• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №20(73) | 10.11.2020 р.

Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №20(73) | 10.11.2020 р.

Це – двадцятий цього року (і сімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • наголосимо, що ВРУ підтримала надання допомоги по частковому безробіттю під час інших карантинів;
  • зазначимо, що незабаром з'явиться вичерпний перелік доходів, за затримку яких платиться компенсація;
  • розповімо, що у КЗпП пропишуть правила дистанційної роботи;
  • проінформуємо, що Уряд закликав компанії переходити на дистанційну роботу;
  • зупинимося на правилах індексації зарплати у листопаді 2020 року;
  • з’ясуємо, як з 2021 року будуть звітувати роботодавці з ЄСВ, ПДФО та військового збору.

Гарного вам читання!

 

***

ВРУ підтримала надання допомоги по частковому безробіттю під час інших карантинів
5 листопада Верховною Радою прийнято за основу законопроєкт №3010а, яким пропонується внести зміни до ст. 47-1 Закону «Про зайнятість населення». За ними дія цієї статті поширюється на надання допомоги по частковому безробіттю у всіх випадках запровадження КМУ карантину для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Проєктом також пропонується КМУ надати право визначати порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, її розмір, строки надання, а також порядок повернення коштів, спрямованих на фінансування такої допомоги.

 

Єдина звітність з ПДФО, військового збору та ЄСВ для роботодавців: проєкт Мінфіну 
3 листопада Міністерство фінансів розмістило на сайті  проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4». Розроблено його для приведення форми №1ДФ та Порядку її заповнення у відповідність до законів №115 та №116

Мінфін у пояснювальній записці зауважив, що чинна ф. №1ДФ не містить встановлені вимоги щодо відображення відомостей з нарахування сум ЄСВ. Саме тому й було розроблено цей проєкт. Він містить:

  • нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (завантажити);

  • Порядок заповнення та подання податковими агентами та платниками єдиного внеску такого Податкового розрахунку. Його можна переглянути тут

Нова форма №1ДФ буде містити ще чотири додатки:

  • Додаток 1. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам (завантажити);
     
  • Додаток 2. Відомості про осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, при усиновленні дитини, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю (завантажити);

  • Додаток 3. Відомості про осіб, які проходять строкову  військову службу (завантажити);

  • Додаток 4. Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору (завантажити).

 

Незабаром з'явиться вичерпний перелік доходів, за затримку яких платиться компенсація
5 листопада ВРУ підтримала за основу проєкт Закону №3817 «Про внесення змін до Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати"».

Ним пропонується встановити вичерпний перелік грошових доходів громадян, які підлягають компенсації у випадку порушення встановлених строків їх виплати, з конкретизацією деяких з них, а саме це:

  • пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);

  • соціальні виплати;

  • стипендії;

  • заробітна плата (грошове забезпечення);

  • сума індексації грошових доходів громадян.

Що саме зміниться в порядку компенсації за затримку виплати доходів:

  1. Тільки ті види доходів, які встановлено у Законі, будуть підлягати компенсації, а інші – ні.

  2. Роботодавці, як й раніше, будуть компенсувати затримку зарплати.

  3. Окремо в переліку з'явиться й індексація зарплати. Але на її компенсації наголошувало Мінсоцполітики й до цих змін.

 

У КЗпП з'являться правила дистанційної роботи: ВРУ схвалила законопроєкт у І читанні 
3 листопада ВРУ прийняла за основу законопроєкт №4051, яким пропонується на законодавчому рівні внормувати питання дистанційної та надомної праці.

Проєктом пропонується внести зміни до статей 24, 29, 60, 60-1, 60-2, 134, 135-1, 153 Кодексу законів про працю та статей 5, 13 та 14 Закону «Про охорону праці». А саме:

  1. розмежувати поняття надомної праці та дистанційної праці;

  2. прописати понятійний апарат і встановити, що: дистанційна робота – це коли робота виконується працівником поза приміщеннями роботодавця в будь-якому місці за його вибором та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а надомна робота - це коли робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших заздалегідь обраних ним приміщеннях, які характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності;

  3. передбачити для роботодавців можливість ознайомлювати працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями та іншими документами із використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку. Відповідно підтвердження про ознайомлення допускається шляхом обміну електронними документами між власником або уповноваженим ним органом та працівником.

Про це та про інші 9 змін до статей КЗпП читайте в нашій новині.

 

Уряд закликав компанії переходити на дистанційну роботу
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав компанії переводити працівників на дистанційну роботу для запобігання розповсюдженню коронавірусу. Про це голова Уряду сказав на черговому засіданні у середу, 28 жовтня.

«Закликаю українські компанії переходити максимально у формат онлайн, щоб ми створили умови для розірвання епідеміологічного ланцюжка», – сказав Шмигаль.

 

Індексація зарплати у листопаді 2020 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у вересні 2020 року становив 100,5%. Тому він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у листопаді 2020 року. Тобто всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-вересня.

Як саме індексувати в ці місяці, ми зазначали тут та тут.

Звертаємо увагу! Через збільшення мінзарплати з 1 вересня 2020 року багато роботодавців могли переглянути оклади та підвищити їх. У такому разі вперше індексувати  зарплату у грудні на підставі індексу жовтня. Про це все ми докладно розповідали у своїй аналітиці ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»