• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №02(78) | 12.02.2021 р.

Сімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №02(78) | 12.02.2021 р.

Це – другий цього року (і сімдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  1. розкажемо, якими будуть ознаки наявності трудових відносин;
  2. наголосимо, що звіт з ЄСВ за січень 2021 року подавати вже не потрібно;
  3. дізнаємося, за яких умов слід буде подавати довідкову єдину звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ;
  4. проінформуємо, що ВРУ прийняла закон щодо електронних трудових книжок;
  5. підкреслимо, що у КЗпП з'являться правила дистанційної роботи;
  6. з’ясуємо, як індексувати заробітну плату у лютому 2021 року.

Гарного вам читання!

 

***

Якими будуть ознаки наявності трудових відносин: з'явився текст законопроєкту
8 лютого на позачерговому засіданні Уряд схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності».

9 лютого його було зареєстровано у ВРУ за №5054, а наступного дня з'явився й сам текст документа.

Зокрема, КЗпП пропонують доповнити новою статтею 21-2, у якій визначено ознаки трудових відносин.

Так, робота може бути визнана такою, що виконується в межах трудових відносин незалежно від назви та виду договірних відносин між сторонами, якщо є три і більше зазначених у цій нормі ознак наявності трудових відносин. Яких саме – читайте тут.

 

Звіт з ЄСВ за січень 2021 року подавати вже не потрібно
Львівські податківці наголосили, що за січень, лютий та березень 2021 року щомісячні звіти з ЄСВ (додаток 4) за старою формою вже не подаються. Платники ЄСВ звітуватимуть за новою об’єднаною формою щоквартально.

За I квартал 2021 р. єдина звітність подаватиметься за основним місцем обліку платника ЄСВ.

В окремому повідомленні ДПС наголошувалося, що оновлені старі форми звітності з ЄСВ роботодавці можуть використовувати до 1 квітня для звітування за 2020 рік й у разі ліквідації до 28 лютого, а для ФОПів встановлено тільки обмеження до 1 квітня, тобто у разі ліквідації у 2021 році до цієї дати ще подаємо старі форми. Але наказ про ці строки та скасування старих форм перебуває на реєстрації в Мін'юсті. Про це ми писали тут.

 

Єдина звітність від роботодавця з типом «Довідковий»: як та коли подавати?
Через введення квартальної єдиної звітності для недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання пенсійних та соціальних виплат було впроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий». 

У Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» зазначається інформація щодо призначення пенсії застрахованим особам або матеріального забезпечення, страхових виплат.

На практиці це означає, що такий Розрахунок складається за правилами звітного типу. Проте в ньому зазначається саме «Довідковий» тип і наводиться інформація лише щодо тих застрахованих осіб, заради яких цей проміжний Розрахунок подається.

Такий звіт подається у випадках призначення пенсії або матеріального забезпечення, або страхових виплат.

Про це докладніше ми писали у своїй аналітиці за посиланням.

 

В Україні впровадять електронні трудові книжки: прийнято закон 
5 лютого  Верховною Радою було прийнято в цілому урядовий проєкт Закону №3623  щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі. Поки що остаточний текст Закону не оприлюднений.

Згідно зі законопроєктом він набере чинності через три місяці з дня опублікування (крім пункту 4 цього розділу, який набере чинності з дня опублікування Закону). Таким чином, якщо Закон опублікують у лютому, то він набере чинності у травні 2021 року, крім окремої норми, яка почне діяти у лютому. 

За поясненням Мінсоцполітики, в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування є відомості про 13 млн працівників, його наповнення даними, які містяться в паперових трудових книжках, буде проведено у перехідний період протягом 5 років.

Наповнення відомостей відбуватиметься:

  • як роботодавцем, так і безпосередньо застрахованою особою;

  • через вебпортал електронних послуг ПФУ у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) з обов’язковим накладанням страхувальником або застрахованою особою кваліфікованого електронного підпису.

При цьому оригінал паперової трудової передається на зберігання працівнику як офіційний документ.

 

У КЗпП з'являться правила дистанційної роботи: прийнято закон 
4 лютого було прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи» (законопроєкт №4051).

Законом передбачено вдосконалення правових відносин у сфері регулювання дистанційної та надомної роботи.

Законом запроваджується два самостійних види (форми) роботи – дистанційна та надомна.

Законом надано право роботодавцю при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу отримувати відомості про місце проживання або інше місце за її вибором, де буде виконуватись трудова функція (з метою належного оформлення працівника на дистанційну роботу).

Відмінності дистанційної та надомної роботи на підставі цього законопроєкту ми розглядали в окремій аналітиці.

 

Індексація зарплати у лютому 2021 року 
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у грудні 2020 р. становив 100,9.

Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні січня 2021 року. Як саме треба було індексувати у грудні, ми розповідали тут.

Наприклад, у лютому за новими коефіцієнтами будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у березні та серпні 2019 року, а вперше будуть нараховувати індексацію ті, які збільшували у  квітні-травні та липні-вересні 2020 року. Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»