• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №7(60) | 30.04.2020 р.

Шістдес'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №7(60) | 30.04.2020 р.

Це – сьомий в цьому році (і шістдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зазначимо, що деяких роботодавців пропонують звільнити від ЄСВ до кінця 2020 року;
  • розповімо, як будемо проводити індексацію зарплати у травні 2020 року;
  • поговоримо про можливість відправити працівника у відрядження під час карантину;
  • проінформуємо, що Уряд затвердив порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину;
  • наголосимо, що у ВРУ зареєстровано законопроект щодо звільнення від податків частини зарплати.

Гарного Вам читання!

***

 

Деяких роботодавців пропонують звільнити від ЄСВ до кінця 2020 року
22 квітня у ВРУ зареєстровано законопроект №3379, яким пропонуються зміни до ПКУ та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з карантином.

Цим проектом нардепи пропонують тимчасово до кінця 2020 року звільнити від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ осіб, зазначених у абзацах другому, третьому та п’ятому пункту 1 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ, які протягом останніх шести місяців провадять основну економічну діяльність за окремими видами економічної діяльності. Про це докладно ми писали тут.

 

Індексація зарплати у травні 2020 року 
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у березні 2020 року становив 100,8%. Але він впливає на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у травні 2020 року, для тих роботодавців, які підвищували оклади у лютому 2019 року (розмір коефіцієнта – 3,2%). Такі роботодавці будуть вперше індексувати зарплату. Для інших роботодавців нарахування індексації залишається на рівні січня-квітня 2020 року. Про це ми зазначали тут.

 

Чи можна відправити працівника у відрядження під час карантину? 
Службове відрядження, у яке працівника направляють за розпорядженням керівника установи для виконання роботи, обумовленої трудовим договором, є обов’язковим для працівника. Водночас, як встановлено ст. 31 КЗпП, керівник установи не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Таким чином, відмова працівника без поважних причин поїхати у відрядження для виконання роботи, обумовленої трудовим договором, може розглядатись як порушення трудової дисципліни. Про це читайте тут.

 

Уряд затвердив порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину
22 квітня Уряд затвердив порядок надання нової допомоги по частковому безробіттю, яка вводиться у зв’язку із карантином.

Слід зазначити, що сама допомога по частковому безробіттю – це явище не нове. Вона і раніше надавалась згідно зі ст. 47 Закону про зайнятість та за створеним на її виконання Порядком №103.

При наданні допомоги по частковому безробіттю на час карантину застосовуватиметься вже знайомий деяким роботодавцям ланцюг: Центр зайнятості - Роботодавець - Працівники.

Тобто допомога надаватиметься територіальним центром зайнятості, розташованим за місцем реєстрації роботодавців як платників ЄСВ. 

Надаватиметься вона за зверненням роботодавця, який має надати центру зайнятості певний перелік документів. Докладно ми писали про це в своїй аналітиці.

 

Звільнення від податків частини зарплати: новий «антикризовий» законопроект
13 квітня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3331

Як зазначено у пояснювальній записці, завданням законопроекту є підтримка найманих працівників, які зобов’язані продовжувати виконання своїх службових обов’язків в умовах, небезпечних для їх здоров’я  під час надзвичайної ситуації чи/та карантину. 

Так, пропонується тимчасово, на період дії надзвичайної ситуації та/чи карантину,  встановленого КМУ, звільнити від оподаткування  доходи фізосіб  у вигляді заробітної плати, нараховані платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), у сумі фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері соціальної політики, в цінах грудня попереднього року. Про це читайте у нашій новині ось тут. 

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»