• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №05(81) | 08.04.2021 р.

Вісімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №05(81) | 08.04.2021 р.

Це – п’ятий цього року (і вісімдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • наголосимо, що МОЗ підготувало порядок видачі електронних лікарняних;
  • роз’яснимо нюанси індексації зарплати у квітні 2021 року;
  • підкреслимо, що з 2 квітня діє оновлений порядок індексації зарплати та інших доходів;
  • зауважимо, що правила нарахування лікарняних зміняться;
  • розповімо, що виконувати квоти з працевлаштування людей з інвалідністю будемо по-новому.

Гарного вам читання!

***

 

Індексація зарплати у квітні 2021 року 
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за лютий  2021 р. становив 101,0%.

Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні березня 2021 року. Як саме треба було індексувати у лютому, ми розповідали тут.

Наприклад, у квітні  вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у листопаді 2020 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями січень – березень 2020 року. Про це ми писали ось тут.

 

Виконувати квоти з працевлаштування людей з інвалідністю будемо по-новому
31 березня Уряд підтримав законопроєкт Мінсоцполітики, який покликаний змінити підхід щодо працевлаштування людей з інвалідністю. Проєктом закону пропонується запровадити стимулюючий інструмент, аби роботодавці були зацікавлені у працевлаштуванні осіб з інвалідністю.

Комплексні законодавчі ініціативи спрямовані на впровадження:

  • альтернативного способу виконання встановленого законодавством нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю;

  • диференційованого підходу щодо працевлаштування осіб з важкою формою інвалідності;

  • електронної форми звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю;

  • механізмів працевлаштування осіб з інвалідністю на посадах в органах державної влади та місцевого самоврядування;

  • створення рівних умов для усіх роботодавців в частині відповідальності за порушення законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю;

  • інші заходи щодо реалізації ефективних, сучасних та гнучких механізмів з працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі в частині дерегуляції процесів, забезпечення універсального дизайну та розумного пристосування, стимулювання роботодавців з метою створення робочих місць, а також підвищення рівня відповідальності у разі невиконання встановленої квоти.

 

МОЗ підготував порядок видачі електронних лікарняних: з якої дати почнуть діяти?
МОЗ на своєму вебсайті розмістило проєкт наказу «Деякі питання формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність», метою якого є запровадження  електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Вони надаватимуться  з Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. 

Це сприятиме:

  • унеможливленню зловживання під час обігу листків непрацездатності;

  • забезпеченню чіткого дотримання порядку видачі та оформлення документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян;

  • забезпеченню оформлення медичного висновку про тимчасову непрацездатність із першого дня звернення громадянина та унеможливленню його відкриття заднім числом;

  • забезпеченню ведення оперативного обліку та контролю виданих (оформлених) та продовжених медичних висновків про тимчасову непрацездатність закладами охорони здоров’я усіх форм власності;

  • депаперизації сфери охорони здоров’я та зменшення навантаження на медичних працівників щодо ведення паперових форм медичної документації;

  • зменшенню видатків із Державного бюджету України на закупівлю паперових форм бланків листків непрацездатності.

 

З 2 квітня діє оновлений порядок індексації зарплати та інших доходів
31 березня Уряд затвердив постанову щодо внесення змін у Порядок проведення індексації доходів населення. Постанову №278 опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №63 від 02.04.2021 р. Відповідно зміни в Порядку нарахування індексації почали діяти з цієї дати.

Зокрема, постановою вводяться правила нарахування індексації у разі підвищення окладів не з 1 числа місяця. У такому випадку сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу. Для цього варіанту підвищення окладу буде затверджено окремий приклад нарахування індексації у додатку до Порядку №1078. Про це докладно ми зазначали у своїй аналітиці ось тут.

 

Правила нарахування лікарняних зміняться
Мінсоцполітики опублікувало законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України. Цей документ стосуватиметься як порядку оплати частини лікарняного за рахунок ФСС, так і розрахунку суми допомоги з тимчасової непрацездатності та уточнення термінів у зв’язку зі запровадженням електронних листків непрацездатності.

Якщо законопроєкт буде прийнято, то він набере чинності з 1 серпня 2021 року (крім змін до розміру допомоги залежно від страхового стажу працівника).

Зокрема,  передбачається, що буде збільшено період, який оплачується роботодавцем, до 10-ти днів. І лише з 11-ого дня лікарняний оплачується за рахунок коштів ФСС, а 100% середньої заробітної плати (доходу) буде виплачуватися застрахованим особам, які мають страховий стаж понад двадцять років. Про це докладніше ми зазначали тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»