасувати трудові книжки, а також перевести в цифру весь обіг, який стосується конкурсів, найму, відпусток, відряджень, звільнень і т.д.

Окремо він наголосив на необхідності оцифрувати архів, скасувати закони, які зобов'язують зберігати паперові справи 75 років.

На думку Дубілета, це повинно підвищити ефективність роботи, а також полегшити життя бізнесу.

 

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум – 2020
16 вересня з'явився текст законопроекту №2000 «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Завантажити його можна тут.

Ним встановлено мінімальну заробітну плату:

  • у місячному розмірі: з 1 січня — 4723 грн (тобто на 550 грн більшу, ніж у 2019 році - 4173 грн);

  • у погодинному розмірі: з 1 січня — 28,31 грн (у 2019 році - 25,13 грн).

Прожитковий мінімум для працездатних осіб запропоновано встановити у такому розмірі:

  • з 1 січня – 2102 грн,
  • з 1 липня – 2197 грн,
  • з 1 грудня – 2270 грн.

Про ці та інші соціальні показники за проектом Держбюджету ми писали тут.

Але згодом з’явилася інформація про намір Мінфіну на 2020 рік збільшити показник прожиткового мінімуму до 4500 грн. Докладніше читайте тут.

 

На зарплату молоді пропонують нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41%
У потенційних роботодавців може з’явитися додатковий стимул для працевлаштування молоді на перше робоче місце. Відповідний законопроект №1160 зареєстрований у Верховній Раді 29 серпня.

Ним пропонується зменшити розмір ЄСВ для роботодавців за прийняття на роботу молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше влаштовується на роботу. Ставка встановлюється у розмірі 8,41%.

Також пропонується застосовувати дане положення протягом двох років з моменту прийняття особи на роботу. Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»